انواع گل

گل کوکب

گل کوکب

این گل در فصل تابستان شکوفا می شود و جزء گل های بسیار زیبا می باشد که نگهداری آن هم در باغچه و هم در آپارتمان امکان پذیر می باشد. کوکب از انواع گوناگونی برخوردار است. جهت اطلاعات بیشتر با تیم گل همراه باشید.

 

معرفی گل کوکب

نام لاتین: Dahlia

نام فارسی: کوکب

نام علمی: Dahlia

راسته: میناسانان

تیره: مرکبیان

بومی: مکزیک، آمریکای مرکزی و کلمبیا

کوکب دارای ۳۰ گونه است. گیاهی دائمی و حساس به سرما، با ریشه های غده ای گرد یا دوکی شکل می باشد. برگ های آن مرکب، بزرگ و دندانه دار است و گل ها به صورت یک رنگ، دو رنگ و چند رنگ شامل سفید، زرد، نارنجی، قرمز و بنفش دیده می شود. گل ها ممکن است کم پر، نیمه پرپر وپرپر باشند. قطر گل بین گونه ها بسیار متغیر بوده و ممکن است کمتر از ۱۰ سانتیمتر تا بیشتر از ۲۵ سانتیمتر برسد. دارای ارقام پا کوتاه و پا بلند است. این گل به عنوان گل حاشیه و گل بریدنی استفاده می شود. از روی جوانه ها می توان رنگ گل را تشخیص داد. اگر جوانه سبز روشن باشد گل سفید یا زرد است و اگر جوانه قرمز باشد گل قرمز یا بنفش است. دوره ی گلدهی اکثر ارقام کوکب نسبتا طولانی بوده و از اواخر بهار تا اواخر پاییز گل می دهند. در نواحی کوهستانی جایی که تابستان های خنک تری دارد، کوکب فوق العاده رشد می کند و گل های آن بسیار درشت می شود. رنگ گل ها نیز در این مناطق پر رنگ تر و جالب تر است.
انجمن کوکب آمریکا این گیاهان را در ۱۴ گروه کلی طبقه بندی کرده است. از انواع عمده ی آن که جهت تولید گل بریده استفاده می شود، می توان سه رقم زینتی، کاکتوسی بزرگ و منگوله ای را نام برد.

نوعی طبقه بندی کوکب بر اساس شکل ظاهری به صورت زیر است:

 

کوکب های کم پر

  • کم پر ساده

یک یا چند ردیف گلچه شعاعی دارند که ممکن است همپوش باشند و در اطراف دیسک مرکزی قرار گیرند. اندازه گل معمولا کوچکتر از ۱۰ سانتیمتر است.

 

  • کم پر یقه دار (collerette)

دو ردیف گلچه کناری دارند که یک ردیف اضافی آن حاصل تغییر شکل پرچم ها است. بخش خارجی شامل یک ردیف از گلچه های شعاعی پهن است و بخش داخلی شامل حلقه ای از گلچه های کوچک است که در اطراف دیسک مرکزی قرار دارند. قطر گل معمولا ۱۰-۱۵ سانتیمتر است.

 

کوکب کم پر یقه دار

کوکب کم پر یقه دار

کوکب های پرپر

  • کوکب های شبیه به نیلوفر آبی (waterlily)

گلچه های شعاعی پهن و نسبتا کم هستند که صاف بوده و یا در حاشیه ها کمی به سمت داخل یا خارج خم شده اند و به گل ها ظاهری تخت داده اند. گل ها در اندازه های کوچک یا متوسط دیده می شود.

 

کوکب های شبیه به نیلوفر آبی

کوکب های شبیه به نیلوفر آبی

 

  • آنمونی

هر گل شامل یک گل یا بیش از یک حلقه از گلچه های پهن و گروه فشرده ای از گلچه های لوله ای و متمرکز به سمت بالا که طویل تر از گلچه های دیسکی نوع کم پر هستند، می باشد. قطر گل معمولا ۱۰-۱۵ سانتیمتر است.

 

  • کوکب لانه زنبوری (منگوله ای) (pombon)

گل کوچک و گلچه ها بسیار فشرده و شبیه لانه زنبور هستند. مشابه انواع توپی ولی کروی تر هستند و گلچه ها در تمام طول به سمت داخل خم شده اند.

 

کوکب های لانه زنبوری

کوکب های لانه زنبوری

 

  • توپی

گل ها توپی شکل و یا کمی به در قسمت بالا پهن هستند. گلچه های شعاعی به صورت مارپیچی قرار گرفته اند و از بیش از نصف طول خود به سمت داخل خم شده اند. نوک آن ها گرد یا کند است.

 

  • نیم کاکتوس

گلچه های شعاعی تا حدودی در یک نقطه متمرکز و در قاعده پهن تر از نوع کاکتوسی هستند. در نیمه انتهایی به سمت بیرون خم شده اند و نیز راست بوده و یا به سمت مرکز گل خم شده اند.

 

  • کوکب های کاکتوسی

گل کاملا پرپر و گلچه های شعاعی که در یک نقطه متمرکز هستند باریک، بلند، نوک تیز، پیچ خورده و نامنظم هستند و گلبرگ ها شب ها کمی به سمت مرکز خم می شوند. اندازه ی گل از کمتر از ۱۰ سانتیمتر تا ۲۵ سانتیمتر دیده می شود.

 

  • کوکب زینتی

دیسک مرکزی گل قابل دیدن نبوده و گلچه های شعاعی معمولا پهن و در حاشیه ها کمی به سمت داخل خم شده اند و گاهی تا حدودی دندانه دار هستند.

 

  • انواع متفرقه

انواعی هستند که در گروه های فوق قرار نمی گیرند و شامل انواع ارکیده ای، انواع شبیه به گل صد تومانی و انواع ستاره ای هستند.

 

شرایط حفظ و نگهداری گل کوکب

  • شرایط آبیاری گل کوکب

زمینی که در آن کوکب کاشته می شود بایدآب کافی دریافت نماید تا خاک همیشه مرطوب باشد ولی نباید زیاد از حد آبیاری شود و غرقابی باشد. گاهی مواقع از خاک پوش به ویژه کاه به ضخامت حدود ۵ سانتیمتر جهت نگهداری رطوبت اطراف گیاه استفاده می شود.

 

  • نور مناسب گل کوکب

محل کاشت گل کوکب بایستی آفتابگیر باشد. در جاهایی که تابستان های خنک دارد رشد آن بیشتر و گل های درشت تر و پررنگ تر می دهد. کوکب به عنوان یک گیاه روز کوتاه اختیاری طبقه بندی می شود. اغلب واریته ها در ۱۲-۱۴ ساعت روشنایی گل می دهند. بعضی ارقام روز خنثی هستند درحالیکه که بعضی از آن ها در دوره ی نوری کمتر از ۱۶ ساعت گل نمی دهند. روز های کوتاه باعث جلوگیری از تشکیل گل و یا موجب عدم تکامل گل می شود در حالیکه در این شرایط غده ها سریع رشد می کنند.

 

  • دمای مناسب گل کوکب

محدوده دمای اپتیمم برای رشد رویشی ۱۳-۲۵ درجه سانتیگراد و برای گلدهی ۱۰-۱۵ درجه سانتیگراد است. بهترین گل ها در مناطق با شب های خنک بدست می آید. گلدهی و نیز رشد غده ها هر دو تحت اثر دما و فتوپریود قرار می گیرند.

 

  • رطوبت مناسب گل کوکب

خاک گلدان یا باغچه جهت رشد گل کوکب بایستی همیشه مرطوب باشد.

 

  • خاک مناسب گل کوکب

کوکب به زهکشی بسیار حساس است و در صورتیکه خاک دارای زهکشی بد باشد به سرعت می پوسد. خاک آن بایستی دارای مواد آلی کافی و نیز دارای زهکشی مناسب باشد. Ph مناسب آن ۶-۷ است.

 

  • کوددهی مناسب گل کوکب

نیتروژن و فسفر از مهم ترین عناصر مرد نیاز گل کوکب است. مقادیر نسبتا کم پتاسیم و کلسیم برای رشد بهینه و نیز برای تولید ریشه های غده ای و حفظ تعداد گل ها تولید شده لازم است. در اوایل تابستان مصرف کودهای نیتروژنه به صورت هفتگی از اواسط تابستان تا پاییز مصرف کود های پتاسه برای آن مفید است. در مناطقی که کوکب کود کافی دریافت نمی کند تعداد گل ها کم و اندازه ی آن ها کوچک می شود.

روش های پرورش و تکثیر گل کوکب

  1. پرورش و تکثیر گل کوکب به روش بذر
  2. پرورش و تکثیر گل کوکب به روش قلمه
  3. پرورش و تکثیر گل کوکب به روش تقسیم ریشه

 

  • پرورش و تکثیر گل کوکب به روش بذر

انواع باغچه ای به روش بذر افزایش می یابند. کاشت بذر در اسفند در شاسی یا گلخانه نیم گرم انجام شده وقتی گیاهان ۴برگه شدند (در فروردین ماه) آن ها را در گلدان های استکانی نشاء کرده، گلدان ها را دوباره درون شاسی سرد قرار داده و پس از رفع خطر سرما به زمین اصلی منتقل می کنند. ممکن است بذر کاری در اوایل اردیبهشت انجام شود که در زمین اصلی کشت شده و نیاز به تنک کردن دارد.

 

تکثیر کوکب به روش بذر

تکثیر کوکب به روش بذر

 

  • پرورش و تکثیر گل کوکب به روش قلمه

جهت تهیه قلمه به این صورت عمل می شود که ساقه را کمی بالاتر از سطح خاک قطع کرده و قسمت باقی مانده را با خاک می پوشانند. بدین ترتیب به سرعت از نزدیک محل طوقه جوانه ها شروع به رشد می کنند. پس از آن که جوانه ها کمی رشد کردند دوباره پای بوته را خاک می دهند. سرعت ظهور جوانه ها به دما، رطوبت و نوع رقم بستگی دارد. بعد از آن که چند ریشه بر روی آن ها ظاهر شد از آن ها قلمه گیری می شود. گاهی غده ها را در بهمن یا اسفند در گلخانه، در گلدان یا شاسی می کارند و دمای ۱۵-۲۰ درجه سانتیگراد برای آن فراهم می کنند تا جوانه های آن رشد کنند. وقتی طول جوانه ها به ۱۰ سانتیمتر رسید از آن قلمه گیری می کنند. قلمه ها ممکن است معمولی یا پاشنه دار باشند. در قلمه پاشنه دار ۲-۴ میلی متر از طوقه یا غده را نیز به همراه دارد و از نظر رشد مطمئن است ولی تعداد گیاه حاصل از این راه کم است. در قلمه معمولی از جوانه رشد کرده ۳-۴ قلمه تهیه می کنند. باید توجه داشت که قلمه ها در مقابل آفتاب قرار نگیرند زیرا رطوبت خود را سریع از دست می دهند.
قلمه ها را در دمای ۱۵-۱۸ درجه سانتیگراد در شرایط سایه کشت می کنند که ۲-۳ هفته بعد ریشه دار می شود.قلمه های ریشه دار در اردیبهشت در زمین اصلی کشت می شوند. گاهی در گلدان هم کشت می شود ولی کمتر رایج است. گیاهانی که با قلمه زیاد می شوند پا کوتاه شده و گل های درشتی خواهند داد.

 

تکثیر کوکب به روش قلمه

 

  • پرورش و تکثیر گل کوکب به روش تقسیم ریشه

غده های کوکب به سرما حساس هستند لذا آن ها را در پاییز از خاک خارج کرده و در فروردین می کارند. غده ها فاقد جوانه هستند (چون ریشه متورم شده اند) لذا همراه آن ها بایستی بخشی از طوقه وجود داشته باشد. چون مطمئن نیستیم که قطعه جدا شده جوانه دارد یا نه، یکی دو هفته قبل از کشت، دسته غده ها را در ماسه مرطوب با دمای بالای ۱۰ درجه سانتیگراد قرار می دهیم تا جوانه ها رشد کرده و ظاهر شوند. زمانی که جوانه ها ۲ سانتیمتر رشد کردند غده ها را به چند قسمت تقسیم می کنیم. این غده ها بعد از ۸-۱۲ هفته گل می دهند. اگر غده بدون جوانه کشت شود، پوسیده و از بین می رود.

 

تکثیر کوکب به روش تقسیم ریشه

 

آفات و بیماری های گل کوکب

  • کپک پودری که احتملا در پاییز رخ می دهد.
  • وجود حلزون، شته، عنکبوت و سوسک بر روی گل
  • حمله شپشک، حشراتی به رنگ سفید و پنبه ای هستند که به گیاه حمله می کنند و به آن آسیب می زنند. برای نابود کردن این مشکل می توانید از سم ایمیداکلوپراید بهره مند شوید.
  • زرد شدن برگ و ایجاد تارعنکبوت، علت این عارضه وجود کنه در برگ های این گیاه می باشد جهت رفع این مشکل از آبیاری روزانه غافل نشوید.
  • سفیدک زدن برگ ها، جهت برطرف نمودن این عارضه می توان از قارچ کش های فلینت استفاده نمایید.

 

 

آفات گل کوکب

آفات گل کوکب

 

بیماری گل کوکب

بیماری گل کوکب

بیماری گل کوکب

بیماری گل کوکب

 

 

 

 

جمع آوری شده توسط تیم گل

پست های مرتبط