انواع گل

گل شیپوری

گل شیپوری

گل های رنگارنگ شیپوری با زیبایی که دارند سبب ذوق و حس شادی بیننده می شوند. رنگ سفید متداول ترین رنگ شیپوری می باشد، رنگ های دیگر آن شامل زرد، نارنجی، صورتی متمایل به ارغوانی می باشد. جهت کسب اطلاعات بیشتر با تیم گل همراه باشید.

 

معرفی گل شیپوری

نام لاتین: zantedeschia

نام فارسی: گل شیپوری

نام علمی: zantedeschia

راسته: قاشق واش سانان

تیره: گل شیپوریان

بومی: جنوب قاره آفریقا از کشور آفریقای جنوبی تا مالاوی

گل شیپوری دارای ریزوم های ضخیم و دمگل قوی و بلند است. گل ها شبیه شیپور بوده و نظیر تمامی گیاهان خانواده Araceae گل آذین آن چمچه (spadice) است. براکته ای که خوشه گل را احاطه کرده، spathe و خوشه گل را spadix گویند. گیاهی است دائمی و گرمسیری که دارای گل منفرد می باشد. برگ های تیرکمانی و دمبرگ طویل دارد و بسته به گونه فرم و دمبرگ ها متفاوت است. شیپوری دارای ۷ گونه و ۳ زیرگونه است که آن ها را به دو دسته تقسیم می کنند.

 

  • گیاهانی که همیشه سبز بوده و گل های دارای اسپاتی سفید آن ها در زمستان ظاهر می شود. Aethiopca مربوط به این دسته می باشد و ظاهرا فاقد خواب واقعی بوده و در صورتی که دما در تابستان زیاد بالا نباشد و رطوبت کافی برای آن فراهم باشد می تواند به طور دائمی گل بدهد. وقتی دما بالای ۱۹ درجه سانتیگراد باشد و یا به ۲۱ درجه سانتیگراد برسد گلدهی کاهش یافته و نهایتا متوقف می شود.
  • گیاهانی که خزان شونده بوده و گل های دارای اسپاتی رنگی ان ها در تابستان ظاهر شده و در زمستان پژمرده می شود. گل های این دسته شامل elliottiana (زرد تا طلایی)، rehmanii (قرمز تا صورتی)، albomaculata (سفید تا زرد کمرنگ با رنگ بنفش در پایین بخش داخلی) است.

 

برعکس گونه های رنگی و هیبرید های آن فقط یکسال گل می دهند. وقتی غده های هیبریدهای رنگی دریافت می شود باید در شرایط خشک و دمای ۸ درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی ۷۰ تا ۸۰ درصد انبار شود. در دمای ۸ درجه سانتیگراد که تنفس و تعرق کاهش می یابد تا ۶ ماه می توان غده ها را انبار کرد. دماهای بالا مثلا ۱۳ درجه سانتیگراد می توانند برای انبار داری کوتاه مدت استفاده شود. از دست رفتن نسبی آب در طول انبارداری ظاهرا برای برطرف شدن خواب در هیبرید های رنگی لازم است.

 

انواع مهم گل شیپوری عبارتند از:

  • (Aethiopica (Richardia Africana (شیپوری سفید)

از گونه های مهم می باشد که برای گل بریدنی استفاده می شود و اسپاتی آن سفید خالص است. ارتفاع آن ۱۰۰ سانتیمتر یا بیشتر است. دارای ارقام پا کوتاه نیز می باشد. در مناطق بدون یخبندان از اواخر پاییز تا اوایل بهار گل می دهد. این گونه تا حدودی سرما را تحمل می کند.

 

شیپوری سفید

شیپوری سفید

 

  • (Albomaculata (melanoleuca

از مشخصات این جنس این است که دارای نقاط سفید روی برگ ها است، گل ها نسبتا کوچک و به رنگ سفید مایل به زرد کمرنگ بوده و پایین قسمت داخلی آن بنفش است و ارتفاع آن به ۴۵ سانتیمتر می رسد. این گونه به سرما حساس است.

 

Albomaculata

Albomaculata

 

  • elliottiana (شیپوری طلایی و زرد)

اسپاتی آن زرد تا طلایی است و ارتفاع آن به ۳۰ سانتیمتر می رسد. روی برگ آن نقاط سفیدرنگ وجود دارد و به سرما حساس است.

 

شیپوری زرد و طلایی

شیپوری زرد و طلایی

 

  • Rehmanii (شیپوری صورتی)

اسپاتی آن قرمز تا صورتی است. ارتفاع آن به ۶۰ سانتیمتر می رسد. این گونه نسبت به سرما حساس است.
هیبرید های بین elliottiana ، rehmanii و albomaculata به صورت تجاری در دسترس هستند و رنگ گل های آن ها از زرد تا نارنجی و قرمز تا صورتی مشاهده می شود.

 

شیپوری صورتی

شیپوری صورتی

 

شرایط حفظ و نگهداری گل شیپوری

  • شرایط آبیاری گل شیپوری

در تمام دوره ی رشد و تولید بایستی آبیاری انجام شود ولی در انواع رنگی به منظور کنترل بیماری های باکتریایی باید فقط به اندازه نیاز آب داده شود. پس از گذشت مدتی از زمان کاشت آبیاری را تا زمان افزایش برگ ها بیشتر نمایید. با آغاز فصل سرما فقط در حدی که خاک مرطوب بماند آبیاری نمایید. بستر بیش از حد مرطوب سبب پوسیدگی ریزوم و ریشه های گیاه می شود.

 

  • نور مناسب گل شیپوری

به جز در تابستان به نور مستقیم نیاز دارد اما به طور کلی نور متوسط برای این گیاه مطلوب می باشد. شدت های زیاد و یا کم نور باعث کاهش شدت رنگ اسپاتی می شود. اگر نور خیلی کم باشد برگ ها و دم گل بسیار طویل شده در اثر وزنشان خم می شوند و منظره ناخوشایندی پیدا می کنند. از نظر طول روز شیپوری روز خنثی می باشد و گلدهی آن تحت اثر فتوپریود قرار نمی گیرد. جهت گلدهی حداقل نور مورد نیاز ۶ ساعت در روز است. در آپارتمان در مکانی قرار گیرد که آفتاب و روشنایی موجود باشد. در فصل تابستان، آفتاب تابیده شده بر این گل بایستی از فیلتر رد شود یعنی آن را پشت پرده یا پنجره قرار دهید.

 

  • دمای مناسب گل شیپوری

شیپوری گیاهی است گرمسیری و نسبت به سرما حساس می باشد. دمای مناسب برای نوع Aethiopca در روز ۱۶ -۲۰ درجه سانتیگراد و در شب ۱۶ درجه سانتیگراد و برای گونه های رنگی در روز ۱۸-۲۱ درجه سانتیگراد و در شب ۱۳ درجه سانتیگراد است.

 

  • رطوبت مناسب گل شیپوری

این گیاه به رطوبت متوسطی نیاز دارد زیرا رطوبت زیاد همانطور که قبلا گفته شد باعث پوسیدگی ریشه و ریزوم می شود. در فصل تابستان به رطوبت بیشتری نیاز دارد.

 

  • خاک مناسب گل شیپوری

خاک مناسب آن ترکیبی از ۳ قسمت خاک باغچه و ۲ قسمت کود دامی پوسیده است. جهت جلوگیری از پوسیدن ریزوم ها خاک بایستی زهکشی مناسبی داشته باشد و همچنین کمی اسیدی باشد. خاک مناسب این گل باید رطوبت را در خود حفظ کند. عمق مناسب جهت کاشت در گلدان ۳۰ سانتیمتر می باشد، عمق زیاد باعث کاهش در گلدهی و عمق کم در صورت تابش آفتاب و گرما بر روی ریزوم ها سبب ایجاد استرس بر ریزوم ها می شود. باغبان ها از ترس آلودگی شیپوری را در گلدان می کارند ولی می توان خاک را ضدعفونی نمود و بوته ها را به فاصله ی ۷۰ سانتیمتر در زمین کشت کرد.

 

  • کوددهی مناسب گل شیپوری

کود توصیه شده جهت استفاده ی این گل، کود اوره و یا سولفات آمونیوم می باشد. این ترکیب در گلدهی مطلوب شیپوری تاثیر بسزایی دارد.

 

روش های پرورش و تکثیر گل شیپوری

  1. پرورش و تکثیر گل شیپوری از طریق بذر
  2. پرورش و تکثیر گل شیپوری از طریق تقسیم ریزوم

 

  • پرورش و تکثیر گل شیپوری از طریق بذر

با بذر کاری این گیاه پس از ۲ تا ۳ سال به گل می رود. elliottiana ،rehmanii و albomaculata به وسیله ی بذر زیاد می شود.

 

تکثیر شیپوری از طریق بذر

تکثیر شیپوری از طریق بذر

 

  • پرورش و تکثیر گل شیپوری از طریق تقسیم ریزوم

این گیاه دارای یک ریزوم گوشتی می باشد که ریزوم های کوچک تری در اطراف خود تولید می کند که از آن ها جهت افزایش استفاده می شود. معمولا هرچه ریزوم ها درشت تر باشند، گل ها نیز بزرگ تر خواهند شد. در ماه های تیر و مرداد که ریزوم ها به حالت رکود در می آیند و رشد و نمو کاهش می یابد گلدان ها را در سایه قرار داده و بعدا گیاه را از خاک خارج و ریزوم را تقسیم می کنند و پس از ضد عفونی با قارچ کش در گلدان می کارند. در این موقع نیاز آبی گیاه بالا است و نباید از آن غفلت نمود. این روش از اصلی ترین روش های تکثیر گل شیپوری می باشد زیرا با بوجود آمدن پاجوش ها در کنار گیاه مادری سبب افزایش بوته ی اصلی می شود.

 

تکثیر شیپوری از طریق تقسیم ریزوم

تکثیر شیپوری از طریق تقسیم ریزوم

 

زمان برداشت و نگهداری گل شیپوری

گل ها را درست در زمانی که اسپاتی شروع به برگشتن به طرف پایین بکند برداشت می کنند. در برداشت، ساقه های گل شیپوری را به جای بریدن به بالا می کشند تا قطع شود اما این کار اشتباه است و بایستی بریده شود. بعد از برداشت باید به مدت ۱۲-۶ ساعت در محلول ساکارز ۲ درصد حاوی مواد ضدعفونی کننده قرار گیرد تا از شکاف خوردن ساقه و یا خم شدن آن جلوگیری شود.

نگهداری گل ها در انبار ۴ درجه سانتیگراد به مدت یک هفته می توان نگهداری کرد.

 

 

آفات و بیماری های گل شیپوری

  • تریپس که باعث بدشکلی گل شیپوری می شود.
  • پوسیدگی پیتیوم
  • ابتدا ریشه پوسیده می شود سپس بخس های زیرین گل زرد و بدشکل شده و در آخر نوعی زخم های آبدار بر روی آن ظاهر می شود. همچنین زخم هایی بر روی ریشه که رنگ آن خاکستری و نامنظم می باشد، به وجود می آید. رطوبت زیاد خاک، زهکش نامناسب، آب و هوای گرم عامل شیوع این بیماری می باشد.
  • شته
  • شپشک زرد آلود
  • پوسیدگی ریشه به علت فیتوفترا
    کناره های برگ و یا تمام برگ زرد می شود که عامل آن وجود قارچ فیتوفترا در ریشه گیاه می باشد. رطوبت بیش از حد نیز این بیماری را تشدید می نماید.
  • پوسیدگی نرم به علت اروبنا
    سبب پوسیدگی و از بین رفتن ریشه ها می شود. ممکن است توسط باکتری های گل های شاخه بریده این بیماری ایجاد شود. کناره ی برگ ها زرد شده و در نهایت میسوزد و ریشه ها نیز پوسیده و به رنگ قهوه ای در می آیند.
  • پوسیدگی طوقه به علت ریزو کتونیا
    پوسیدگی قسمت های تحتانی ریشه در نزدیکی سطح خاک و حتی در زیر خاک و همچنین باعث زرد شدن و پژمردگی گل می شود.

 

بیماری شیپوری

بیماری شیپوری

بیماری شیپوری

بیماری شیپوری

بیماری شیپوری

بیماری شیپوری

 

 

 

 

 

جمع آوری شده توسط تیم گل