انواع گل

گیاه زعفران

گیاه زعفران

گیاه زعفران دارای ۹۰ گونه چند ساله می باشد که اگر از این گیاه به خوبی مراقبت نمایید ۳ یا ۴ گل می دهد. این گیاه رنگ های متنوعی دارد. جهت اطلاع از خصوصیات این گیاه با تیم گل همراه باشید.

 

معرفی گیاه زعفران

نام لاتین: Crocus sativus

نام فارسی: زعفران

نام علمی: Crocus sativus

راسته: مارچوبه سانان

تیره: زنبقیان

بومی: مدیترانه و آسیای صغیر

گل های زعفران به رنگ آبی، بنفش، سفید، زرد با رگه های تیره در انتهای ساقه ظاهر می شوند. گونه های زعفران از نظر باغبانی به عنوان پداژه های گل دهنده پاییزی، زمستانی و بهاری مهم می باشند. البته مهم ترین گروه، گونه هایی هستند که در بهار گل می دهند. از این گل به عنوان گیاهی باغی و گلدانی استفاده می شود. گونه ی ساتیوس (خوراکی) نماینده اصلی گروه پاییز گل می باشد که از کلاله های خشک شده نارنجی رنگ متمایل به قرمز این گونه، زعفران تولید می شود که کاربرد های گسترده ای دارد، به عنوان مثال در غذا، دارو، رنگ سازی، نساجی و به عنوان ادویه و عطر ها استفاده می شود.
زعفران دارای پداژه تونیک دار و غنی از نشاسته است. این پداژه بخشی از ساقه بین پایین ترین برگ غلافی و نخستین برگ حقیقی را تشکیل می دهد. شکل پداژه از مسطح، تخم مرغی، شکل تا کروی متغیر است. برگ های این گیاه ممکن در زمان گلدهی قابل رویت و یا غیر قابل رویت باشند. نوع اخیر اغلب پاییز گل هستند، چون برگ ها در بهار ظاهر می شوند. قاعده برگ ها، پس از توسعه غلاف به صورت کلاهکی روی پداژه ها را پوشش می دهند. پهنک برگ ها باریک و خطی و نیزه مانند است. بیشتر برگ ها دارای شیار مرکزی و کاملا مشخص هستند که در پشت به صورت برجسته و با شیار سطح فوقانی برگ مطابقت دارند. عرض برگ ها بین ۱/۲ و ۱/۳ سانتیمتر و طول آن ها بین ۲۲/۵ تا ۶۰ سانتیمتر می باشد. تنوع رنگ، ساختار، اندازه و تعداد برگ ها در طبقه بندی گیاه شناسی اهمیت دارد.
ساقه گل دهنده (اسکیپ) بخشی استبین پداژه جدید و تخمدان، این ساختار به وسیله ی برگ های حقیقی و غلاف دار محافظت می شود. طول ساقه بین ۱/۳ تا ۲/۵ سانتیمتر در زمان کاشت و تا ۵ سانتیمتر طویل می شود. در سطح زمین ظاهر نمی شود تا به مرحله ی میوه دهی برسد و کپسول ها بالا بیاید. در این حالت و در نهایت، طول ساقه گل می تواند به ۱۵ سانتیمتر برسد.

 

 

گیاه زعفران آبی

گیاه زعفران آبی

گیاه زعفران زرد

گیاه زعفران زرد

گیاه زعفران سفید

گیاه زعفران سفید

گیاه زعفران بنفش

گیاه زعفران بنفش

 

 

رشد و نمو و گلدهی

  • زعفران های بهار گل

پداژه های زعفران های بهار گل بایستی در پاییز کاشته شوند. گل آغازی و نمو در تابستان انجام می شود و تشکیل گل آن ها از اواسط بهمن تا اواسط فروردین است.
برگ های حقیقی پس از گلدهی شروع به توسعه و رشد می کنند و از اواسط اردیبهشت تا اواسط تیر، برگ ها علائم پیری را نشان می دهند. پداژه ها از اواسط خرداد تا اواسط مرداد ماه برداشت می شوند. مواد کاشت نیاز به تیمار حرارتی خاصی در ماه های تابستان دارد.

 

  • زعفران های زمستان و پاییز گل

این نوع پداژه از اواسط تیر تا اواسط مهر ماه کاشته می شوند. زمان گلدهی بین اواسط شهریور تا اوایل بهمن ماه است. برگ ها در زمان گلدهی ممکن است وجود داشته باشند و یا وجود نداشته باشند. گونه ی ساتیوس زمانی که قطر پداژه آن حداقل ۱ سانتیمتر است گل می دهد. پس از گلدهی فعالیت داخلی روی تشکیل پداژه های جدید متمرکز می شود.
پداژه ها در اواسط خرداد ماه برداشت می شوند و در این حالت وارد دوره خواب می شوند.
چرخه های گلدهی بهاره و پاییزه را که توصیف شد دوره ی یکساله می نامند اما چرخه ی کلی از شروع پداژه تا پیری ۳ سال طول می کشد.
پداژه انواع گل بهاره باید محیطی برابر ۵ سانتی متر داشته باشند. نیاز اساسی برای گلدهی، تناوب دمای گرم- سرد- گرم است. برای گل آغازی و نمو گل، دمای ۱۷ تا ۲۳ درجه سانتیگراد لازم است. گل آغازی و تمایز در گونه ساتیوس به خوبی ثابت شده است. پداژه ها از نظر محیطی باید بزرگ تر از ۳/۴ سانتیمتر باشند.
رشد و گلدهی زعفران به وسیله ی عوامل ژنتیکی و محیطی کنترل می شود. از عوامل محیطی، دما مهم ترین آن ها است.
دوره ی سالانه برای زعفران های بهار گل، گرما- سرما- گرما است. سوخ دهی به وسیله ی سرمادهی و روز های بلند القا می شود. رشد پداژه ها در دوره ی ثانوی رژیم حرارتی مثلا از اردیبهش تا اواسط خرداد ماه اتفاق می افتد. تمایز گل در خاک در دوره تابستان و هم در طی دوره انبار خشک انجام می شود. دما باید بین ۱۷ تا ۲۳ درجه سانتیگراد باشد.
دوره ی سالانه برای گونه های پاییز گل مثل گونه ساتیوس نیز گرم- سرد- گرم است البته بزرگ شدن پداژه همراه با گل دهی و یا چند هفته پس از آن، یعنی در دوره ی سرما، انجام می شود. تمایز گل در طول تابستان صورت می گیرد.
نور نه تنها برای فتوسنتز نیاز است، بلکه در گلدهی نیز موثر است. زیرا کیفیت گل را تحت تاثیر قرار می دهد. رطوبت برای توسعه ی ریشه و پداژه ضروری است.

 

شرایط حفظ و نگهداری گل زعفران

  • شرایط آبیاری گیاه زعفران

تامین آب مورد نیاز در طی رشد ضروری است. زیرا زعفران های در مزرعه قبل از استفاده از زمین برای کاشت لاله ها و نرگس ها کاشته می شوند. آب برای تندش سوخ های گونه ساتیوس و نیز برای توسعه پداژه های جدید لازم و ضروری است.

 

  • نور مناسب گیاه زعفران

گیاه زعفران به آفتاب کامل و سایه جزئی نیاز دارد. مناطق سایه دلر باید حداقل ۴ ساعت در روز آفتاب داشته باشد.

 

  • دمای مناسب گیاه زعفران

از نظر دما زعفران برای رشد به دمای خنک نیاز دارد.

 

  • رطوبت مناسب گیاه زعفران

این گیاه به رطوبت متوسطی نیاز دارد زیرا رطوبت زیاد باعث ایجاد قارچ بوتری تیس می شود. به محیطی سرد، خشک، و با جریان هوا نیاز دارد همچنین به غبارپاشی نیاز ندارد.

 

  • خاک مناسب گیاه زعفران

زعفران ها در دامنه وسیعی از خاک ها رشد خواهند کرد، اما باید زهکشی خوبی داشته باشد. خاک های شنی و لومی با بیش از ۲% ماده آلی مناسب هستند و این ها برداشت پداژه را به صورت خوش رنگ یعنی رنگ واقعی آن ها، تضمین می کند. پداژه های کاشته شده در خاک های رسی یا رسی خالص اغلب دارای تسعه ضعیفی از ریشه ها خواهند بود. Ph مناسب هیچ گاه دقیق تعیین نشده است، زیرا همیشه زعفران ها پس از لاله و نرگس ها در سیستم تناوب در هلند قرار گرفته است. این جنس ها ph بین ۶ و ۷ را ترجیح می دهند. کاشت عمیق پداژه ها برای مقاومت زمستانه بسیار مهم است.
گونه ساتیوس نیاز به خاک غیر حاصلخیز دارد، بر این باور که خاک غنی رشد رویشی گیاه را حمایت می کند.

 

  • کوددهی مناسب گیاه زعفران

این گیاه را هر ۱۴ روز یکبار کود دهید و تغزیه نمایید تا برگ ها زرد شود و از بین برود این کار در صورتی است که بخواهید سوخ ها را در سال آینده بکارید.

 

روش های تکثیر و پرورش گیاه زعفران

  • تکثیر و پرورش گیاه زعفران از طریق بذر
  • تکثیر و پرورش گیاه زعفران از طریق پداژه

 

 

  • تکثیر و پرورش گیاه زعفران از طریق بذر

افزایش به وسیله ی بذر فقط برای تهیه ارقام جدید یا برای گونه هایی است که تعداد کمی پداژه جدید تولید می کنند. بذر ها در اوایل شهریور در گلدان ها یا در بستر هایی با عمق ۲ سانتی متر کاشته می شوند. به ندرت آویخته ها ظاهر می شوند . پداژه های بسیار کوچک پس از سال اول یا سال دوم برداشت می شوند. بقعضی از پداژه ها در سال سوم گل خواهند داد اما اغلب آن ها برای گلدهی نیاز به ۴ سال رشد دارند.

 

 

بذر گیاه زعفران

بذر گیاه زعفران

 

  • تکثیر و پرورش گیاه زعفران از طریق پداژه

گونه های زعفران و ارقام آن ها از طریق غیر جنسی افزایش می یابند. پداژه سالانه جایگزین می شود و روی پداژه کاشته شده پداژه جدیدی توسعه می یابد. پداژه های جدید به وسیله ی جوانه های جانبی نیز تشکیل می شوند.

 

تکثیر زعفران از طریق پداژه

تکثیر زعفران از طریق پداژه

 

آفات و بیماری های گیاه زعفران

  • جوندگان
  • حشرات
  • کنه های گیاهی در مزارع
  • کنه زعفران
  • تریپس بنه

 

آفات و بیماری های گیاه زعفران

آفات و بیماری های گیاه زعفران

آفات و بیماری های گیاه زعفران

 

 

 

 

جمع آوری شده توسط تیم گل