انواع گل

گیاه ژینورا

گیاه ژینورا

یکی دیگر از گیاهان محبوب آپارتمانی که ما قصد داریم برای شما همراهان همیشه همراه تیم گل معرفی کنیم، گیاه ژینورا یکی از زیباترین گیاهان زینتی آپارتمانی است، با ما همراه باشید.

 

معرفی ژینورا

نام لاتین : Gynura sarmentosa 

نام فارسی : ژینورا

راسته : میناسانان

تیره :کاسنیان

بومی :جنوب شرقی آسیا

این گیاه با پوشش خز مانند و پرزدار بنفش رنگ برگ ها و ساقه های خود، یکی از گیاهان زینتی و تزیینی از تیره کاسنیان به شمار می آید و زادگاه آن هندوستان می باشد. برگ های گیاه ژینورا دندانه دندانه است و نا آشتفگی ای که در رویش آن ها وجود دارد، ژینورا را به گیاهی خاص تبدیل کرده است. تابش نور آفتاب بر روی برگ های مخملی و خوش رنگ اش به زیبایی آن می افزاید.

 

گیاه ژینورا

 

قرار دادن گیاه ژینورا در کنار گیاهان سبز رنگ در گادان های معلق و یا شیشه ای منظره دلنشینی را به ارمغان خواهد آورد.

 

گیاه ژینورا

 

بر خلاف تصور، مراقبت و نگهداری از گیاه ژینورا بسیار ساده می باشد و پس از گذشت هر ۶ ماه، جوانه های قسمت های انتهایی آن بالغ و پرپشت می شوند. توجه داشته باشید که برگ هایی که به رنگ زرد هستند، که بوی بدی نیز دارند را در صورت مشاهده، از گیاه جدا کنید.

اندازه و شکل گیاه ژینورا در جنوب شرقی آسیا، جایی که زادگاه آن است، مانند یک درختچه کوتاه با ساقه های چوبی است و رشد سریعی نیز داراست. معمولا در همه جای دنیا مخملی که برگ های ژینورا را پوشانیده است، بنفش رنگ بوده که در نور آفتاب ساقه ها نیز به رنگ بنفش دیده می شوند.

 

طریقه پرورش گیاه ژینورا

 

  • شرایط آبیاری گیاه ژینورا

شرایط آبیاری این گیاه در فصول مختلف متفاوت است. از فصل بهار تا فصل پاییز، بلافاصله بعد از خشک شدن خاک بعد از آبیاری، باید دوباره آبیاری صورت بگیرد. همانند بسیاری دیگر از گیاهان آپارتمانی، آبیاری بیش از اندازه ژینورا سبب پوسیدگی ساقه های آن و از بین رفتن گیاه می شود. از طرف دیگر خشکی بیش از حد آن نیز باعث پژمرده شدن برگ ها و ساقه های آن و در نتیجه سوختگی در نوک برگ ها می شود که این امر در گرمای تابستان تشدید می شود.
توجه داشته باشید که اگر قطره های آب بر روی برگ های مخملی ژینورا بمانند، مشکلاتی مانند لکه های سوختگی، انواع بیماری های قارچی و پوسیدگی برگ ها را به دنبال دارد.
همچنین برای آبیاری آن بهتر است از آب بدون کلر ( آب را چند ساعت در دمای اتاق بگذارید تا کلر آن از بین برود) استفاده نمود تا هم از بیماری ها جلوگیری کرده و هم سبب شادابی و نشاط ژینورای خود شود.
در فصل زمستان و آب و هوای سرد آبیاری ژینورا را کاهش دهید تا گیاه همچنان شادابی خود را حفظ نماید.
همچنین می توان از زیرگلدانی های بزرگ که آن را با آب و سنگ ریزه پر کرده اید، استفاده نمود. توجه داشته باشید که ته گلدان روی سنگ ریزه ها قرار داشته باشد و با آب در تماس نباشد.

 

  • نور مناسب گیاه ژینورا

نور زیاد برای ژینورا خوب است، ولی نباید گلدان آن را در راستای آفتاب مستقیم قرار داد، زیرا این کار باعث سوختگی برگ های آن می شود. در نور زیاد برگ ها کاملا بنفش و در نور کم رنگ ها به سبز می زند. آفتاب صبح برای شادابی برگ های ژینورا بسیار مناسب است.

 

  • رطوبت مناسب گیاه ژینورا

سعی کنید که در تابستان ها ۱ الی ۲ مرتبه در هفته ژیورا را غبارپاشی کنید ولی فراموش نکنید که این کار را در معرض آفتاب انجام ندهید.

 

  • دمای مناسب گیاه ژینورا

ژینورا دوست دار هوای خنک است و بهترین دما برای رشد سریع و خوب آن دمای بین ۱۶ تا ۲۴ درجه سانتیگراد می باشد. سعی کنید که در فصل سرما دمای محیط گیاه را در ۱۵ درجه سانتیگراد نگه دارید، چرا که دمای بیش از اندازه پایین سبب پوسیدگی و یخ زدگی ساقه های آن می شود. ژینورا تحمل دمای حداکثر ۳۰ و حداقل ۱۰ درجه سانتیگراد را دارد و در دمای بالاتر و پایین تر از این مقدار از بین خواهد رفت.

 

  • خاک مناسب ژینورا

گیاه ژینورا همچون دیگر گیاهان آپارتمانی به خاکی مرغوب و زهکشی مناسب و منظم احتیاج دارد. ترکیب خاک هایی همچون خاک برگ به همراه پرلیت و موس با نسبت های برابر برای این گیاه مناسب است. همچنین برای رشد هر چه بهتر گیاه ژینورا بایستی در فصول بهار و تابستان، هر ماه به آن کود داده شود.
ریزش برگ ها، کمرنگ شدن برگ ها، فاصله افتادن بین برگ های گیاه از عوارض کمبود مواد غذایی ژینورا می باشند.

 

و اما چه موقعی باید گلدان گیاه ژینورا را تعویض نماییم ؟

بعد از گذشت ۳ سال، ریشه های ژینورا از ته گلدان بیرون میزنند که نشانه ی موقع مناسب برای تعویض گلدان آن است. سعی کنید که حتما جا به جایی را در اوایل فصل بهار انجام دهید. در صورت تعویض نکردن گلدان ژینورا، ریشه های متراکم شده و برگ ها و ساقه ها نیز پژمرده خواهند شد.
نکته قابل توجه دیگر آنست که به طور کل، عمر گیاه ژینورا ۲ تا ۳ سال می باشد؛ بنابراین اگر از ابتدا گلدان مناسبی را برای آن انتخاب کنید دیگر نیازی به تعویض گلدان آن نخواهید داشت. اما به هر حال هر موقع که احساس کردید گلدان فعلی برای ژینورای مناسب نمی باشد، گلدان آن را به گلدانی به اندازه یک سایز ( یا حتی کمتر از یک سایز) تغییر دهید.

 

  • هرس گیاه ژینورا

اگر گیاه ژینورای خود را هرس نکنید برگ ها و شاخه های آن به سرعت رشد خواهند کرد و شما باید با هرس برگ های زیادی آن از رشد بی رویه آن ها جلوگیری کنید. بعضا ساقه های هرس شده را درون گلدان دیگری می کارند.

 

  • تمیز کردن برگ های گیاه ژینورا

یکی از راه های مناسب برای تمیز نمودن برگ های زیبای ژینورا غبارپاشی است. غبارپاشی علاوه بر تامیین رطوبت مورد نظر گیاه، سبب براق شدن برگ های آن نیز می شود. این روش یکی از روش های غیر شیمیایی برای تمیزی برگ های ژیوراست ولی باید توجه داشت که این کار را در راستای تابش آفتاب نیز انجام ندهید.

 

تکثیر گیاه ژینورا به روش قلمه زدن

ابتدا یکی از ساقه های آن را از گیاه جدا کنید و درون یک لیوان آب قرار دهید تا ریشه کند. این کار معمولا چند هفته طول می کشد. برای تسریع در ریشه زایی گیاه می توان از هورمون های ریشه زایی استفاده نمود و درون گلدان جدید با خاک بسیار مرطوبی و محیطی با دمای مناسب کاشت. پس از گذشت زمان و رشد گیاه، گلدان جدید مناسبی برای ژینورای جدید خود فراهم نموده و آن را منتقل کنید. از ژینورای جدید خود همانند قبل مراقبت و نگهداری نمایید.

 

 

تکثیر گیاه ژینورا

 

 

بیماری های گیاه ژینورا

ساقه های جدیدی که در گیاه ژینورا رشد می کنند پنهان هستند و برگ های تازه روییده نیز بسیار کوچک. برای آنکه گیاه خود جان تازه ای بگیرد و مرتب برگ های جدیدی بدهد، ساقه های که گل می دهند را از گیاه جدا کنید.
یکی دیگر از بیماری هایی که گیاه ژینورا ممکن است با آن درگیر شود، ایجاد لکه های سوختگی بر روی برگ های زیبای آن است. علت این کار غبارپاشی در معرض تابش آفتاب است که همانطور قبلا نیز به آن اشاره کردیم کار غلطیست. استفاده از مواد شیمیایی براق کننده برای غبارپاشی نیز سبب این لکه ها می شود.
آبیاری بیش از اندازه ژینورا سبب پوسیدگی و خراب شدن آن می شود. همیشه خاک آن را از زیر گلدان چک کنید و اگر هنوز خیس بود آبیاری را انجام ندهید. فاصله ی بین آبیاری ها را همیشه رعایت کنید. سرد بودن محیط و قرار دادن گیاه در دمای پایین نیز یکی دیگر از عواملیست که باعث خرابی ژینورا می شود.
حشرات سبز رنگی وجود دارند که به برگ های گیاه ژینورا می چسبند. برای رهایی از این حشرات سم حشره کش تهیه کرده و یا با سم پاش بر روی برگ های آن اسپری کنید، یا پنبه ای را به سم حشره کش آغشته نموده و سپس به آرامی بر روی برگ ها بکشید.
از طرفی دیگر اگر به گیاه ژینورا کم آب دهید، شاهد پژمردگی برگ ها و ساقه های آن می شوید. ژینورا را باید ۵ تا ۱۰ دقیقه درون آب قرار داده و سپس بطور مرتب آبیاری آن را انجام دهید. کوچک بودن گلدان نیز از عوامل دیگریست که باعث پژمردگی ژینورا می شود.
اگر ژینورا را گرسنه بگذارید میبینید که برگ های جدیدی رشد نخواهند کرد و برگ ها در ساقه هایی بلند از هم فاصله می گیرند. پس از گذشت ۳ سال می توانید ساقه های بلند را جدا کرده و قلمه بزنید.

 

 

بیماری ژینورا

بیماری ژینورا

 

 

 

جمع آوری شده توسط تیم گل