انواع گل

گیاه کروتون

گیاه کروتون

کروتون، کرچک هندی و یا تارفل نام هاییست که ممکن است در گیاهان آپارتمانی به گوش شما خورده باشد. در این جا تیم گل به طور کامل درباره گیاه کروتون که یکی از زیباترین گیاهان آپارتمانی می باشد، برای شما عزیزان صحبت خواهد کرد. مثل همیشه با ما همراه باشید.

 

معرفی گیاه کروتون

نام لاتین : Codiaeum variegatum

فارسی : کرچک هندی

راسته : مالپیگی‌ سانان

تیره : فرفیونیان

بومی :اندونزی، مالزی، استرالیا، جزایر غربی اقیانوس آرام

گیاه کروتون یکی دیگر از گیاهان زیبایی است که از آن برای تزیین محیط خانه و کار استفاده می شود. این گیاه به دلیل داشتن برگ های زیبا و خوشرنگ طرفداران زیادی را به خود اختصاص داده است. برگ های کروتون دارای رنگ های متنوعی است که می توان در گونه های مختلف این گیاه رنگ هایی همچون ارغوانی، نارنجی، قهوه ای و صورتی که با رنگ سبز تیره ترکیب شده اند را مشاهده نمود. گیاه کروتون دوستدار ثبات شرایط محیطی است اما به آبیاری فراوانی نیاز دارد. محیط آرام و به دور از سر و صدا نیز از دیگر علاقمندی های این گیاه می باشد. به طور کلی ۱۵ گونه از گیاه کروتون وجود دارد. کروتون گورخری، کروتون پنجه مرغی، کروتون رشته ای و کروتون معمولی گونه هاییست که برای نگهداری در محیط آپارتمان مناسب می باشند. ارتفاع گونه های آپارتمانی کروتون درون گلدان به ۶۰ سانتیمتر و درون فضاهای باز به ۳ متر می رسد. برگ های زیبا و رنگی کروتون که به شکل های خطی و یا تخم مرغی هستند تا ۳۰ الی ۴۰ سانتیمتر نیز بسط پیدا می کنند. نور خورشید نه تنها سبب زیباتر به نظر رسیدن رنگ برگ های آن می شود، بلکه خود گیاه نیز به آن علاقمند بوده و یبب شادابی آن می شود. اما بایستی بخاطر داشته باشید که تابش مستقیم نور آفتاب به گیاه کروتون موجب سوختگی برگ های آن می شود.

 

توجه : گونه هایی که تنوع رنگ در برگ های آن ها بیشتر می باشد، به نور آفتاب بیشتری نیز نیاز دارند.

 

 

چند نمونه از گونه های مختلف کروتون

چند نمونه از گونه های مختلف کروتون

 

مراقبت و پرورش گیاه کروتون

  • شرایط آبیاری گیاه کروتون

همانطور که اشاره شد گیاه کروتون به آب فراوان احتیاج دارد، اما باید مراقب باشید که آب اضافی درون گلدان آن باقی نماند، زیرا که این امر موجب خرابی و باتلاقی شدن خاک گلدان و در نهایت نابودی گیاه می شود. بهترین آبیاری در تابستان ۲ الی ۳ مرتبه در هفته و در زمستان هر ۴ روز ۱ مرتبه می باشد. برای آنکه رطوبت بیشتری برای گلدان آن فراهم کنید، یک گلدان بزرگ تر تهیه نموده و گلدان کروتون خود را درون آن فرار دهید و فضای خالی بین آن ها را با خز های مرطوب پر نمایید. برای آبیاری حتما از آب ولرم استفاده کنید و برای زهکشی مناسب، در زیر گلدان تعدادی سنگ ریزه قرار دهید.

 

  • نور مناسب گیاه کروتون

همانطور که در بالا نیز بدان اشاره شد نور فراوان برای برگ های این گیاه عالیست، اما تابش مستقیم نور آفتاب نیز سبب ازبین رفتن آن می شود. کمبود نور سبب زرد شدن و در نهایت ریزش برگ های کروتون می شود و همچنین نور مستقیم نیز سبب ایجاد لکه های سوختگی و در نهایت خرابی برگ های آن می شود. بهترین مکان برای نگهداری گلدان کروتون پشت یک پنجره ی آفتابگیر است.

 

  • رطوبت مناسب گیاه کروتون

گیاه کروتون از آن دسته از گیاهانیست که مرتبا به غبارپاشی نیاز دارد، اما باید دقت داشته باشید که این کار را در راستای تابش مستقیم نور خورشید انجام ندهید، زیرا باعث ایجاد لکه بر روی برگ های زیبای آن می شود. در هوای گرم تابستان بطور روزانه آن را غبارپاشی کنید و در فصل زمستان تعداد آن را به ۱ مرتبه در هفته کاهش دهید. همچنین می توانید برای ایجاد رطوبت بهتر و مداوم تر از حوضچه ی آب در زیر گلدان آن نیز استفاده نمایید.

 

  • خاک مناسب گیاه کروتون

از آنجایی که آبیاری این گیاه زیاد است، خاک آن نیز باید از زهکشی مناسبی برخوردار باشد. ترکیب خاک برگ به همراه خاک پرلیت و خاک باغچه و کمی ماسه نرم ترکیب مناسبی برای گیاه کروتون خواهد بود. این ترکیب سبک بوده و آب را درون خود نگه نمی دارد و از خرابی گیاه جلوگیری می کند.

 

  • دمای مناسب گیاه کروتون

این گیاه به دمایی ثابت احتیاج دارد و نوسانات دمایی برای آن مضر می باشد. بهترین دما در تابستان دمای ۲۷ درجه سانتیگراد و در زمستان ۱۵ درجه سانتیگراد است. برای آنکه در تمتم طول سال گیاه را در دمایی ثابت نگه دارید، دمای محیط را روی ۲۰ درجه سانتیگراد تنظیم کنید و آن را در فصول مختلف تغییر ندهید.

 

  • کوددهی مناسب گیاه کروتون

شما می توانید علاوه بر تهیه خاک مرغوب که در ادامه به توضیح آن می پردازیم، از کود های محلول مناسب نیز استفاده نمایید. بهترین زمان برای کوددهی کروتون فصل بهار و تابستان که فصول رشد گیاه هستند می باشد. کود محلول مناسب را با آب ترکیب کرده و هر ۲ هفته ۱ مرتبه گیاه را با آن آبیاری کنید.

 

تمیز کردن برگ های گیاه کروتون

برگ های زیبای این گیاه نیازمند مراقبت و نگهداریست. برگ های پهن کروتون نقش بسزایی در عمل فنوسنتز گیاه ایفا می کنند؛ بنابراین بایستی برگ های آن را هر هفته ۱ مرتبه تمیز نمود. برای اینکار یک دستمال نخی را به آب بدون کلر آغشته نموده و به آرامی بر روی برگ های آن بکشید تا به خوبی تمیز شوند.

 

توجه : برای تمیز کردن برگ های گیاه کروتون هرگز از مواد شوینده شیمیایی استفاده نکنید، زیرا این امر روزنه های برگ های آن را مسدود می نماید.

 

 

تمیز کردن برگ های گیاه کروتون

 

 

راه های تکثیر گیاه کروتون

  1. تکثیر گیاه کروتون به روش قلمه زدن
  2. تکثیر گیاه کروتون به روش خوابانیدن هوایی

 

  • تکثیر گیاه کروتون به روش قلمه زدن

برای انجام این روش بایستی تا رشد کامل ساقه صبر نمایید و از ساقه های بالغی که برگ ها به طور کامل رشد کرده اند استفاده نمایید. ساقه های سبز( قلمه نرم) و ساقه های چوبی ( قلمه خشبی) گزینه های مناسبی برای قلمه زدن هستند. بهترین فصل برای انجام این روش نیز اواخر فصل بهار تا اوایل فصل تابستان ( فصل رشد گیاه) می باشد.
برای اینکار ابتدا یکی از ساقه های سالم و بالغ را انتخاب نمایید. طول این ساقه بایستی بین ۸ الی ۱۵ سانتیمتر باشد. حال آن را بوسیله ی قیچی و یا یک چاقوی تیز و تمیز به شکل اریب ببرید و از گیاه جدا نمایید. در این مرحله می توانید انتهای آن را به هورمون ریشه زایی آغشته نمایید تا زودتر به نتیجه برسید.

اکنون گلدانی با دهانه ۹ الی ۱۱ سانتیمتر تهیه نموده و درون آن خاک قلمه و یا کمپوست مناسب بهمراه کمی ماسه بریزید. برگ هایی که در انتهای ساقه ی بریده شده روییده اند را از آن جدا کنید. وجود ۲ الی ۳ برگ بر روی آن کفایت می کند. حال قلمه را بطور اریب و کج درون کمپوست بکارید. توجه داشته باشید که برگ های باقی مانده با سطح خاک تماس نداشته باشند. برای ریشه زایی بهتر و سریعتر می توانید برای گلدان خود به توسط قرار دادن یک محفظه ی پلاستیکی و یا شیشه ای اطراف آن شرایط گلخانه ای فراهم آورید. کافیست برای عبور هوا نیز تعدادی سوراخ بر روی آن محفظه ایجاد نمایید.
اکنون دمای محیط گلدان را ۲۴ درجه سانتیگراد ثابت نموده و همواره محیط را مرطوب نگاه دارید. پس از گذشت ۲ تا ۳ ماه شاهد رشد ریشه ها خواهید بود. برای آنکه متوجه شوید که آیا گیاه ریشه داده است یا خیر؛ در هفته ی سوم ساقه ی آن را به آرامی به بالا بکشید، اگر ساقه مقاومت نشان دهد بدان معناست که ریشه زایی انجام شده است. اکنون می توانید گیاه را به گلدان اصلی که برای آن در نظر گرفته اید منتقل نمایید.

 

 

قلمه زدن کروتون

۱

قلمه زدن کروتون

۲

قلمه زدن کروتون

۳

قلمه زدن کروتون

۴

قلمه زدن کروتون

۵

قلمه زدن کروتون

۶

 

 

بیماری ها و آفت های گیاه کروتون

  • کمبود نور سبب کمرنگ شدن برگ ها کروتون و بی حالی آن ها می شود. دقت داشته باشید که گیاه خود از نور کافی برخوردار باشد.
  • در صورتی که گلدان کروتون را در آشپزخانه در مجاورت گاز قرار دهید، دود و هوای کثیف برگ های کروتون را به رنگ قهوه ای درآورده و نهایتا سبب ریزش آن ها می شود.
  • کنه قرمز آفتیست که ممکن است به برگ های این گیاه حمله ور شود و موجب ایجاد حالت تار عنکبوتی و پنبه ای در زیر برگ های آن شود. در این مورد گیاه را با سم مناسب کنه قرمز هر ۲ هفته ۱ مرتبه سمپاشی کنید تا بهبودی کامل حاصل شود.
  • زهکشی نامناسب در مواقع آبیاری سبب اشباع آب در خاک گلدان آن شده و پوسیدگی ساقه ها را بدنبال دارد. ریزش برگ های آن نیز یکی دیگر از پیامد های آبیاری بیش از اندازه کروتون می باشد. خاک گلدان را بین ۲ آبیاری حتما نگاه کنید و از خشک بودن آن قبل از آبیاری اطمینان حاصل فرمایید.
  • در صورت نواسانات دمایی برگ های گیاه به سرعت پژمرده شده و از بین می روند. همانطور که گفته شد دمای محیط کروتون را در ۲۰ درجه ثابت نگه دارید.
  • اگر برگ های انتهایی ساقه ها که به تازگی روییده اند رشد مناسبی ندارند، کوددهی مناسب راه حل مناسبی برای حل این مشکل می باشد.
  • وجود زخم های پنبه ای شکل و سفید رنگ بر روی برگ های این گیاه حاکی از وجود آفت در گیاه است. سم مناسب آن را تهیه نموده و گیاه را طبق دستور آن هر ۱۴ روز ۱ مرتبه تا بهبودی کامل سمپاشی نمایید.

 

بیماری ها و آفت های گیاه کروتون

کمبود نور

بیماری ها و آفت های گیاه کروتون

هوای آلوده

بیماری ها و آفت های گیاه کروتون

رطوبت و دمای نا مناسب

بیماری ها و آفت های گیاه کروتون

سوختگی بر اثر تابش مستقیم نور

بیماری ها و آفت های گیاه کروتون

زخم های پنبه ای

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

بیماری ها و آفت های گیاه کروتون

حمله آفت ها

 

 

 

جمع آوری شده توسط تیم گل

پست های مرتبط