انواع گل

گیاه فیکوس

گیاه فیکوس

گیاه فیکوس یکی از زیباترین گیاهان آپارتمانی می باشد که انواع بسیار متنوعی دارد. به دلیل مقاوم بودن و راحت بودن نگهداری آن در  دکوراسیون منازل و دفاتر کاربرد بسیاری دارد. با تیم گل همراه باشید.

 

معرفی گل فیکوس

نام لاتین: ficus

نام فارسی: انجیز

نام علمی: ficus

راسته: گل سرخ سانان

تیره: انجیران

بومی:مناطق گرمسیری و تعداد کمی گونه در منطقه معتدل نیمه گرم گسترش می یابند.

فیکوس ها یک دسته بزرگ گیاهی هستند که حدود ۸۰۰ گونه دارند و در بین آن ها درخت انجیر خوراکی (carica) و درخت کائوچو (elastica) از نظر اقتصادی حائز اهمیت هستند. فیکوس ها غالبا از درختان دیگر در جنگل ها بالا می روند. دارای شیرابه مشخصی هستند که در نتیجه زخمی شدن از پوست آن ها جاری می شود. این شیرابه می تواند باعث تحریک پوست و ایجاد حساسیت شود. در انجیر خوراکی برگ ها دارای بریدگی عمیقی است که هر برگ به چندین بخش تقسیم می شود. برگ ها غالبا به صورت متناوب قرار می گیرند و در بعضی از انواع پوشیده از کرک نرمی هستند. در فیکوس معمولی این پوشش وجود نداشته، برگ ها براق هستند. شکل انشعابات رگبرگی در فیکوس ها بسیار متفاوت و در شناسایی آن ها به کار می رود.
این گیاهان اغلب یک پایه بوده، گل های ریز و بدون پوشش آن ها در نهنج حفره ای کم و بیش بسته ظاهر می شود. فیکوس ها از نظر رشد و نمو و دیگر خصوصیات جزء عجیب ترین گیاهان هستند. جوانه انتهایی فیکوس به وسیله برگ های سرخ رنگ پوشیده شده است.

فیکوس ها از نظر فرم رشد به سه شکل درختی، بوته ای و رونده دیده می شوند. برخی از گونه های درون خانه ای فیکوس به شرح زیر می باشند:

  • Diversifolia

فرم رشد آن بوته ای است. به انگلیسی آن را Mistletoe fig گویند. دارای برگ های ریز برگی شکل و میوه های کوچک که هر یک شبیه به یک انجیر کوچک هستند می باشد.

 

گیاه فیکوس

 

  • Elastica (فیکوس معمولی)

فرم رشد آن درختی است. برگ ها متناوب، براق و فاقد کرک به شکل مستطیلی و تخم مرغی است. جوانه های جوان معمولا به وسیله یک غلاف قرمز احاطه شده است. در واریته ابلق آن لبه برگ ها کم و بیش شیری و یا کرم رنگ و رگبرگ میانی و دمبرگی صورتی است. این گونه در سال های اول رشد یک شاخه دارد و مرتبا برگ داده و بلند می شود و به طوری که بعد از چند سال شکل ظاهری ناپسندی پیدا می کند. در این می توان مطابق آن چه شرح داده خواهد شد در ارتفاع ۵۰ سانتی متری از سطح گلدان از طریق خوابانیدن آن را افزایش داد. این گونه بسیار مناسب برای نگهداری در منازل است. این گیاه اتاق های سرد و کم نور را تحمل می کند گرچه محیط گرم و مرطوب را ترجیح می دهد.

 

گیاه فیکوس

 

  • Pumila (فیکوس برگ ریز)

به فیکوس پیچ یا فیکوس خزنده نیز شهرت دارد. به صورت رونده رشد می کند. این گیاه دارای برگ های ریز به شکل های کم و بیش مختلف است. در گلخانه ها از دیوار ها بالا می رود و نظیر عشقه رشد و نمو می کند. برگ های مسن آن در کشت گلدانی پس از مدتی می ریزند.

 

گیاه فیکوس

گیاه فیکوس

 

  • Radicans

به صورت رونده رشد می کند. برگ های آن بیضی، نیزه ای با نوک باریک و تیز، به رنگ سبز نسبتا روشن و لبه تقریبا مواج هستند. لبه برگ در واریته variegate که به عنوان گیاه گلدانی و برای آویز و یا قرار دادن در لب طاقچه استفاده می شود، سفید متمایل به کرم رنگ است.

 

گیاه فیکوس

 

  • Religiosa (فیکوس برگ تبریزی)

برگ ها شبیه به برگ های صنوبر و تبریزی است. با این تفاوت که کمی ضخیم تر و نوک باریک آن کشیده تر است. این واریته ابلق با برگ های سبز دارای لکه های سفیداز این گونه موجود است.

 

گیاه فیکوس

 

  • “Bennendijkii “Alii

دارای برگ های باریک و کشیده شبیه برگ درخت اوکالیپتوس و دارای ریشه های هوایی است که به بستر کاشت رسیده و حالت نگهدارنده خواهد داشت.

 

گیاه فیکوس

 

دو گونه ی دیگر به نام Lyrata (فیکوس برگ پهن) و Benjamina (فیکوس بنجامین) وجود دارد که تیم گل قبلا به توضیح آن پرداخته است.

 

شرایط حفظ و نگهداری گیاه فیکوس

  • شرایط آبیاری گیاه فیکوس

نیاز آبیاری گیاه فیکوس متوسط می باشد و برگ های آن مرتب بایستی به وسیله اسفنج خیس شود. کم آبی آن باعث بروز مشکلاتی مانند خشکی برگ ها و عدم رشد مناسب می شود. از پاشیدن اب روی برگ ها در معرض تابش آفتاب بایستی خودداری نمود.

 

  • نور مناسب گیاه فیکوس

به نور سایه تا سایه آفتاب علاقمند است. فیکوس ها نور کم و حرارت متغیر اتاق ها را تحمل و در جنگل ها در زیر درختان دیگر به خوبی رشد می کنند.

 

  • دمای مناسب گیاه فیکوس

فیکوس ها به محیطی گرم و دارای حرارت نیاز دارند. توصیه می شود که در زمستان در دمای زیر ۱۰ درجه سانتیگراد قرار نگیرد.

 

  • رطوبت مناسب گیاه فیکوس

رطوبت متوسط و هفته ای یکبار برای این گیاه توصیه شده است. جهت حفظ رطوبت در می توان در زیر گلدانی آن سنگریزه هایی گذاشت و آن ها را در آب قرار داد تا رطوبت مورد نظر ایجاد شود. در تابستان با افزایش حرارت محیط غبار پاشی کنید.

 

  • خاک مناسب گیاه فیکوس

خاک غنی از مواد آلی را می پسندد. مناسب ترین خاک جهت رشد این گیاه خاک لیمونی است.

 

  • کوددهی مناسب گیاه فیکوس

کودپاشی به صورت محلول پاشی با کود های نیتروژنه، فسفره و پتاسه و یا کود کامل که دارای عناصر میکرو نیز می باشد در زمان رشد و نمو مناسب است. در صورتیکه به دلیل حرارت محیط یا هر عامل دیگر رشد فیکوس ها متوقف شود کودپاشی، خصوصا با غلظت زیاد، ممکن است باعث سوختگی برگ های جدید شود. در زمستان هرگز نباید کود داده شود.

 

چه موقع گلدان گیاه فیکوس را تعویض نماییم؟

اگر رشد فیکوس سریع است هر سال احتیاج به تعویض گلدان با یک اندازه بزرگتر دارد. در صورت عدم امکان ۵-۷ سانتیمتر از خاک‌های سطحی گلدان را با خاک غنی از مواد غذایی و نو تعویض و هر دو هفته یکبار کوددهی نمایید. شوک وارده به گیاه مریض در اثر تعویض گلدان ممکن است باعث تلف شدن آن گردد. گلدان گیاه مریض را تا بهبودی کامل تعویض نکنید.

 

روش های پرورش و تکثیر گیاه فیکوس

 

  1. پرورش و تکثیر گیاه فیکوس از طریق قلمه
  2. پرورش و تکثیر گیاه فیکوس خواباندن هوایی
  3. پرورش و تکثیر گیاه فیکوس از طریق بذر

 

  • پرورش و تکثیر گیاه فیکوس از طریق قلمه

با دو روش انجام می شود که عبارتند از:

  •  قلمه انتهایی

قلمه انتهایی با یک برگ و چند جوانه که در مجموع ۱۵ تا ۲۰ سانتیمتر طول دارد استفاده می شود. محل قطع پایین قلمه ها درست در زیر یک جوانه واقع می شود و قلمه ها به مدت ۲۴ ساعت در هوای آزاد قرار می گیرند تا شیره گیاهی جریان یافته خارج شود. آنگاه قلمه ها را در بستری از ماسه عمیقا کشت می کنند. اگر دمای بستر کاشت ۲۵ تا ۳۰ درجه سانتیگراد باشد به ریشه زایی کمک می کند.
چون برگ های فیکوس درشت و سطح تبخیر آن ها زیاد است، برگ ها باید در بستر کاشت در کنار هم قرار گیرند تا رطوبت محیط افزایش یابد، در نتیجه از آبیاری پی در پی اجتناب می شود. ضمنا در زیر سیستم مه پاش به آسانی می توان قلمه های فیکوس را ریشه دار کرد. در این حالت قلمه ها باید در معرض کامل نور خورشید قرار گیرند. زهکشی بستر کاشت مهم است.ریشه زایی قلمه های فیکوس در شرایط مناسب حدود ۳ هفته طول می کشد.

  •  قلمه جوانه برگ ( جوانه به همراه یک برگ)

قلمه فیکوس

  • پرورش و تکثیر گیاه فیکوس خواباندن هوایی

این روش برای benjamina و lyrata و elastic انجام می شود. این نوع افزایش باید در ماه های آخر زمستان و در اوایل بهار صورت گیرد. در فیکوس هایی که برگ های پایینی آن ها ریخته و شکل نامطلوبی دارند از طریق خواباندن هوایی و سپس قطع گیاه مادری از نزدیکی سطح خاک، گیاه را بازسازی می کنند.
پایه های مادری فیکوس در گلدان های بزرگ پرورش داده می شود. این پایه ها بسیار پر شاخه بوده، در محلی نسبتا سرد (۱۰-۱۲ درجه سانتیگراد) نگهداری می شوند تا شاخه های محکمی تولید کنند. زمانی که طول شاخه ها به ۱۵-۲۰ سانتیمتر رسید برای خواباندن هوایی آن ها به نحو زیر عمل می شود:
در وسط دو بند، در محلی که می خواهیم ریشه ها در آن جا ظاهر شوند، توسط یک چاقوی تیز زخمی به طول ۲ تا ۵ سانتیمتر از پایین به طرف بالا ایجاد می کنیم به نحوی که عمق زخم تا بخش مرکزی شاخه پیش برود. شیاری که به این نحو ایجاد می شود توسط مانعی مثلا یک چوب کبریت باز نگاه داشته می شود. سپس با یک ماده جاذب رطوبت مثل تورب، خزه، خاک برگ پوسیدهف محل زخم کاملا پوشانیده می شود.این مواد در محل زخم توسط یک پارچه نخی به دور شاخه بسته می شوند.
اگر به جای پارچه از یک ورقه نازک نایلونی استفاده شود به دلیل نگهداری رطوبت و جلوگیری از تبخیر، بهتر است. هرچه دما بالا تر باشد ظاهر شدن ریشه ها تسریع می شود. بعد از ظهور ریشه ها شاخه را از قسمت زیر ریشه ها قطع کرده و در گلدان دیگری می کارند. زخم های ایجاد شده در یک گیاه بایستی توسط چسب پیوند پوشانیده شود تا شیره گیاهی به خارج جریان نیابد.

 

  • پرورش و تکثیر گیاه فیکوس از طریق بذر

کاشت بذر کاربرد چندانی ندارد و فقط برای بدست آوردن نمونه های جدید و به نژادی انجام می شود.

 

بذر فیکوس

 

آفات و بیماری های گیاه فیکوس

  • لکه های قهوه ای بر روی برگ ها

هوا خیلی سرد است گلدان را به محل گرمتری ببرید.

  • بی رنگ شدن برگ ها

نور زیاد است. گیاه را به محل کم نورتری منتقل نمایید.

  • وجود لکه های قهوه ای در زیر برگ ها و روی ساقه ها

عارضه مربوط به حمله حشره آفت است. هر ماه یکبار با سم حشره کش نفوذی گیاه را سمپاشی نمایید. با پنبه آغشته به سم نیز می‌توانید لکه‌ها را مسموم کنید.

  • وجود زخم‌های پنبه‌ای شکل سفید در سطح برگ‌ها

عامل آن حشره آفت است هر دو هفته یکبار تا رفع علایم با سم حشره کش نفوذی گیاه را سم پاشی نمایید. با بررسی مخصوص آغشته به محلول سم نیز می‌توانید زخم‌های سفید پنبه‌ای شکل را مسموم نمایید.

  • لکه‌های زرد روی برگ‌ها و تار عنکبوت زیر آنها

کنه قرمز ریز، عامل آن است هر دو هفته یکبار با سم کنه کش سمپاشی نمایید. غبارپاشی در کاهش آفت مؤثر است.

  • لکه‌های سوخته روی برگ‌ها

در آفتاب غبار پاشی نکنید. گیاه را از معرض اشعه مستقیم آفتاب در امان نگهدارید.

  • لوله ای و آویزان شدن برگ ها

گیاه تشنه است. گلدان را به مدت ۱۵ دقیقه درون تشت پر از آب قرار دهید و آبیاری را تنظیم کنید.

  • زمانی که برگ‌های به شکل رنگ پریده و ریز هستند یعنی گیاه احتیاج به کوددهی دارد.
  • زرد شدن برگ های پایینی

آبیاری بیش از اندازه است. اجازه دهید سطح خاک در فاصله بین دو آبیاری خشک شود سپس آبیاری کنید. این عارضه در گیاهان مسن طبیعی است.

 

آفت فیکوس

آفت فیکوس

بیماری گیاه فیکوس

بیماری گیاه فیکوس

 

بیماری گیاه فیکوس

 

 

 

 

جمع آوری شده توسط تیم گل

پست های مرتبط