انواع گل

گل پامچال

گل پامچال

این گل از جذاب ترین گل های فصل بهار می باشد که در نوع و رنگ از تنوع بسیاری برخوردار است. از جمله رنگ های گل پامچال می توان به سفید، صورتی، ارغوانی و آبی اشاره نمود. جهت کسب اطلاعات بیشتر با تیم گل همراه باشید.

 

معرفی گل پامچال

نام لاتین: Primula vulgaris

نام فارسی: پامچال

نام علمی: Primula vulgaris

راسته: خلنگ سانان

تیره: پامچالیان

بومی: اروپای غربی و جنوبی، شمال غربی آفریقا و منطقه ای از جنوب غربی آسیا

گل پامچال چند ساله است و در گونه های مختلف این جنس از نظر شکل و رنگ بسیار زیبا و متنوع می باشند. شرایط زیستی گونه ها بسیار متفاوت است، بعضی از آن ها مخصوص نواحی کوهستانی و صخره ها هستند و عده ای در مرداب و نقاط مرطوب و بالاخره برخی در مناطق جنگلی می رویند. این گیاهان نسبت به سرما مقاوم می باشند و به عنوان گیاه گلخانه ای و حاشیه ای استفاده می شود. کاشت این گل در زمانی انجام می شود که در فصل بهار و عید نوروز به گل برود.
از بین انواع مختلف پامچال، چند گونه که به عنوان گیاه درون خانه ای بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد را معرفی می کنیم.

 

پامچال مطبق یا پامچال یکساله (malacoides)

این نوع از پامچال چند ساله است که در یک سال پرورش داده می شود. برگ ها مستطیلی یا تخم مرغی شکل به رنگ سبز روشن است و دارای واریته های متعدد است که گل های آن کوچک، متعدد به رنگ سفید، صورتی، قرمز ارغوانی، قرمز مسی بوده در بهار بر روی ساقه های فاقد برگ ظاهر می شوند. این گونه را بایستی در دوره تشکیل جوانه گل در دماهای پایین در شرایط روز های کوتاه قرار داد تا بهترین نتیجه ی گلدهی بدست آید.

 

پامچال مطبق

پامچال مطبق

 

پامچال نرمه (obconica)

برگ ها مدور و دارای کرک های ریز فراوان هستند. طول ساقه به حدود ۳۰ سانتیمتر می رسد. گل ها قیفی شکل به رنگ سفید، صورتی، آبی و ارغوانی که معمولا در ماه های سرد سال از آبان تا خرداد (بر حسب زمان کشت) ظاهر می شود. چنانچه تعویض گلدان لازم باشد، بایستی پس از فصل گلدهی انجام شود.

 

توجه: ممکن است بعضی افراد نسبت به کرک هایی که زیر برگ های آن وجود دارد حساسیت پوستی داشته باشند.

 

پامچال نرمه

پامچال نرمه

 

پامچال چینی (sinesis)

برگ های آن مدور، دندانه دار، کرکدار و بسیار متعدد است. لذا در زمان تشکیل غنچه تعداد برگ ها بایستی کم بشود تا گل ها بتوانند از بین برگ ها خارج شوند. گل ها به رنگ سفید، صورتی، قرمز و آبی است و در بهار ظاهر می شوند.

 

پامچال چینی

پامچال چینی

 

پامچال دائمی مقاوم (veris)

دارای گل های زرد تیره و معطر است که به تعداد ۲-۱۲ عدد روی شاخه گل دهنده تشکیل می شود.

 

پامچال دائمی مقاوم

پامچال دائمی مقاوم

 

شرایط حفظ و نگهداری گل پامچال

  • شرایط آبیاری گل پامچال

این گیاه نسبت به خشکی مقاوم نمی باشد به همین دلیل به آبیاری بسیار و منظم نیاز دارد. توجه نمایید علاوه بر آبیاری هر روزه، مه پاشی و غبارپاشی نیز انجام شود.

 

  • نور مناسب گل پامچال

در زمستان باید از نور کامل برخوردار باشد و در مواقع دیگر فقط جهت کاهش دما بایستی سایه ایجاد شود وگرنه گیاه به نور کامل نیازمند است.

 

  • دمای مناسب گل پامچال

پامچال نسبت به سرما مقاوم است ولی دمای مناسب جهت رشد آن به طور متوسط ۱۲ تا ۱۵ درجه سانتیگراد است. این گل را تا زمانی که ۳ الی ۴ جوانه گل دیده شود در دمای ۵ تا ۷ درجه سانتیگراد پرورش می دهند.

 

  • رطوبت مناسب گل پامچال

نیاز آبی این گیاه بالا می باشد و هرگز نباید خاک گلدان خشک شود. از نظر رطوبت نسبی، گیاه به رطوبت بالا (۷۰-۹۰ درصد) نیاز دارد.

 

  • خاک مناسب گل پامچال

مطلوب ترین خام برای گل پامچال ترکیبی از خاک باغچه (لوم)، خاک برگ پوسیده و تورب به نسبت مساوی است. Ph خاک اگر حدود ۶ باشد رشد و نمو این گیاه رضایت بخش است.

 

  • کوددهی مناسب گل پامچال

به مخلوط خاک استفاده شده برای این گل، سوپر فسفات به مقدار معمول داده می شود. به علاوه پامچال نیاز به کودپاشی با کودهای نیتروژنه و پتاسیم دارد. این گیاه در مخلوط های معمولی که از تورب استفاده نمی شود، به شدت به کمبود آهن دچار می شوند. بنابراین استفاده از کودهای آهن دار به کرات توصیه می شود.

 

روش های پرورش و تکثیر گل پامچال

  1. پرورش و تکثیر گل پامچال از طریق کاشت بذر
  2. پرورش و تکثیر گل پامچال از طریق تقسیم ریشه

 

 

  • پرورش و تکثیر گل پامچال از طریق کاشت بذر

افزایش پامچال به روش بذر در مرداد ماه انجام می شود. این روش، روش اصلی افزایش گل پامچال می باشد. بذر پامچال در محیط مرطوب و در دمای ۱۵ درجه سانتیگراد ظرف دو تا سه هفته سبز می شود. با توجه به دمای محیط در زمان کاشت و نیاز این گیاه به هوای خنک، فراهم نمودن این شرایط جهت رشد آن ضروری می باشد. بعد از ۴ هفته گیاهانی که تا ۳ متر رشد کرده اند به گلدان های استکانی منتقل می شوند. پس از مدتی که این گیاه بزرگ تر شدند به گلدان نشایی منتقل می شوند. در این انتقال جوانه انتهایی آن ها بایستی سالم بماند. در پاییز در دمای ۱۰ درجه سانتیگراد جوانه های گل تشکیل شده و در یک شاسی سرد گیاهان به تدریج در زمستان به گل می نشیند.

 

  • پرورش و تکثیر گل پامچال از طریق تقسیم ریشه

تکثیر گل پامچال به روش تقسیم ریشه در فصل پاییز انجام می شود. جهت این کار حتما گیاهی را انتخاب نمایید که سالم و بدون هر گونه آفت باشد سپس به وسیله چاقو و یا با دست هر مقدار ریشه که مد نظرتان بود جدا نمایید و هر یک را در گلدان هایی جداگانه بکارید. سپس گلدان را در مکانی مناسب، خنک، دور از تابش مستقیم نور خورشید قرار دهید. توجه نمایید خاک گلدان به طور مداوم مرطوب بماند.

 

توجه : جهت خارج کردن گل مادر و جدا کردن ریشه های آن ابتدا گلدان این گل را آبیاری نمایید تا خاک گلدان به طور کامل خیس شود و سپس به آسانی گل را از گلدان خارج کنید.

 

 

آفات و بیماری های گل پامچال

  • لکه برگی، مگس سفید و قارچ خاکستری از اصلی ترین آفت های این گل می باشد.
  • کلروز، نکروز حاشیه برگ و سوختگی که می تواند بر اثر آبیاری بیش از حد، ph بالا (کلروز آهن) و کمبود منیزیوم ایجاد شود.
  • آسیب دیدگی ریشه و مشکلات برگی که در اثر سمیت آمینیوم، نیتروژن زیاد و Ec بالا بوجود آید.
  • وجود برگ های بسیار بزرگ که عامل آن نیتروژن زیاد یا دمای بالای محیط می باشد.

 

آفت گل پامچال

آفت پامچال

 

بیماری برگ پامچال

بیماری برگ پامچال

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

جمع آوری شده توسط تیم گل