انواع گل

گیاه پتوس

گیاه پتوس

حتما تا کنون نام گیاه پتوس و یا همان گیاه لوکژ را بار ها در میان انواع مختلف گل و گیاه آپارتمانی شنیده اید. این گیاه بسیار زیبا و محبوب آپارتمانی نکته هایی برای نگهداری و پرورش در آپارتمان دارد. با تیم گل همراه باشید.

معرفی گیاه پتوس

نام لاتین : Epipremnum aureum

فارسی : پوتوس

راسته : قاشق ‌واش‌ سانان

تیره : گل‌ شیپوریان

بومی : جزایر سلیمان

یکی از گیاهان بسیار محبوب در گیاهان آپارتمانی، گیاه پتوس یا همان پوتوس از خانواده ی گل شیپوریان و از گونه های بالارونده می باشد ( به همین علت لوکژ نیز نامیده می شود). برگ های قلبی شکل ونوع ابلق این گیاه که در رنگ های سبز و کرم دیده می شوند، زیبایی پتوس را دو چندان کرده و سبب قرار گرفتن این گیاه در زمره گیاهان زینتی شده است. در هر دو نوع گیاه پتوس، یعنی پتوس معمولی با برگ های یکدست سبز و پتوس ابلق با برگ های سبز-کرم، نور نقش مهمی را ایفا می کند اما به یاد داشته باشید که نوع ابلق آن کمی بیشتر از نوع معمولی آن به نور نیاز دارد و کمبود نور سبب از بین رفتن حالت ابلق آن خواهد شد. از طرف دیگر تابش مستقیم نور خورشید به برگ های پتوس موجب سوختگی و ایجاد لکه های قهوه ای رنگ و تاول بر روی برگ های زیبای آن می شود. با وجود اینکه گیاه پتوس به کمبود رطوبت مقاوم است اما رطوبت بالا سبب رشد بهتر برگ ها، پهن شدن آن ها و پرپشتی آن ها می شود.
تجمع برگ های این گیاه در گوشه سقف خانه که مکان گرم و گرفته ایست سبب سوختن و پژمرده شدن برگ های آن شده و در نهایت گیاه را از بین می برد. ارتفاع این گیاه در محیط های آپارتمان به ۵ متر نیز می رسد و برگ های جوان معمولا به طول ۱۰ سانتیمتر و برگ های مسن به طول ۳۰ سانتیمتر می باشند. رشد برگ های گیاه پتوس بسیار سریع بوده و پرورش آن نیز کار آسانیست.

 

 

پتوس معمولی

پتوس معمولی

پتوس ابلق

پتوس ابلق

 

توجه : گیاه پتوس گیاهی سمیست و به دلیل وجود کلسیم اگزالات خوردن آن سبب آسیب به دستگاه گوارش انسان شده و منجر به استفراغ می شود. برای کودکان و حیوانات خانگی مانند سگ و گربه نیز بسیار مضر و بیماری زا بوده ولی کشنده نیست.

 

برای آنکه محیط مستحکمی برای این گیاه بوجود بیاورید و زیبایی ساقه های بالارونده ی آن را نیز حفظ نمایید، به قیم مناسب برای آن احتایج دارید. می توانید با استفاده از خز، قیم های زیبای برای پتوس خود بسازید.

برای ساخت آن به روش زیر عمل کنید :

پیش از آنکه گلدان پتوس خود را با خاکی که تهیه کرده اید پر کنید، یک لوله درون وسط گلدان قرار دهید و سپس خاک را درون گلدان و اطراف آن لوله بریزید. در بخشی از لوله که خارج از خاک می باشد را کاملا با خز بپوشانید و برای محکم کردن آن، یک نخ ضخیم به دور آن ببندید. پتوس خود را درون گلدان بکارید و آن را با نخ به لوله ی خزدار ببندید. در هنگام آبیاری پتوس، خز ها را نیز آبیاری کنید. پتوس بر روی خز ها ریشه داده و روی آن ها رشد خواهد کرد. اگر قصد دارید گیاه پتوس خود را به حالت آویزان نگهداری نمایید از قیم استفاده نکنید.

 

 

قیم خزدار

قیم خزدار

 

 

مراقبت و نگهداری از گیاه پتوس

  • شرایط آبیاری گیاه پتوس

گیاه پتوس به غبارپاشی بیشتر از آبیاری علاقمند است. در صورتی که به طور مرتب آن را غبارپاشی کنید برگ های آن بسیار پرپشت و پهن خواهند شد. ۲ مرتبه در هفته در فصول گرم و ۱ مرتبه در هفته در فصول سرد سال برای آبیاری پتوس کافی می باشد.

 

  • نور مناسب گیاه پتوس

همانطور که پیش تر هم به آن اشاره کردیم، نوع ابلق این گیاه به نور بیشتری احتیاج دارد، اما پتوس های معمولی را می توان در اتاق های تاریک و فاقد پنجره نیز نگهداری نمود. کسانی که محیط آپارتمانشان نورگیر نمی باشد بهتر است که گونه پتوس معمولی با برگ هایی ساده و سبز را برای پرورش و نگهداری انتخاب نمایند.

 

  • خاک مناسب گیاه پتوس

خاک هایی سبک مانند خاک باغچه تمیز، خاک برگ و ماسه برای پتوس مناسب هستند. از این ۳ نوع خاک به میزان برابر تهیه نموده و گلدان پتوس را با آن ها پر کنید. برای آنکه خاک از مواد مغذی خالی نشود ۱ مرتبه در ماه در فصل تابستان و ۱ مرتبه هر ۳-۴ ماه در فصل زمستان از کود های محلول استفاده کنید.

 

 

چگونگی تکثیر گیاه پتوس

  1. تکثیر گیاه پتوس به روش قلمه زدن
  2. تکثیر گیاه پتوس به روش قلمه در آب
  3. تکثیر گیاه پتوس به روش تقسیم بوته

 

  • تکثیر گیاه پتوس به روش قلمه زدن

قلمه زدن بهترین و ساده ترین راه برای تکثیر پتوس است. برای این کار ابتدا یکی از شاخه های قوی وسالم پتوس را انتخاب کنید و آن را بوسیله ی یک چاقوی تیز و یا قیچی بُرنده به حالت اریب و کج ببرید و از گیاه جدا نمایید. این کار سبب تسریع در رشد ریشه ها می شود. بهتر است محل بریدگی قلمه را به پودر هورمون ریشه زایی آغشته کنید تا سریعتر نتیجه بگیرید.
سپس قلمه ها را درون گلدانی که از قبل تهیه نمودید به فاصله از یکدیگر بکارید و با استفاده از محفظه ی پلاستیکی و یاشیشیه ای محیط گلخانه ای مناسبی برای آن ها ایجاد نمایید. فراموش نکنید که برای رفت و آمد هوا بر روی محفظه ی پلاستیکی تعدادی سوراخ ایجاد کنید. همچنین بهتر است پس از گذشت چند روز محفظه را کاملا برداشته و اجازه دهید هوای داخل آن بطور کامل عوض شود.

 

قلمه زدن پتوس

 

 

  • تکثیر گیاه پتوس به روش قلمه در آب

یکی دیگر از روش های بسیار ساده برای پرورش پتوس، قلمه آن در آب است. در این روش قلمه ای که از گیاه جدا کردید را درون یک بطری آب سبک فاقد املاح طبیعی قرار دهید و صبر کنید تا ریشه بزند. در این بین بایستی به طور روزانه آب آن را عوض کنید. در این روش ریشه ها به سرعت و طی گذشت ۱ هفته رشد خواهند کرد. پس از آن گلدان مناسبی تهیه نموده و قلمه را درون آن بکارید.

 

 

قلمه زدن پتوس

 

  • تکثیر گیاه پتوس به روش تقسیم بوته

این روش نیز روش ساده ایست اما به دقت بیشتری نیاز دارد. برای اینکار ابتدا گیاه را از داخل گلدان بیرون آورید و خاک های اطراف ریشه ها را تا جایی که ممکن است از آن جدا نمایید. اکنون بخش هایی از گیاه را به آرامی از بوته ی اصلی جدا نمایید. گلدان های جداگانه ای برای هر یک از بوته ها تهیه و آن ها را با خاک مناسب پر کنید و بوته ها را درون آن ها بکارید. طبق شرایط آبیاری مناسب گفته شده آن ها را آبیاری نمایید.

 

 

تکثیر بوته پتوس

 

چه موقعی باید گلدان گیاه پتوس را تعویض نماییم ؟

برای آنکه متوجه شوید زمان مناسبی برای تعویض گلدان پتوس است بایستی ته و کناره های گلدان را نگاه کنید، اگر ریشه های گیاه از گلدان خارج شده بودند موقع مناسبی برای این امر می باشد. یک گلدان ۱ سایز بزرگتر از گلدان فعلی گیاه تهیه نمایید و آن را با خاک مناسب پر کنید. پتوس را از گلدان فعلی خارج کنید و خاک های قدیمی آن را خوب بتکانید و درون گلدان جدید بکارید و به طور مرتب آبیاری نمایید. گیاه را در هنگام تعویض گلدان در مکان مناسب با نور و رطوبت مناسب قرار دهید تا به خوبی به رشد خود ادامه دهد.

 

تعویض گلدان پتوس

تعویض گلدان پتوس

 

 

بیماری ها و آفات گیاه پتوس

  • در صورتی که در فصول گرم سال در تابش مستقیم آفتاب برگ های گیاه را غبارپاشی کنید، قطره های آب برگ های آن را سوزانده و سبب سوراخ شدن آن ها می شود.
  • با وجود اینکه گیاه پتوس به کمبود نور مقاوم است اما نور زیاد و غیر مستقیم سبب شادابی و رشد بهتر گیاه است. درصورتی که مشاهده کردید برگ های پتوس شما ریز شده و رشد مناسبی ندارند، نور بیشتری برای آن تهیه کنید. پنجره های شرقی مکان مناسبی برای گلدان پتوس است.
  • اگر بیش از نیاز پتوس به آن آب بدهید، برگ های آن به مرور زرد شده، نوک آن ها به رنگ سیاه در آمده و در نهایت می ریزند. حتما در هنگام آبیاری خاک گلدان آن را نگاه کنید، درصورتی که تا عمق ۴ متری آن خشک بود آبیاری را انجام دهید و در غیر این صورت آبیاری را به تعویق بیاندازید.
  • اگر برگ جدیدی بر روی ساقه های پتوس شما نمی روید، بایستی گلدان آن را به محلی گرم تر و مرطوب تر منتقل کنید. هوای سرد و خشک دلیل بروز این مشکل است. قرار دادن گلدان پتوس در مجاورت پنجره ها در فصل هایی که هوا بسیار سرد می باشد نیز سبب چروک شدن برگ ها و تغییر رنگ آن ها خواهد شد.
  • کنه ی قرمز از آفاتیست که به پتوس حمله کرده و موجب ایجاد حالت پنبه ای مانند سفید رنگی بر زیر برگ های آن می شود. برای بهبود گیاه از سموم مخصوص کنه قرمز استفاده نمایید. گیاه را هر ۲ هفته ۱ مرتبه سم پاشی و به طور مرتب نیز غبارپاشی کنید تا سریعتر آفت آن از بین رود.

 

آفات گیاه پتوس

آفات گیاه پتوس

 

 

 

جمع آوری شده توسط تیم گل