انواع گل

نخل ماداگاسکار

نخل ماداگاسکار

یکی از گیاهان جذابی که می توان از آن در محیط آپارتمان نیز نگهداری کرد، نخل ماداگاسکار می باشد. با تیم گل همراه باشید تا با این گیاه گرمسیری بیشتر آشنا شویم.

 

معرفی نخل ماداگاسکار

نام لاتین : pachypodium

فارسی : پاکیپودیوم

راسته : گل ‌سپاسی ‌سانان

تیره : خرزهره ‌ایان

بومی : جزیره ماداگاسکار و جنوب آفریقا

از دیگر اعضای خانواده ی ساکولنت ها می توان به نخل ماداگاسکار اشاره نمود. همانطور که می دانید نخل ها گیاهان مقاومی هستند که اکثرا بومی بیابان ها و مناطق گرمسیر می باشند. از آنجایی که این گیاه در شرایط سخت بسیار مقاوم است، نگهداری از آن کار آسانیست.با وجود زیبایی منحصر بفرد نخل ماداگاسکار، تمامی بخش های آن سمی بوده و برای سلامتی خطرناک می باشد. اما از طرف دیگر این گیاه تصویه کننده ی خوبی برای هوای محیط نیز می باشد.
نخل ماداگاسکار دارای ساقه هایی بلند به رنگ سبز-خاکستری و تیغه های تیز و کشیده در قسمت بالایی خود می باشد. طول این ساقه ها بین ۱.۵متر تا ۶ متر بوده و تنه ی بسیار ضخیم همراه با خار دارد که آب را به خوبی درون خود ذخیره می سازد. هنگامی که نخل ماداگاسکار بالغ می شود، گل هایی به رنگ سفید و یا صورتی کمرنگ در وسط برگ های آن می روید و در فصول سرد سال آن ها را به همراه برگ های خود از دست می دهد. سالیانه حدود ۳۰ سانتیمتر به ارتفاع این گیاه اضافه شده و برگ های آن نیز همزمان با رشد ساقه های آن رشد کرده و به ۹۰ الی ۱۲۰ سانتیمتر نیز خواهند رسید. برگ های بلند نخل ماداگاسکار که به رنگ سبز تیره می باشند علاقمند به نور آفتاب بوده و بایستی در طول هفته نور به تمامی قسمت های آن برسد. این کار مانع ایجاد حالت خمیدگی در برگ های آن می شود.

 

 

گل های ماداگاسکار

گل های ماداگاسکار

خار های ماداگاسکار

خار های ماداگاسکار

 

 

 

شرایط نگهداری و پرورش نخل ماداگاسکار

  • شرایط آبیاری نخل ماداگاسکار

همانطور که قبلا هم گفتیم این گیاه در برابر کم آبی بسیار مقاوم است، اما آبی که از آن برای آبیاری نخل ماداگاسکار استفاده می کنید مهم می باشد. آب را قبل از استفاده حتما بجوشانید و پس آن که ولرم شد از آن برای آبیاری استفاده نمایید. ( می توانید از آب مقطر نیز استفاده کنید) درصورت کمبود آبیاری، گیاه از آبی که درون تنه ی خود ذخیره نموده استفاده می کند و این امر به مرور باعث ضعیف شدن گیاه می شود و دیگر شادابی و رنگ و روی سابق خود را نخواهد داشت. از طرفی آبیاری بیش از اندازه نیز سبب زرد شدن برگ ها و در نهایت ریزش آن ها و خرابی ساقه های نخل ماداگاسکار می شود. بنابراین سعی کنید گیاه را بطور منظم و به اندازه نیاز آبیاری نمایید. سعی کنید که فاصله ی آبیاری را زیاد و حجم آبیاری را کم نمایید تا گیاه به خوبی استراحت نماید.

 

  • نور مناسب نخل ماداگاسکار

بر خلاف اکثر گیاهان آپارتمانی دیگر، نخل ماداگاسکار به تابش مستقیم نور آفتاب بسیار مقاوم می باشد و به سایه و کمبود نور بسیار حساس. گلدان نخل ماداگاسکار را در جلوی پنجره جنوبی منزل، جایی که نور خورشید مستقیم به برگ های آن می تابد قرار دهید.

 

  • خاک مناسب نخل ماداگاسکار

به دلیل آبیاری فراوان این گیاه، زهکشی وخاک مناسب برای آن از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. اگر خاکی که برای نخل ماداگاسکار انتخاب می کنید به خوبی آب را از خود عبور ندهد، موجب جمع شدن آب در اطراف ریشه های آن شده و نهایتا سبب پوسیدگی آن ها و از بین رفتن گیاه می شود. بهترین ترکیب برای نخل ماداگاسکار استفاده از ماسه، پیا ماس و ورمی کمپوسپ به ترتیب به میزان های ۶۰%، ۳۰% و ۱۰% می باشد. بهتر است که همواره زیر گلدان آن را با سنگ ریزه پر کنید تا به زهکشی آن کمک کند.

 

  • کوددهی مناسب نخل ماداگاسکار

می توان ۲ مرتبه در سال ( اول بهار و اول تابستان) خاک گلدان نخل ماداگاسکار را کوددهی کرد. یکی از کارهایی که می توان بعنوان کوددهی انجام داد استفاده از آب برنج آبکشی شده و یا آب های آکواریوم می باشد، چرا که این گونه آب ها سرشار از مواد مغذی و املاح معدنی است. البته باید به خاطر داشته باشید که کوددهی بیش از اندازه نیز سبب سنگینی خاک نخل شده و نوک برگ های آن، مخصوصا برگ های کهن تر آن را می سوزاند.

 

  • دمای مناسب نخل ماداگاسکار

نخل ماداگاسکار قادر به تحمل دمای ۵۰ درجه سانتیگراد نیز می باشد و در دمای زیر ۱۰ درجه سانتیگراد برگ هایش پژمرده شده و می ریزند. بنابراین دمایی بین ۲۰ الی ۲۳ درجه سانتیگراد برای نگهداری نخل ماداگاسکار مناسب است. در صورتی که تصمیم به جابجایی گلدان نخل ماداگاسکار کردید، ابتدا دمای مکان جدید را به دمای مکان فعلی گیاه رسانده سپس جابجایی را انجام دهید، زیرا اختلاف دمای دو محیط سبب آسیب دیدن گیاه شده و حتی ممکن است آن را از بین ببرد.

 

 

چه موقعی باید گلدان ماداگاسکار را تعویض نماییم ؟

رشد ریشه های این گیاه خوب است و به همین دلیل بهتر است هر ۲ یا ۳ سال ۱ مرتبه گلدان آن را عوض نمود. در صورتی که گیاه شما زودتر از این میزان زمان رشد چشمگیری داشت و ریشه ها از ته گلدان به بیرون آمدند گلدان آن را تعویض نمایید. بهترین فصل برای انجام این کار اواخر فصل زمستان و اوایل فصل بهار است.

 

 

تعویض گلدان ماداگاسکار

تعویض گلدان ماداگاسکار

 

 

نحوه ی تکثیر نخل ماداگاسکار

  1. تکثیر از طریق کاشت بذر
  2. تکثیر از طریق قلمه زدن

 

 

  • تکثیر از طریق کاشت بذر

بر خلاف تصور، تکثیر این گیاه از طریق کاشت بذر راه بسیار دشواریست و معمولا انجام نمی شود، زیرا ۳ هفته تا ۶ ماه زمان می برد تا بذر های نخل ماداگاسکار جوانه بزنند.
برای انجام این کار ابتدا بایستی بذر ها را به مدت ۲۴ ساعت درون آب قرار داد. بهتر است از بذر های تازه استفاده نمود چرا که طولی نمی کشد که این گیاه قوه نامیه خود را از دست بدهد. گلدان آن را با خاک شنی با عمق ۰.۵ سانتیمتر پر کرده و آن را در محیطی با دمای بین ۲۱ و ۲۶ درجه سانتیگراد قرار دهید. فراموش نکنید که نور به اندازه نسبتا زیادی به آن بتابد. اکنون برای مشاهده جوانه های آن صبر نمایید.

 

 

بذر تازه ی ماداگاسکار

بذر تازه ی ماداگاسکار

جوانه ی ماداگاسکار

جوانه ی ماداگاسکار

بذر تازه ی ماداگاسکار

بذر تازه ی ماداگاسکار

 

 

  • تکثیر از طریق قلمه زدن

یک ساقه ی بالغ از نخل را انتخاب نمایید و آن را از گیاه اصلی جدا کنید و اجازه دهید شیره ی آن در محیطی با دمای ۲۰ درجه سانتیگراد کاملا خشک شود و به اصطلاح کالوس بدهد. بستری از خاک نرم و مقوی تهیه نموده و قلمه را درون آن قرار دهید. قلمه همواره به رطوبت کافی نیاز دارد، بهمین جهت برای قلمه بستر گلخانه ای فراهم نمایید تا رطوبت آن تامین شود ( استفاده از محفظه پلاستیکی و یا شیشیه ای در اطراف آن) . پس از آنکه شاهد مستحکم شدن گیاه شدید محفظه را بردارید. گیاه شما ریشه زایی کرده و در حال رشد می باشد.

 

 

قلمه ماداگاسکار

قلمه ماداگاسکار

قلمه ماداگاسکار

قلمه ماداگاسکار

 

 

 

آفات و بیماری های نخل ماداگاسکار

گیاه ماداگاسکار به آفت ها نیز مقاوم بوده و کمتر دچار بیماری می شود. در صورتی که بر روی برگ های آن شپشک آردآلود و یا کنه قرمز مشاهده کردید، فقط کافیست از سمومی مانند کونفیدور و یا آبامکتین استفاده نمایید.

 

 

جمع آوری شده توسط تیم گل