انواع گل

گیاه شفلرا

گیاه شفلرا

گیاه شفلرا یکی از محبوب ترین و آسان ترین گیاهان برای نگهداری و پرورش در محیط خانه است. در این مقاله تیم گل نحوه ی نگهداری از گیاه شفلرا را برای کسانی که با این گیاه آشنایی کافی ندارند به طور کامل شرح خواهد داد. با ما همراه باشید.

 

معرفی گیاه شفلرا

نام لاتین :Schefflera

نام فارسی : درخت چتری

نام علمی : شفلرا

راسته : کرفس‌ سانان

تیره : عشقه‌ ایان

گیاه شفلرا یکی از محبوب ترین گیاهان گلدار از خانواده ی عشقه ‌ایان می باشد. این خانواده ی بزرگ حدودا دارای ۶۰۰ الی ۹۰۰ گونه متنوع است که شامل درختان، درختچه ها و یا گیاهان بالارونده می باشد. ارتفاع این گونه از گیاهان بین ۲ متر تا ۲۰ متغییر است. گیاهان این خانواده دارای ساقه های چوبی بدون گره و برگ هایی شبیه به نخل هستند. به منظور پرورش در محیط آپارتمان انواع مختلفی از گیاه شفلرا وجود دارد که در زیر آن ها را شرح می دهیم.

 

  • شفلرا اکتینوفیلا
    این گونه از گیاه شفلرا معروف ترین گونه ی آن می باشد که اکثریت شفلرا را با این گونه می شناسند.
    برگ های شفلرا اکتینوفیلا لوزی شکل بوده و تا ۱۵ سانتیمتر نیز رشد خواهند کرد.

 

شفلرا اکتینوفیلا

شفلرا اکتینوفیلا

 

  • شفلرا اربوریکولا
    این گونه از شفلرا به درخت چتری کوتوله معروف می باشد و همانطور که از نام آن پیداست دارای ابعاد کوچکتری از گیاه شفلراست. برگ های این گونه از گیاه شفلرا از ۵ سانتیمتر تا ۸ سانتیمتر رشد کرده و به حالت دسته ای و انبوه است که برای کاشت در باغچه بسیار مناسب می باشد. در برخی از گونه های این گیاه لکه های کرمی رنگی بر روی برگ ها وجود دارند که زیبایی خاصی نیز بدان بخشیده است.

 

 

شفلرا اربوریکولا

شفلرا اربوریکولا

 

 

نحوه ی نگهداری از گیاه شفلرا

  • شرایط آبیاری گیاه شفلرا

شفلرا از آن دسته از گیاهانیست که در مقابل کم آبی مقاوم می باشد، ولی اگر خاک آن را همیشه مرطوب نگاه دارید رشد بهتری خواهد داشت. بهتر است در فصل های گرم مثل تابستان، ۲ الی ۳ مرتبه و در زمستان هفته ای ۱ مرتبه آن را آبیاری نمایید. آبیاری را حتما زمانی انجام دهید که خاک گلدان خشک شده باشد.
آویزان شدن و بی حالی برگ های شفلرا نشانه ی آبیاری ناکافیست. در این زمان بایستی گلدان آن را ۱۵ دقیقه درون تشت پر از آب بگذارید تا تشنگی آن برطرف شود. از طرفی دیگر آبیاری بیش از اندازه سبب زردی و ریزش برگ های آن می شود.

 

  • نور مناسب گیاه شفلرا

شفلرا نیز مانند بسیاری دیگر از گیاهان آپارتمانی از تابش مستقیم نور خورشید بیزار است و در برابر سایه مقاومت بیشتری دارد. بهترین مکان برای قرار دادن گلدان آن پشت پنجره های شرقی و جنوبی خانه می باشد. به یاد داشته باشید که تابش مستقیم نور خورشید باعث سوخته شدن برگ های شفلرا و ایجاد فاصله بین ساقه ها و برگ های آن می شود و از طرفی دیگر کمبود شدید نور نیز زردی برگ های آن را بدنبال خواهد داشت. همچنین برگ ها در نوع ابلق این گیاه، در مواجه با نور ناکافی رنگ خود را از دست داده و دیگر زیبایی قبل خود را نخواهند داشت. برای آنکه نور به طور مساوی به تمامی برگ های گیاه برسد، هر هفته ۱ مرتبه گلدان آن را بچرخانید تا تمام قسمت های آن در راستای نور قرار گیرند.

 

  • رطوبت مناسب گیاه شفلرا

بهترین میزان رطوبت برای این گیاه ۴۰ تا ۵۰ درصد می باشد. برای فراهم ساختن این میزان از رطوبت برگ های گیاه را ۲ مرتبه در هفته غبارپاشی نمایید. یکی دیگر از راهکار های تامین رطوبت مورد نیاز شفلرا، قرار دادن زیرگلدانی حاوی آب و سنگ ریزه برای آن است. در محیط هایی که در فصول سرد رطوبت هوا بسیار پایین می باشد، استفاده از یک دستگاه بخور راهکار مناسبی است.

 

  • دمای مناسب گیاه شفلرا

دمای بین ۱۸ تا ۲۷ درجه سانتیگراد دمای مناسبی برای نگهداری شفلراست. دمای بالاتر از این مقدار سبب رشد بی رویه ی ساقه های آن و در نتیجه کج شدن آن ها می شود. دمای پایین تر از این میزان دما نیز سبب آسیب دیدن و یخزدگی آن می شود. بنابراین توصیه می شود که در زمستان های سرد از دستگاه های گرم کننده محیط استفاده شود و گیاه را از مجاورت پنجره های سرد دور نگاه دارید.

 

  • خاک مناسب گیاه شفلرا

خاک های نسبتا سبک برای این گیاه مناسب است. خاک هایی با مخلوط خاک برگ، خاک کوکوپیت و مقداری ماسه برای رشد شفلرا مناسب می باشند.

 

  • کوددهی مناسب شفلرا

در فصل بهار و تابستان که فصول رشد شفلرا هستند کوددهی را هفته ای ۱ بار و در فصل زمستان هر ۱ ماه ۱ مرتبه کوددهی را انجام دهید. سعی کنید از کود های شیمیایی با کیفیت استفاده نمایید.

 

 

روش های تکثیر و پرورش گیاه شفلرا

  1. روش کاشت بذر
  2. روش قلمه زدن
  3. روش خوابانیدن هوایی
  4. روش خوابانیدن شاخه 

 

 

  • تکثیر گیاه شفلرا به روش کاشت بذر

پس از آنکه بذر شفلرا را تهیه نمودید، ظرفی حاوی کمپوست آماده کرده و بذر ها بطور پراکنده درون آن بکارید. دمای مناسب برای بذر های کاشته شده ۲۰ درجه سانتیگراد می باشد. طول جوانه های آن را اندازه بگیرید، هنگامی که طول آن ها به ۲.۵ الی ۴ سانتیمتر رسید آن ها را از کمپوست خارج کرده و در گلدان های جداگانه ای با قطر دهانه ی ۶ سانتیمتر بکارید. توجه داشته باشید که گلدان ها نیز بایستی حاوی کمپوست بوده و از نور مناسبی نیز بهرمند شوند.

 

 

کاشت بذر

 

 

  • تکثیر گیاه شفلرا به روش قلمه زدن

بهترین زمان برای قلمه زدن گیاه شفلرا اواسط فصل بهار تا اویل فصل تابستان می باشد. بوسیله ی یک قیچی باغبانی تیز قلمه های ۸ تا ۱۰ سانتیمتر از آن جدا نمایید و برگ های انتهای قلمه ها را به جز یک عدد برگ از آن ها را ببرید. همچنین می توانید به جای بریدن برگچه ها، آن هارا کوتاه کنید تا قلمه شما سبک شود. سپس قلمه ها را به طور جداگانه درون یک گلدان به قطر دهانه ی ۶ تا ۹ سانتیمتر بکارید( هر یک از قلمه هارا در یک گلدان جداگانه بکارید) . برای گلدان های جدید خاک مناسب ( ترجیحا کمپوست به همراه ماسه) و دمای مناسب بین ۲۱ تا ۲۴ درجه سانتیگراد فراهم نمایید و آن ها را در نور کم قرار دهید. برای رشد هر چه بهتر و سریعتر شفلر های جدید، می توانید با استفاده از یک محفظه ی پلاستیکی و یا شیشه ای برای آن ها شرایط گلخانه ای فراهم کنید.
به یاد داشته باشید که خاک گلدان ها همواره مرطوب باشند اما آبیاری بیش از اندازه نیز سبب گندیدگی ریشه های آن می شود.
قلمه هارا تا زمان پدیدار شدن جوانه های جدید در شرایط مناسب نگه دارید. بعد از گذشت ۱ ماه ریشه دهی صورت می گیرد و دیگر نیازی به محفظه ی پلاستیکی نمی باشد.
گیاهان جدید را پس از ریشه دهی به گلدانی بزرگتر منتقل کنید.

 

 

قلمه زدن

 

 

  • تکثیر گیاه شفلرا به روش خوابانیدن هوایی

ابتدا یکی از ساقه های بلند گیاه را انتخاب نمایید و آن را جدا کنید. برگ هایی که در نزدیکی برش زده شده روییده اند را نیز جدا کنید. پوست ساقه را بدون آنکه آسیبی به آوند های ساقه وارد شود، با چاقوی تیز و تمیز بگیرید. مقداری خزه اسفاگنوم تهیه نمایید و آن را درون ظرف آب قرار دهید و اجازه دهید که کاملا مرطوب شود. سپس آن ها را فشرده تا آب اضافی شان خارج شود. اکنون خزه ها را بر روی قسمت های خراشیده شده ی ساقه بگذارید و روی آن را با پلاستیک بپوشانید و محکم کنید، به گونه ای که هوا به درون پلاستیک نفوذ نکند. همچنین برای اطمینان بیشتر می توانید با چسب بالا و پایین ساقه را محکم کنید.
پس از ۲۰ روز الی ۱ ماه شاهد ریشه زایی در نواحی خراشیده شده خواهیم بود. اندکی صبر کنید تا ریشه ها به طور کامل رشد نمایند و مستحکم شوند، حال ساقه را با قیچی از محل ریشه ها جدا کرده و درون گلدان مجزا با خاک مرغوب و مناسب بکارید.

 

 

خوابانیدن هوایی

 

 

  • تکثیر گیاه شفلرا به روش خوابانیدن شاخه

این روش بسیار ساده است. برای انجام آن یک ساقه از گیاه اصلی را خم کرده و قسمتی از آن را درون خاک بکارید تا ریشه دهد. بایستی ۶ تا ۸ سانتیمتر خاک بر روی ساقه بریزید. ساقه از مواد مغذی و آبی که درون گیاه اصلی است تغذیه کرده و ریشه می دهد. پس از گذشت ۶ تا ۸ هفته که گیاه به طور کامل ریشه داد، آن را از گیاه اصلی جدا نموده و درون گلدان دیگری بصورت مجزا بکارید. برای رشد بهتر آن خاک را همواره مرطوب نگه دارید.

 

 

خوابانیدن شاخه

 

بیماری های گیاه شفلرا

یکی از مهمترین بیماری های شفلرا حمله ی قارچ ها به آن است که سبب ایجاد لکه های خاکستری مایل به قهوه ای بر روی برگ های آن می شود. در این مورد از سم های قارچ کش استفاده کنید و تا بهبود کامل سم پاشی را انجام دهید.

 

 

بیماری های گیاه شفلرا

بیماری های گیاه شفلرا

 

 

جمع آوری شده توسط تیم گل