انواع گل

گل آزالیا

گل آزالیا

گل آزالیا گل بسیار زیباییست که به شکل درختچه برای زینت دادن به باغ و گلخانه مورد استفاده است. دارای گل‌ های بسیار متنوع و رنگارنگ که فرم‌ها و گونه‌های مختلفی در ایران دارد. جهت کسب اطلاعات بیشتر با تیم گل همراه باشید.

 

معرفی گل آزالیا

نام لاتین: azalea

نام فارسی: آزالیا

نام علمی: Azalea

راسته: خلنگسانان

تیره: خلنگیان

بومی: قاره های مختلف از جمله آسیا ، اروپا و آمریکای شمالی است. آنها بطور فراوان به عنوان گیاهان زینتی در جنوب شرقی آمریکا، جنوب آسیا و مناطقی از جنوب غربی اروپا کاشته می شوند.

جنس رودودندرون دارای ۷۰۰-۸۰۰ گونه است که این گونه ها به ۳۴ سری تقسیم می شود که یکی از این گونه ها آزالیا است. Optusum مرسوم ترین زیرجنس است که برای پیش رس بکار میرود. ۹ گونه از این زیر سری در بوجود آوردن کولتیوارهای امروزی دخیل بوده اند. Optusum و simsii بیش از دیگر گونه ها در برنامه به نژادی بکار رفته اند.
آزالیا در ارقام و هیبریدهای مختلف می باشد که از نظر شکل ظاهری بسیار متفاوت اند بطوری که تشخیص آنها گاهی مشکل است. گل ها در اطراف جوانه انتهایی باز می شوند. گل ها بصورت پُر پر و کم پر با حاشیه صاف یا چین دار دیده می شوند. از نظر رنگ متنوع بوده و در رنگ های سفید، صورتی، قرمز و نارنجی وجود دارد. هیبریدهای آن بر اساس اندازه گل به دو دسته گل درشت و گل ریز و بر اساس فصل گل به انواع زودرس، میان رس و دیر رس تقسیم می شوند. انواع زودرس برای گل دهی به دوره سرمای کوتاه تری در مقایسه با انواع دیر رس نیاز دارند. شاخه های آزالیا در تمام روزهای بهار و اوایل تابستان رشد طولی می کند و در تابستان، زمانی که جوانه های گل تشکیل می شوند، رشد شاخه ها متوقف می شود.
بعد از رسیدن کامل جوانه های گل و در فصل پاییز اگر بوته های آزالیا چند هفته ای در دماهای زیر ۱۰ درجه سانتیگراد قرار گیرند و سپس به گلخانه سرد (۱۵ درجه سانتیگراد) منتقل شوند بعد از چند هفته در محل جدید به گل می نشینند. در شرایط طبیعی، آزالیا در اواخر زمستان و اوایل بهار گل میدهد و همانطور که گفته شد در صورتی که در آغاز پاییز در محیط گلخانه برای آنها سرمای مصنوعی تدارک شود، گل دهی در اوایل زمستان روی خواهد داد. در مورد برخی ارقام زودرس، فصل گل در اواخر آبان و آذر ماه است. اگر کشت و پرورش آزالیا در گلخانه مجهز صورت گیرد در هر فصل می توان گل آزالیا پرورش داد و این با تنظیم دما در طول روز میسر است.
روزهای بلند به همراه دمای شبانه ۱۸-۲۲ درجه سانتیگراد و ۶ درجه سانتیگراد بیشتر در روز باعث رشد رویشی می شود. دمای گرم شبانه (۱۸-۲۲ درجه سانتیگراد) تحت شرایط روز کوتاه باعث تسریع گل آغازی می شود.
شکستن خواب و نمو سریع جوانه های گل به روش های مختلف صورت می گیرد. عمومی ترین روش آن سرمادهی است (۴-۶ هفته در دمای ۲-۴ درجه سانتیگراد تحت شرایط تاریکی و یا دمای ۴-۱۰ درجه سانتیگراد در روشنایی ۱۲ ساعته). اگر گیاه بیش از ۶ هفته در دمای بالاتر از ۷ درجه سانتیگراد قرار گیرد، ریزش جوانه های گل افزایش می یابد.
روش دیگر جهت شکستن خواب جوانه های گل، اسپری جیبرلیک اسید با غلظت ۱۰۰۰ PPM روی گیاه است. باید توجه داشت که جیبرلیک اسید، تمایز یابی و نمو گل را تسریع می کند ولی کاربرد آن در دوره رشد رویشی باعث جلوگیری از گل آغازی می شود.

 

رنگ قرمز آزالیا

رنگ قرمز آزالیا

رنگ صورتی آزالیا

رنگ صورتی آزالیا

 

رنگ نارنجی آزالیا

رنگ نارنجی آزالیا

رنگ سفید آزالیا

رنگ سفید آزالیا

 

 

 

شرایط حفظ و نگهداری گل آزالیا

  • شرایط آبیاری گل آزالیا

در صورتی که خاک گلدان خشک شود، رشد رویشی متوقف شده و تشکیل جوانه گل به جلو می افتد. از زیاده روی در آب دادن باید خودداری کرد چون ریشه های آزالیا در محیط بسیار مرطوب در زمان طولانی، پوسیده و نابود می شود. اگر گیاه مدت طولانی آبیاری نشده باشد در مقابل کودها حساسیت نشان می دهد، لذا قبل از کوددهی باید بطور دقیق آبیاری شود.

 

  • نور مناسب گل آزالیا

در تمام فصل پاییز و زمستان در نور کامل رشد و نمو کرده و گل می دهد ولی در فصل تابستان در محل سایه قرار داده می شود. در این محل دما کاهش یافته و رطوبت هوا بالا می رود. با طولانی شدن طول روز رشد ونمو شاخه های آزالیا بیشتر می شود و زمانی که در روز های کوتاه تر جوانه های گل ظاهر می شوند رشد طولی شاخه ها متوقف می شود.
در فصل پاییز زمانی که آزالیا در سردخانه های تاریک ( دمای ۵_۱۰ درجه سانتیگراد) نگهداری می شود، ریزش برگ ها روی می دهد که اگر نور مصنوعی فراهم شود و گیاه تحت شرایط روز های بلند قرار گیرد از ریزش برگ های آن جلوگیری می شود. همچنین در محل های سردتر (۲ درجه سانتیگراد) ریزش برگ ها متوقف می شود.

 

  • دمای مناسب گل آزالیا

محصول آزالیا در گلخانه ای که شب ها دمای آن حدود ۱۰ درجه سانتیگراد و روزها حدود ۱۵-۱۸ درجه سانتیگراد می باشد، کشت و کار و نگه داری می شود. اگر دما از این حد پایین تر رود رشد آن متوقف می شود و اگر اندکی بالاتر رود، رشد و نمو محصول تسریع می شود بطوری که گفته شده گل دهی و رشد و نمو جوانه های گل در گل آزالیا تحت اثر دما قرار دارد. در صورتی که دما در تابستان و پاییز مناسب رشد و نمو این محصول باشد، زود رسی گیاه در مدت کوتاه صورت می گیرد ولی به هر حال ۶ تا ۸ هفته سرما (کمتر از ۱۰ درجه سانتیگراد) برای زود رسی این گیاه لازم است. گیاه در تابستان در خارج از گلخانه و در سایه نگه داری می شود. دمای خاک نیز در رشد و نمو آزالیا اهمیت دارد مثلا آب و خاک سرد بر جذب و انتقال مواد غذایی اثرات بدی داشته و باعث کلروز و کندی رشد می شود.

 

  • رطوبت مناسب گل آزالیا

گل آزالیا علاقه بسیاری به رطوبت دارد. جهت حفظ رطوبت این گل می توانید گلدانی شامل سنگربزه برای آن تهیه نمایید و یا اینکه به طور مداوم غبارپاشی انجام دهید.

 

  • خاک مناسب گل آزالیا

رشد و نمو گل آزالیا در هر خاکی میسر است به شرطی که خاک اسیدی باشد. ph مناسب آن حدود ۵ – ۵/۵ است. موادی چون پوست بادام زمینی و پوست درخت خورد شده جهت کاهش هزینه ها می تواند به خاک اضافه شود.

 

  • کوددهی مناسب گل آزالیا

گل آزالیا را در اواخر اسفند با کود کامل و کود حاوی آهن تغذیه نمایید و تا اوایل ماه تیر هر دو هفته یکبار تکرار کنید.
اضافه کردن تفاله های چای به خاک گلدان گل آزالیا باعث مراقبت بهتر از این گل می شود. تفاله چای سبب اسیدی شدن ph خاک می شود. پیشنهاد می‌کنیم یکبار در ماه تفاله چای دم شده که سرد شده است (مثلا چای دم شده شب قبل) را به خاک گلدان اضافه کنید تا اسیدیته خاک حفظ شود.

 

روش های تکثیر و پرورش گل آزالیا

  • پرورش و تکثیر گل آزالیا به وسیله قلمه

بهترین قلمه ها نوع نیمه خشبی است و قلمه های سبز و نرم آن در شرایط گلخانه می پوسند و از بین می روند. زمان قلمه گیری در بسیاری از ارقام آن در طول فصل تابستان است. طول قلمه ها ۵ تا ۱۰ سانتیمتر کافی است. برگ های پایینی قلمه ها و جوانه های گل حذف و قطع می شوند و در بستری از مخلوط تورب و ماسه کاشت می شود.
دمای بستر باید حدود ۱۸ درجه سانتیگراد باشد و در صورت امکان دمای هوا باید سردتر باشد. تاریک کردن بستر به منظور پایین آوردن دما صورت میگیرد و در این شرایط رطوبت محیط افزایش می یابد. لذا اگر سیستم مه پاش در دسترس باشد، سایه دادن بستر ضرورتی ندارد. رطوبت نسبی لازم ۶۰ تا ۸۰ درصد است. آزالیا کمی سخت ریشه زا است و قلمه های آن معمولا پس از ۵ تا ۱۰ هفته ریشه دار می شوند و برخی از ارقام زمان طولانی تری جهت ریشه دهی نیاز دارند. بکار بردن هورمون های ریشه زایی مثل IBA به ریشه زایی کمک می کند.

 

قلمه گل آزالیا

قلمه گل آزالیا

 

چه موقعی باید گلدان گل آزالیا را تعویض نماییم ؟

بعد از ریشه دار شدن قلمه ها، گیاهان به جعبه های حاوی تورب منتقل می شوند. بعد از اینکه رشد آنها به حدی رسید که برگ ها با هم تماس یافتند، گیاهان به جعبه های چوبی دیگر منتقل و با فاصله بیشتر کشت می شوند. بعد از رشد در این بستر یکبار سر برداری صورت می گیرد. پس از رشد و نمو بیشتر، گیاهان را به گلدان هایی به قطر دهانه ۱۵ سانتیمتر منتقل می کنند. با رشد گیاهان باید فاصله گیاهان بیشتر شود. زمان تعویض گلدان اواخر تابسات و یا اوایل پاییز است. گلدان سفالی بر سایر گلدان ها برتری دارد.

 

سربرداری گل آزالیا

یکی از مهم ترین اعمال در پرورش گل آزالیا، چیدن جوانه ها و نوک ساقه یا به عبارتی سر برداری است که می توند در غلبه بر خواب این بخش ها و تحریک رشد اولیه شاخه های جانبی و نوک گیاه و در نهایت رشد و گل دهی موثر باشد. این گیاه از زمان افزایش تا تشکیل گل تقریبا نیاز به ۵ بار سر برداری دارد. معمولا ۳ تا ۴ گره نگه داشته و ۷ تا ۱۰ سانتیمتر از شاخه ها حذف شده که می تواند به عنوان قلمه استفاده شوند.

 

 

آفات و بیماری های گل آزالیا

  • کلروز یا زرد شدن برگ های انتهایی

ناشی از کمبود آهن است که ممکن است به علت کمی آن در خاک و یا ضعف سیستم ریشه ای و در نتیجه عدم جذب آن باشد که ضعف ریشه ها می تواند ناشی از زه کشی نا مناسب، کوددهی بیش از حد، نماتد و بیماری های ریشه باشد. بالا بودن ph خاک نیز از عوامل کلروز برگ ها می باشد.

 

  • باز نشدن جوانه های گل آزالیا

ناشی از رشد رویشی جوانه های پایین تر از غنچه های گل است. بنابراین حذف شاخه های کوچکی که بلافاصله بعد از غنچه شروع به رشد و نمو می کند از این عارضه جلوگیری می کند. آبیاری زیاد و هوای گرم نیز باعث این عارضه شود. ضمنا اگر شرایط تشکیل جوانه گل به دقت تنظیم شود، جوانه های گل فقط روی شاخه های انتهایی تشکیل نمی شود، بلکه تمام شاخه ها گل خواهد داد.

 

  • رنگ مسی برگ های گل آزالیا

ناشی از سرما، بالا بودن شدت نور و یا نقصان مواد ذخیره نیتروژنی است.

 

  • پوسیدگی ریشه

از مهمترین بیماری های گل آزالیا است که در اثر آبیاری غلط و رطوبت زیاد گلدان ها ایجاد می شود. برای جلوگیری از آن ضد عفونی خاک، حذف گیاهان و تصحیح آبیاری گیاهان ضروری است.

 

  • لکه های سفید تا برنزه روی گل آزالیا

ناشی از قارچی به نام Orulinia azalea است. گل های آلوده به تدریج خشک شده و می ریزند. عامل بیماری زمستان را در خاک سپری می کند. برای مبارزه بوته های آلوده را باید حذف کرد و خاک و محیط کشت و کار ضد عفونی شود.

 

  • لکه برگی آزالیا

ناشی از Septoria Azalea است. که در شرایط محیطی مرطوب ظاهر می شود. برای مبارزه سم پاشی با فربام توصیه می شود.

 

  • پوسیدگی طوقه و ساقه های گل آزالیا

عامل آن Rhizoctoria است و در اثر خاک های سنگین و آبیاری نا مطلوب رخ می دهد.

 

  • نماتد

مهم تربن آفت گل آزالیا است، که باعث ضعف بوته ها و از بین رفتن ریشه ها می شود.

 

  • حشرات مکنده مثل کنه ها، شته و تریپش از دیگر آفات گل آزالیا هستند.

 

 

آفات و بیماری های گل آزالیا

آفات و بیماری های گل آزالیا

 

 

آفات و بیماری های گل آزالیا

آفات و بیماری های گل آزالیا

 

 

 

 

جمع آوری شده توسط تیم گل