انواع گل

گل گرزی

گل گرزی

گل گرزی یا سوسن آتشین از گل های مقاوم و دائمی می باشد که دارای شکل و ظاهری متفاوت و خاص است. این گل از گیاهان کمیاب و نایاب به حساب می آید. جهت اطلاع بیشتر با تیم گل همراه شوید.

 

معرفی گل گرزی

نام لاتین: kniphofia

نام فارسی: گل گرزی، سوسن مشعلی یا گرز قرمز آتشین

نام علمی: kniphofia

راسته: مارچوبه سانان

تیره: علف درختان

بومی: آفریقا

گل گرزی، گیاهی چند ساله به رنگ سبز مایل به آبی یا سبز تیره و طول نسبتا زیادی می باشد. برگ تیره ی گندمیان بی شباهت به گل گرزی نمی باشد، شکل آن پهن و کشیده و دارای حالت شمشیری است. گل گرزی به سوسن مشعل یا گرز آتشین نیز معروف است، راست قامت با حالتی متراکم و ریشه هایی شبیه به ساقه دارد. گل های گل گرزی در ابتدای ساقه به صورت فشرده و به شکل لوله می باشند. لبه ی گل های لوله ای در اکثر مواقع به سمت پایین و در برخی به سمت بالا متمایل شده اند. گل های این گل دو جنسیتی می باشند که در ابتدای گلدهی و جوانه زنی به رنگ قرمز و پس از بالغ شدن به رنگ زرد می شوند و گاهی چند رنگی نیز مشاهده شده، زیرا در آغاز شکوفایی پر رنگ و به تدریج کم رنگ می شوند. قطر ساقه ی گل گرزی نسبتا زیاد و با ضخامت بالا و بلندی بسیاری هم دارد که برگ های آن از میانه ی ساقه به صورت صاف بالا آمده و در راس آن گل هایش پدیدار می شوند.
گل گرزی دارای ظاهری متفاوت و خاص می باشد که در کناره ی باغچه ها جلوه ی بسیاری دارد. به عنوان گل شاخه بریده نیز کاربرد دارد. این گل به دلیل داشتن شاخ و برگ، گل های جذاب و رنگ های شگفت انگیز مورد توجه پرندگان و پروانه ها می باشد.
گونه ی یوواریا از مهم ترین گونه های گل گرزی است که غالب واریته های این نوع به ارتفاع ۶۰-۷۵ سانتیمتر می رسد اما در برخی به ۱/۸۰ سانتیمتر رسیده. قسمت تحتانی این گل در گونه های اصلی به رنگ زرد و در قسمت های فوقانی تا انتهای سنبله به رنگ قرمز می باشند به همین دلیل است که به این نام معروف شده است.

 

رنگ سبز گل گرزی

رنگ سبز گل گرزی

گل گرزی

گل گرزی

نوع رنگین گل گرزی

نوع رنگین گل گرزی

 

شرایط حفظ و نگهداری گل گرزی

  • شرایط آبیاری گل گرزی

آب و همچنین میزان رطوبت مورد نیاز گل گرزی متوسط می باشد. در فصل تابستان به آبیاری بیشتر احتیاج دارد اما در فصل زمستان آبیاری زیاد و خیس بودن اطراف ریشه باعث پژمرده شدن ریشه و همچنین پوسیده شدن تاج گل گرزی می شود.

 

  • نور مناسب گل گرزی

نیاز به نور و آفتاب در این گل بسیار بالا می باشد، در نور زیاد و آفتاب کامل و مستقیم رشد مطلوبی دارد و علاقه ای به سایه نشان نمی دهد. به طور کلی مناطق گرم و آفتابی برای این گل مناسب می باشد.

 

  • دمای مناسب گل گرزی

دمای مطلوب جهت جوانه زنی گل گرزی ۲۱ تا ۲۴ درجه سانتیگراد می باشد. حداقل دمای مورد نیاز این گل ۵- درجه سانتیگراد می باشد. هرچه دمای محیط گل گرزی زیاد باشد از رشد بهتری برخوردار می شود. در مناطقی که دارای آب و هوای سرد می باشند جهت مراقبت از تاج گل، ۵ تا ۷ سانتیمتر مالج در اطراف گل اضافه نمائید.

 

  • رطوبت مناسب گل گرزی

رطوبت مورد نیاز این گل متوسط می باشد یعنی نه کم باشد نه زیاد. زیرا رطوبت بسیار سبب پوسیدگی ریشه ی این گل می شود.

 

  • خاک مناسب گل گرزی

خاک های سبک مانند خاک شنی و خاک متوسط (لومی ph6 تا ۷/۵) برای گیاه گرزی مطلوب می باشد. این خاک بایستی از زهکشی خوب و مناسبی برخوردار باشد. خاک هایی که رطوبت بالایی دارند و یا دارای بافت سنگین هستند مناسب این گل نمی باشند. ترجیحا از خاک های غنی و هوموس جهت پرورش این گل استفاده نمائید. اگر خاک استفاده شده غنی نمی باشد قبل از کاشت، از ترکیب خاک با کمپوست استفاده کنید و پس از کاشت به خاک گل کود اضافه نمائید. در صورت لزوم یک بار در ماه عمل کوددهی را انجام دهید.

 

  • کوددهی مناسب گل گرزی

به طور کلی گل گرزی به کود احتیاج ندارد اما اگر خاک غنی نمی باشد در هر ماه یکبار کوددهی انجام شود.

 

 

 

روش های پرورش و تکثیر گل گرزی

  1. پرورش و تکثیر گل گرزی از طریق بذر
  2. پرورش و تکثیر گل گرزی از طریق تقسیم بوته

 

 

  • پرورش و تکثیر گل گرزی از طریق بذر

کاشت این گیاه در گلدان، در باغ یا زمین امکان پذیر می باشد. در صورت کاشت در گلدان بایستی نهال ها به فاصله ی ۴۵ تا ۶۰ سانتیمتر از یکدیگر کاشته شود. اگر در گلدان و در منزل این گل را پرورش می دهید بایستی گلدان را هر روز در هنگام آفتاب و همچنین در زمانی که اندازه ی نهال ها به ۵ سانتیمتر رسید به خارج از منزل منتقل کنید. توجه داشته باشید ۶ یا ۷ هفته قبل از انتقال بذر را در گلدان بکارید.
بذر گل گرزی در اوایل فصل بهار، قبل از پایان فصل زمستان بایستی کاشته شود، پس از کاشت با مقداری خاک با کیفیت سطح آن را پوشش دهید. جوانه زنی گل گرزی از طریق بذر پس از ۱ یا ۴ هفته صورت می گیرد. در این فاصله زمانی به طور مداوم بذر را آبیاری نمائید و گل را در مکانی قرار دهید نور خورشید کامل باشد. خاک گل گرزی بایستی مرطوب باشد اما دقت کنید غرقابی نشود. در بیرون از منزل فاصله ی کاشت بین بذر های این گل ۴۵ تا ۶۰ سانتیمتر لحاظ نمائید. با این حال اگر فاصله ی کمتری در نظر پس از اینکه اندازه ی نهال ها به ۵ سانتیمتر رسید، گل را تنک کنید و نهال های سست را پاکسازی نمائید، با این کار حداقل فاصله ی ۴۵ تا ۶۰ سانتیمتری رعایت می شود.

 

  • پرورش و تکثیر گل گرزی از طریق تقسیم بوته

اگر بذر گل گرزی در دسترس می باشد ترجیحا از طریق بذر جهت افزایش گل گرزی استفاده نمائید. تقسیم بوته ی گل گرزی در اواخر زمستان و اوایل بهار آغاز می گردد.

 

 

آفات و بیماری های گل گرزی

  • گوشخیزک
  • خرخاکی

پس از ریشه زدن گل گرزی در خاک به محافظت و مراقبت بسیاری نیاز دارد. زیرا قرمز بودن رنگ این گل باعث جذابیت مرغ مگس خوار است. مرغ مگس خوار به رنگ قرمز واکنش بسیاری نشان می دهد.
به طور کل این گل نسبت به آفات و بیماری ها مقاوم است.

 

آفت گل گرزی

آفت گل گرزی

 

 

 

 

جمع آوری شده توسط تیم گل