انواع گل

گیاه یوکا

گیاه یوکا

شاید نام یوکا را به ندرت شنیده اید یا اصلا نشنیده باشید، اما گیاه یوکا یکی از محبوب ترین گیاهان آپارتمانی است. با تیم گل همراه باشید تا با این گیاه زیبا و مقاوم بیشتر آشنا شویم.

معرفی گیاه یوکا

نام لاتین : Yucca filamentosa

فارسی : یوکا زنگوله‌ ای

راسته : مارچوبه‌ سانان

تیره : مارچوبگان آگاوویدا

بومی : آمریکا

گیاه یوکا از خانواده ی خنجریان است با برگ هایی نوک تیز، کشیده و سبز رنگ. گیاه یوکا دارای دو گونه ی متفاوت می باشد. یکی از گونه ها دارای برگ هایی با فاصله است و قابلیت گلدهی ندارد و گونه ی دیگر با برگ هایی نزدیک بهم و گل های سفید-کرم رنگ شناخته می شود. اگر قصد دارید از گیاه یوکای خود در آپارتمان نگهداری کنید بهتر است گونه ی اول را انتخاب کنید، اما گونه ی دوم گزینه ی مناسبی برای کاشت در باغچه و فضای باز می باشد. پرورش این گیاه در خانه بسیار ساده است زیرا گیاه یوکا به شرایط محیطی نامناسب بسیار مقاوم است. این گیاه در زادگاه خود میوه هایی به شکل تخم مرغ و گوشتی رنگ می دهد و تا ابعاد ۲.۵ سانتیمتر طول در ۴.۵ متر عرض رشد می کند. ارتفاع این گیاه در شرایط متفاوت به ۶ الی ۹ متر نیز خواهد رسید.

 

 

گونه گلدار یوکا

گونه گلدار یوکا

 

 

شرایط نگهداری از گیاه یوکا

  • شرایط آبیاری گیاه یوکا

گیاه یوکا به آبیاری فراوان نیاز دارد. برگ های آن در فصول گرم نیاز به رطوبت و غبارپاشی دارد و بایستی به طور روزانه ۲ تا ۳ مرتبه آن را آبیاری نمایید. در فصل زمستان که هوا سرد است و گیاه رشد قابل توجهی ندارد به آبیاری زیادی نیز احتیاج نیست و بایستی اجازه دهید که خاک گلدان آن بین دو آبیاری خشک شود.

 

  • نور مناسب برای گیاه یوکا

بهتر است گیاه یوکا را در نور زیاد نگهداری کرد و از قرار دادن آن درون سایه خودداری نمود، زیرا کمبود نور سبب بدفرم شدن گیاه و ایجاد فاصله بین برگ های آن می شود. گلدان یوکا را در راستای تابش آفتاب قرار دهید تا شاهد رشد بهتر آن شوید.

 

  • خاک مناسب برای گیاه یوکا

خاک های نسبتا سبک برای گیاه یوکا مناسب بوده و زهکشی خوب نیز به رشد بهتر گیاه کمک خواهد کرئ. ترکیب خاک های رس و شن به همراه کود شیمیایی مناسب ترکیب خوبی برای یوکا خواهد بود.

 

  • دمای مناسب برای گیاه یوکا

گیاه یوکا به شرایط دمایی مقاوم است و در فصول مختلف می توان آن را در بیرون از محیط خانه نگهداری کرد. بهترین محل برای نگهداری گلدان یوکا محل های خنک است، خصوصا در تابستان ها به دلیل گرمای شدید ممکن است برگ های آن سوخته و خشک شود. در زمستان ها نیز دمایی بین ۱۰ تا ۱۶ درجه سانتیگراد دمای مناسبی برای یوکاست.

 

هرس کردن گیاه یوکا

رشد برگ ها و ساقه های گیاه یوکا بسیار خوب است و به سرعت قد می کشد. به همین دلیل برگ ها و ساقه هایی که بیش از اندازه بلند شده اند و ظاهر مناسبی ندارند نیاز به هرس خواهند داشت. برای هرس کردن آن ابتدا گیاه را به آرامی از گلدان خارج نمایید. سپس طول مناسبی که مدنظرتان می باشد را روی ساقه ی گیاه مشخص کنید و با دقت و با یک چاقوی تیز برش دهید. قسمتی که دارای ریشه می باشد را به درون گلدان برگردانید و بکارید. مانند گذشته آن را به خوبی آبیاری کرده و از آن مراقبت نمایید. پس از گذشت مدتی برگ های جدید رشد کرده و چهره زیبای روز های اول خود را بدست خواهد آورد.
دقت داشته باشید که بهترین زمان برای هرس یوکا قبل از فرارسیدن فصل رشد آن می باشد. روز های اول فصل بهار زمان مناسبی برای انجام این امر می باشد.

هرس گل های این گیاه نیاز به دانش خاصی ندارد و شما در هر زمانی از سال می توانید ساقه ای که دارای گل می باشد را بوسیله ی یک قیچی تیز از گیاه جدا نمایید.

 

هرس کردن گیاه یوکا

 

 

طریقه ی تکثیر گیاه یوکا

  1. تکثیر یوکا به روش پاجوش
  2. تکثیر یوکا به روش قلمه زدن
  3. تکثیر یوکا به روش تقسیم ریزوم

 

 

  • تکثیر یوکا به روش پاجوش

شاخه های بسیار کوچکی از گیاه که بر روی ریشه های زیرزمینی آن روییده اند را پاجوش می نامند. برای استفاده از آن ها در عمل تکثیر گیاه بایستی آن را از داخل گلدان به بیرون بیاورید. می توانید این کار را هنگام تعویض گلدان یوکا نیز انجام دهید. خاک هایی که در اظراف ریشه های گیاه یوکا می باشند را تا جایی که امکان دارد از آن جدا کنید. سپس پاجوش ها را بوسیله ی یک چاقو و یا قیچی تیز و تمیز از ریشه ها جدا کنید. به یاد داشته باشید که هر یک از این پاجوش ها حداقل دارای ۴ برگ باشند. پس از آنکه پاجوش ها ریشه دادند آن ها را در گلدان های جداگانه بکارید.

 

تکثیر یوکا به روش پاجوش

تکثیر یوکا به روش پاجوش

 

 

 

  • تکثیر یوکا به روش قلمه زدن

برای اینکار ابتدا ساقه ای سالم و ترجیحا جوان از گیاه مادر را انتخاب کنید. طول این ساقه بایستی بین ۸ الی ۱۰ سانتیمتر باشد. برگ های انتهایی آن را ببرید و ساقه را به مدت ۴ تا ۵ روز در محیطی سرد و بدون رطوبت و نور نگهداری کنید. بر خلاف تصور، این امر کمک بیشتری به عمل ریشه زایی خواهد کرد. همچنین برای تسریع عمل ریشه زایی می توان از هورمون های ریشه زایی نیز استفاده نمود. پس از آنکه ریشه ها به آرامی شروع به رشد نمودند، قلمه ها را در بستر مناسبی کاشته و در محیط با رطوبت بالا و نور کافی نگهداری کنید. در چنین شرایطی ریشه ها طی ۶ ماه به طور کامل رشد پیدا خواهند کرد.

 

 

تکثیر یوکا به روش قلمه زدن

تکثیر یوکا به روش قلمه زدن

 

 

 

  • تکثیر یوکا به روش تقسیم ریزوم

ریزوم همان ریشه های زیرزمینی و ریز گیاه هستند. برای این کار ابتدا تعدادی از ریزوم ها را به طول ۸ سانتیمتر از گیاه جدا کنید. سپس بستر مناسبی از شن تمیز با عمقی کم تهیه و ریزوم های جدا شده را درون آن قرار دهید. حال آن ها را در یک محیط گرم و مرطوب نگاه دارید و صبر کنید. در شرایط مجیطی مناسب پس از گذشت مدت زمان کمی ریزوم ها جوانه زده و رشد خواهند کرد.

 

 

تکثیر یوکا به روش تقسیم ریزوم

 

 

 

بیماری ها و آفات گیاه یوکا

  • گاهی اوقات لکه های قهوه ای رنگ و یا زخم های سفید پنبه ای مانندی بر زیر و روی برگ های یوکا نمایان می شود که نشان دهنده حمله ی حشرات آفت به آن است. سم حشره کش مناسب تهیه نموده و بوسیله ی یک تکه پنبه برگ های آن را به سم آغشته نموده و تا بهبودی کامل آن ادامه دهید.
  • اگر محیط نگهداری گیاه بیش از اندازه گرم باشد برگ های آن خشک می شوند و در صورتی که نور نیز به میزان بسیار کم به برگ های آن بتابد، آن ها را به رنگ زرد در خواهد آورد و دردو حالت نهایتا برگ های گیاه از بین خواهند رفت.
  • گیاه یوکا برای آنکه برگ های جدید بدهد به کوددهی مناسبی نیاز دارد. سرد بودن محیط نیز از دیگر موانع رشد برگ های جدید گیاه می باشد.
  • با وجود مقاومت این گیاه در برابر تابش آفتاب و علاقه ای که آن به نور دارد، اما تابش مستقیم نور خورشید در روزهای به شدت گرم تابستان سبب رنگ پریدگی و پژمردگی برگ های آن می شود.
  • نوعی قارچ به نام بوتریتیس وجود دارد که به برگ های یوکا حمله ور شده و کپک های خاکستری رنگی برروی آن ها ایجاد می کند. برای از بین بردن آن از سموم مخصوص قارچ استفاده نمایید و تا زمانیکه گیاه را سمپاشی می کنید آبیاری را کاهش داده و گیاه را غبارپاشی نکنید.

 

بیماری ها و آفات گیاه یوکا

بیماری ها و آفات گیاه یوکا

بیماری ها و آفات گیاه یوکا

بیماری ها و آفات گیاه یوکا

بیماری ها و آفات گیاه یوکا

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

جمع آوری شده توسط تیم گل