انواع گل

گیلاس مجلسی

گیلاس مجلسی

گیلاس مجلسی گیاهی زیبا و زینتی است که می توان آن را در گلدان پرورش داد و در آپارتمان ها از زیبایی آن بهره مند شد. همچنین می توان این گل زیبا را در فضای باز نیز نگهداری نمود. با تیم گل همراه باشید.

 

معرفی گیلاس مجلسی

نام لاتین: Solanum pseudocapsicum

نام فارسی: گیلاس مجلسی، تاجریزی زینتی

نام علمی: Solanum pseudocapsicum

راسته: بادنجان سانان

تیره: بادنجانیان

بومی: پرو و ​​اکوادور

این گیاه از نظر میوه های زیبایی که دارد مورد توجه است. چند ساله بوده و می توان چندین سال آن را در گلدان نگهداری نمود اما چون به راحتی به وسیله بذر قابل افزایش است به صورت یکساله کشت و کار می شود. برگ های آن بیضوی یا نیزه ای شکل با حاشیه موج دار است. میوه های آن گرد و بسته به رقم در رنگ های قرمز، زرد، نارنجی و سفید مشاهده می شود. تمام قسمت های گیاه به ویژه میوه ها سمی است.
این گونه دارای انشعابات زیادی است. گل های آن کوچک و سفید رنگ است که در تابستان ظاهر شده و در پاییز به میوه تبدیل می شود. در تابستان می توان آن را خارج از خانه نگهداری کرد ولی در زمستان باید در محل گرمی قرار گیرد. این گیاه نباید با فلفل زینتی از همین خانواده اشتباه شود زیرا اولا این گیاه یکساله است و ثانیا اغلب میوه های کشیده و باریک دارد.
گلدهی این گیاه در تابستان گل و در اواخر تابستان و پاییز میوه می دهد. برای اطمینان از تشکیل میوه آن را به خارج ساختمان جهت انجام گرده افشانی منتقل می کنند. در داخل ساختمان می توان با استفاده از برس زدن با قلم مو و یا با تکان دادن گیاه گرده افشانی را انجام داد. اگر در فضای آزاد کشت شود باد عمل گرد افشانی را انجام خواهد داد.
استراحت دادن به گیاه در جای خنک به پدیدار شدن گل های باطراوت در فصل جدید کمک میکند. هچنین می توان جهت استراحت دادن به گیاه هنگامی که میوه های گیاه جذابیت و طراوت خود را از دست دادن شاخه ها را از نیمه ببرید و آبیاری را تا حدی که خاک خشک نشود، کاهش دهید. اگر گیاه خود را در فضای بسته یا آپارتمان نگهداری می کنید گاهی ممکن است گیلاس مجلسی شما گل بدهد اما تبدیل به میوه نشوند که دلیل آن عدم گرد افشانی آن هاست زیرا در آزاد باد و حشرات عملیات گردافشانی را انجام می دهند ولی در فضای بسته شما باید در این کار به گیاه کمک کنید.

 

رنگ سفید گیلاس مجلسی

رنگ سفید گیلاس مجلسی

گل گیلاس مجلسی

گل گیلاس مجلسی

 

 

 

میوه گیلاس زینتی

میوه گیلاس زینتی

 

شرایط حفظ و نگهداری گیلاس مجلسی

  • شرایط آبیاری گیلاس مجلسی

خاک گلدان باید همیشه رطوبت داشته باشد بنابراین شما می توانید در فصل تابستان هر روز به میزان کم گیاه را آبیاری کنید یا یک روز در میان آب بدهید و هر روز برگ ها را با اسپری آب پاشی کنید. در پاییز باید دقت کرد که به دلیل کاهش سریع رشد، گیاه را زیاد از حد آب ندهید زیرا این عمل هم به گل آسیب می رساند و هم منجر به ریزش برگ ها و هم پوسیدگی ریشه می شود.
توجه نمایید که شرایط نا منظم آبیاری گیاه موجب ریزش میوه ها می شود. در فصل زمستان شما می توانید هفته ای دو بار آن را آبیاری کنید اما باز هم به دمای محیط و شرایط نگهداری شما بستگی دارد (در اواخر سال و اوایل بهار از میزان آبیاری بکاهید) . به طور کلی برای تعیین زمان آبیاری باید توجه کرد که در فاصله دو آبیاری سطح خاک باید کمی مرطوب باشد (آبیاری بسته به شرایط محیطی متفاوت است)
برای تشخیص درست زمان آن، قبل از آبیاری ۲ تا ۳ سانتیمتر از خاک را کنار بزنید اگر رطوبت کمی حس کردید شروع به آبیاری کنید طوری که چند قطره آب اضافی از زیر گلدان خارج شود.

 

  • نور مناسب گیلاس مجلسی

این گیاه باید در محیطی با حد متوسط نور قرار گیرد (نه در تابش شدید آفتاب) چنان چه در محیط نور کم، دمای زیاد یا آلودگی هوا وجود داشته باشد برگ ها و میوه های آن می ریزند. چون این گیاه از نور روشن و دمای نسبتا پایین لذت می برد، شما می توانید اجازه دهید در طول تابستان بیرون باشد البته به دمای محیط نیز بستگی دارد اما به طور کلی محیط مناسب برای رشد آن داخل ساختمان است.
این گیاه را به علت دریافت نور خورشید در کنار پنجره قرار دهید.

 

  • دمای مناسب گیلاس مجلسی

به دمای شبانه ۱۰-۱۳ درجه سانتیگراد نیاز دارد. چنانچه در محیط نور کم، دمای زیاد یا آلودگی هوا وجود داشته باشد برگ ها و میوه های این گیاه ریزش می کنند. قبل از یخبندان باید گیاهان به گلخانه با دمای ۱۰ درجه سانتیگراد منتقل شود.

 

  • رطوبت مناسب گیلاس مجلسی

به رطوبت متوسط اما منظمی نیاز دارد و بایستی همواره خاک آن دارای رطوبت باشد. جهت حفظ رطوبت می توان یک روز در میان با آبپاش بر روی آن آب اسپری نمود.

 

  • خاک مناسب گیلاس مجلسی

ترکیبی از خاک باغچه و خاک برگ برای این گیاه مناسب می باشد همچنین از خاک غنی شده نیز می توان استفاده نمود فقط توجه داشته باشید که خاک آن رطوبت را حفظ نماید.

 

  • کوددهی مناسب گیلاس مجلسی

فصل تابستان هر دو هفته یکبار به میزان ۳ گرم در لیتر از کود های مایع  ۵-۱۰-۵ تغذیه کنید زیرا زمانی است که میوه های گیلاس شروع به رسیدن میکنند و به مواد غذایی بیشتری گل شما نیاز دارد. زمانی که گلدهی گیاه به پایان رسید کود دهی را قطع کنید.

 

هرس کردن گیلاس مجلسی

بایستی به طور مرتب روی گیاه را قطع نمایید تا گیاه حالت بوته ای پیدا کند و میوه بیشتری تولید کند. توجه نمایید که ریشه ها از گلدان وارد خاک نشوند زیرا به هنگام انتقال ریشه ها آسیب دیده و منجر به ریزش برگ و میوه ها می شود.

 

روش های پرورش و تکثیر گیلاس مجلسی

  1. پرورش و تکثیر گیلاس مجلسی از طریق بذر
  2. پرورش و تکثیر گیلاس مجلسی قلمه ساقه

 

 

  • پرورش و تکثیر گیلاس مجلسی از طریق بذر

در فصل پاییز میوه های گیلاس شروع به رسیدن میکنند و داخل این میوه ها بذر هایی تشکیل می شود که شما می توانید بذر ها را از داخل میوه ها در بیاورید و در فصل بهار در گلدان بکارید. بعد از اینکه چند برگه شدن، گیاهچه های جوان را می توانید در گلدان اصلی خود انتقال دهید. بذر این گیاه در دمای ۱۳-۳۰ درجه سانتیگراد قادر به تندش است اما بهترین دما برای آن ۲۳ درجه سانتیگراد است.

 

بذر گیلاس زینتی

بذر گیلاس زینتی

 

  • پرورش و تکثیر گیلاس مجلسی از طریق قلمه ساقه

در فصل بهار از انتهای ساقه، قلمه ای به طول ۵ تا ۷ سانتیمتر جدا کنید یعنی قسمتی از شاخه که جوانه جانبی یا انتهایی دارد آن قسمت را برای ریشه زایی در محیط مناسب قرار دهید. در قلمه ی ساقه، ریشه های نا بجا باید تشکیل یابند (پس از تولید ریشه آن را بصورت مستقل بکارید و پرورش دهید).

 

قلمه ساقه گیلاس مجلسی

قلمه ساقه گیلاس مجلسی

آفات و بیماری های گیلاس مجلسی

شته ها، کنه های عنکبوتی و مگس سفید می توانند تبدیل به یک مشکل شوند اگر محیط زیست بیش از حد گرم باشد. می توانید آن ها را از طریق شستن گیاه با یک صابون حشره کش کنترل کنید.

 

 

آفت گیلاس مجلسی

آفت گیلاس مجلسی

 

 

توجه: بایستی توجه داشت که میوه های این گیاه فقط جنبه زینتی دارند و غیرخوراکی می باشند و باید دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی خود قرار گیرد.

 

 

 

جمع آوری شده توسط تیم گل