انواع گل

گل میمون

گل میمون

یکی دیگر از گل های زیبا گل میمون است که گلی رنگارنگ با ظاهری ویژه و جذاب می باشد. علاقه به پرورش و نگهداری این گل در بین مردم بسیار چشمگیر است. جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد این گل زیبا با تیم گل همراه شوید.

 

معرفی گل میمون

نام لاتین: Antirrhinum majus

نام فارسی: گل میمونی

نام علمی: Antirrhinum majus

راسته: نعناسانان

تیره: گل میمونیان

بومی: مناطق سنگلاخی اروپا، ایالات متحده و آفریقای شمالی

گل میمون به دلیل شکل خاص خود که به دهان حیوان شبیه می باشد به snapdragon نیز نامیده می شود. از گیاهان چند ساله است که اغلب به صورت یکساله استفاده می شود. گیاهی است که قسمت هوایی آن در اثر سرما از بین می رود و در سال بعد می توان از ریشه های استفاده کرد و چنانچه در زمین نگهداری شود در سال دوم خیلی سریع تر از گل های تازه کشت شده گل می دهد. در واقع باید گفت این گیاه در مناطق با زمستان های سرد به صورت یکساله و در نواحی و در نواحی یا زمستان نه چندان سرد (حداقل دمای زمستان ۱۰ درجه سانتیگراد) به صورت دو ساله کشت می شود و در سال دوم محصول خوبی می دهد. در سال های بعد مرغوبیت خود را از دست می دهد. ارقامی نیز یافت می شود که در شرایط مطلوب چندین سال دوام آورده و به صورت دائمی کشت می شود. گل میمون دارای ۵ گلبرگ می باشد که مجموعا به صورت دو لب درآمده اند. لب پایینی از ۳ گلبرگ و لب بالایی از ۲ گلبرگ تشکیل شده است که همیشه بسته هستند و به صورت دهانی درآمده که با فشار دادن طرفین لب دهان باز می شود. حشرات و مورچه ها نمی توانند به داخل دهان راه یابند ولی زنبور عسل با مهارت خاصی وارد گل می شود و از شهد آن استفاده می کند. البته واریته هایی از این گیاه وجود دارد که دهانه ی گل آن ها همیشه باز است. گل ها در انتهای ساقه گل دهنده به صورت خوشه قرار دارند. برگ ها نیزه ای شکل، صاف، به رنگ سبز تیره تا ارغوانی و معمولا متقابل هستند.
میمون از نظر ارتفاع به سه دسته کوتاه (۲۰ سانتیمتر)، متوسط (۴۵ سانتیمتر) و پابلند (۶۵ سانتیمتر) تقسیم می شود.
امروزه فرم تتراپلوئید آن با استفاده از کلشی سین بدست آمده که دارای گل های درشت بوده و ارتفاع آن به ۹۰ سانتیمتر می رسد. ارقام پابلند برای گل بریدنی مناسب هستند و نیاز به قیم دارند. از خصوصیات گل میمون همانند گلایول، حساسیت ژئوتروپسیم است که در شاخه های گل بریده باید دقت کرد به صورت عمودی حمل و نقل شوند. انواعی که به عنوان بریدنی استفاده می شوند از نظر شرایط گلدهی به چهار گروه تقسیم می شوند.

 

سری زمستانه

در شرایط روز کوتاه، نور کم و دمای شبانه ۱۰-۷ درجه سانتیگراد گل می دهند.

 

گلدهنده در اواخر زمستان و اوایل بهار

در شرایط روز کوتاه (اما نه به کوتاهی گروه اول)، نور متوسط و دمای شبانه ۱۰-۱۳ درجه سانتیگراد گل می دهند.

 

سری بهاره

در طول روز متوسط تا طویل، نور متوسط تا زیاد و دمای شبانه ۱۳-۱۶ درجه سانتیگراد گل می دهند.

 

سری تابستان

در طول روز بلند، نور زیاد و دمای شبانه بالاتر از ۱۶ درجه سانتیگراد گل می دهند.

 

رنگ قرمز میمون

رنگ قرمز میمون

رنگ صورتی میمون

رنگ صورتی میمون

 

رنگ سفید میمون

رنگ سفید میمون

رنگ زرد میمون

رنگ زرد میمون

 

چگونگی گلدهی گل میمون

اگر بذر کاری در مرداد باشد و نشاء در پاییز به زمین منتقل شود در سال اول گل های خوبی می دهد ولی اگر اوایل بهار بذر کاری و یا نشاء منتقل شوند سال اول گل نمی دهد و یا اینکه گل های ریز می دهد. میمون از اواخر بهار تا پاییز یعنی تا سرد شدن هوا گلدهی دارد. در مناطق گرمسیری در تمام مدت پاییز و زمستان گلدهی دارد.

 

شرایط حفظ و نگهداری گل میمون

  • شرایط آبیاری گل میمون

هنگامی که خاک رو به خشکی رفت آبیاری را آغاز نمایید. دقت کنید آب با گل ها و برگ های گیاه برخورد نداشته باشد، زیرا باعث بیماری های قارچی می شود. در بین دو آبیاری نیز بایستی سطح خاک خشک شده باشد، سپس آبیاری بعدی انجام شود در غیر این صورت گیاه دچار بیماری های قارچی شده همچنین پوسیده شدن ساقه و برگ ها می شود. اگر آبیاری بیشتر از احتیاج گل باشد، گلدهی کمتر می شود و استحکام کافی را ندارند.

 

  • نور مناسب گل میمون

گل میمون بسیار آفتاب دوست و نسبت به سایه مقاوم است. برای گلدهی مطلوب حداقل نصف روز آفتاب مستقیم نیاز دارد. کاهش گلدهی و همچنین بروز بیماری های قارچی ممکن است از کمبود نور باشد. نور مستقیم برای گل میمون مضر نمی باشد اما در صورتیکه دمای محیط بسیار گرم باشد ممکن است گلدهی کم شود و گیاه از بین برود. تابستان های خنک سبب افزایش گلدهی گل میمون می شود.

 

  • دمای مناسب گل میمون

از نظر دما قادر است حداقل تا ۱۰ درجه سانتیگراد را تحمل کند و در دمای پایین تر آسیب می بیند. دما همچنین می تواند روی جذب آب توسط ریشه اثر بگذارد. وقتی دمای خاک اطراف ریشه پایین باشد در صبح های آفتابی زمستان گیاه پژمردگی نشان می دهد که به علت کاهش جذب آب توسط ریشه است. بهترین دما جهت رشد مطلوب این گیاه ۲۱ درجه سانتیگراد می باشد. دمای ۲۶-۳۲ درجه سانتیگراد برای گل میمون مناسب نمی باشد و گلدهی گل را کاهش می دهد.

 

  • رطوبت مناسب گل میمون

رطوبت خاک گل میمون جهت تندش بذر و بعد از آن بایستی در حد ظرفیت زراعی باشد تا تهویه خوب انجام شود زیرا به تهویه ی خاک بسیار حساس می باشد. به هم زدن سطح خاک به ویزه در اوایل رشد به قوی شدن ریشه ها کمک می کند.

 

  • خاک مناسب گل میمون

خاک مناسب گل میمون بایستی از زهکشی خوبی برخوردار باشد همچنین خاک های ارگانیک (خاک برگ و کود پوسیده دامی) باعث رشد مناسب این گل و نیز گلدهی مطلوبی می شود.

 

  • کوددهی مناسب گل میمون

بهترین زمان جهت کوددهی گل میمون پس از هرس آن می باشد و بهتر است بلافاصله مقداری کود سرک به این گل داده شود تا امکان رشد شاخه های فرعی فراهم شود.
اما به طور کلی گل میمون به کوددهی نیاز ندارد مخصوصا اگر در زمان کاشت از خاک ارگانیک استفاده شده باشد.

 

هرس کردن گل میمون

چیدن گل های کهنه و پژمرده به اضافه شدن دوره ی گلدهی کمک فراوانی می کند. زمانی که گیاهان این گل جوان می باشد جهت بلند نشدن آن ها اقدام به سرزنی نمایید. این کار باعث رشد گیاهان جانبی و بوته ای شکل شدن گل می شود.

 

 

روش های پروش و تکثیر گل میمون

  1. پرورش و تکثیر گل میمون از طریق بذر
  2. پرورش و تکثیر گل میمون از طریق قلمه

 

  • پرورش و تکثیر گل میمون از طریق بذر

در جاهایی که زمستان ملایم دارند در پاییز و در مناطقی زمستان سرد دارند در فصل بهار بذر کاری انجام می شود. بذر ها برای تندش نیاز به نور داشته و در سطح خاک کاشته می شوند. برای حفظ رطوبت اطراف بذر روی محل کاشت را با شیشه یا پلاستیک می توان پوشاند. کشت آن می تواند مستقیم در زمین اصلی بعد از رفع خطر سرمای بهاره صورت گیرد و برای تولید گیاه زودرس بایستی زودتر در گلخانه یا شاسی کشت شود. در مناطقی که زمستان خیلی سرد ندارند ممکن است گیاه تا سال بعد باقی بماند و سال آینده گل بدهد ولی ترجیح داده می شود که هر ساله گیاه از بذر تهیه شود. چون بذر گل میمون ریز است موقع کاشت باید آن را با کمی ماسه نرم و خشک مخلوط کرد و آن را در زمین پاشید. در مناطق با زمستان ملایم کاشت بذر در مرداد بر کاشت بهاره ترجیح داده می شود. اگر بذر کاری در مرداد ماه انجام شود و نشاء در پاییز به زمین منتقل شود در سال اول گل های خوبی می دهد.

 

  • پرورش و تکثیر گل میمون از طریق قلمه

افزایش به وسیله ی قلمه جهت ارقامی که از راه بذر قابل افزایش نیستند مثل ارقام پرپر استفاده می شود. زمان قلمه گیری آخر تابستان و یا اوایل پاییز است. قلمه ها می توانند از ساقه ی بدون گل تهیه شوند. قلمه های ریشه دار در اوایل بهار به محل اصلی منتقل می شوند.

 

 

آفات و بیماری های گل میمون

  • برخی از ارقام میمون به زنگ (Rust) حساس هستند. بهترین کار این است که چنانچه رقم حساس در منطقه وجود دارد با ارقام مقاوم جایگزین شود. سم پاشی با قارچ کش ها و پایین آوردن رطوبت می تواند به مقدار زیادی این بیماری را کاهش دهد.
  • از آفات میمون کرم سبز رنگ کوچکی است که به کپسول بذر آن حمله می کند و بذر ها را از بین می برد.

 

آفت گل میمون

آفت گل میمون

 

بیماری میمون

بیماری میمون

 

 

 

 

جمع اوری شده توسط تیم گل