انواع گل

گل لیلیوم

گل لیلیوم

لیلیوم گلی زیبا دارای ویژگی هایی از جمله تنوع رنگی بالا، تنوع زیستی و همچنین بسیار خوشبو است. تولید و تکثیر گل لیلیوم بسیار ساده و رایج می باشد، به راحتی می توانید این گل را کاشته و نظاره گر زیبائی آن باشید. با تیم گل همراه باشید.

 

معرفی گل لیلیوم

نام لاتین: Lilium

نام فارسی: سوسن

نام علمی: Lilium ledebourii

راسته: سوسن سانان

تیره: سوسنیان

بومی: نیم کره شمالی

گل لیلیوم منسوب به مناطق شمال کره زمین می باشد، گلی بزرگ، رنگارنگ، زیبایی است و یک گل پیاز دار چند ساله دارد که پیاز آن در برابر سرما و یخبندان مقاومت بسیاری دارد، پیاز های جوان و رسیده ۷-۱۵ غنچه تولید کرده که اندازه دهانه هر گل به ۱۶-۲۰ سانتیمتر و یا بیشتر می رسد. وضعیت گل ها و تعداد آن ها به درشتی پیاز، غنی بودن خاک و تغذیه این گل بستگی وابسته می باشد. بعد از گذشت یکسال گلدهی، در سال بعد با غنچه های جدید و زیبایی پدیدار می شود ولی در طول این مدت نیز به حفظ و مراقبت نیاز دارد. گل لیلیوم اوایل تیر تا مهر گل می دهد. اکثر گونه های لیلیوم از جمله اوربیت و اوربیتال خوشبو می باشند ولی بعضی از گونه های دیگر آن بوی خاصی ندارند گونه ی ایرانی گل لیلیوم سوسن چهل چراغ می باشد. این گل در حفظ و مراقبت و حتی تکثیر توقع چندانی ندارد و به راحتی می توان در فضای باز و در فضای بسته مثل آپارتمان پرورش داد. مدت زمان رشد این گل ۷۰ تا ۱۲۰ روز می باشد و بلندی آن به ۷۵ تا ۱۳۰ سانتیمتر می رسد.

 

نکته :  اگر در منزل کودک دارید گل لیلیوم را از دسترس آن خارج نمائید زیرا این گل بسیار سمی می باشد.

 

گل لیلیوم آبی

گل لیلیوم آبی

گل لیلیوم سفید

گل لیلیوم سفید

 

گل لیلیوم نارنجی

گل لیلیوم نارنجی

گل لیلیوم صورتی

گل لیلیوم صورتی

سوسن چهل چراغ گونه ایرانی

سوسن چهل چراغ گونه ایرانی

انواع گل لیلیوم

  • لیلیوم شیپوری که گل های آن شیپوری مانند می باشد.
  • ترکیبی آسیایی که ترکیبی از لیلیوم های آسیای شرقی می باشد.
  • گونه ی شرقی (گرفته شده از ژاپن )
  • گونه ی اروپائی
  • گونه ی آمریکائی

وجه تمایز این گونه ها در سایز جزئیات، قد و شکل گلبرگ ها می باشد.گل لیلیوم در دسترس ما، لیلیوم ساقه بلند است که از ویژگی های آن می توان به مقاوم بودن، یک گل شاخه بریده و طراوت بالای آن اشاره کرد.

 

شرایط نگهداری و پرورش گل لیلیوم

  • شرایط آبیاری گل لیلیوم

در آبیاری گل لیلیوم بایستی دقت بسیاری کرد زیرا پیاز لیلیوم های کاشته شده در گلدان به خیسی خاک حساس می باشند، اگر این خیسی بیش از حد باشد باعث بوجود آمدن لکه های قهوه ای رنگ بر روی برگ ها، پژمرده شدن و در آخر از بین می رود. به این منظور است که آبیاری این گل بسیار مهم می باشد. زمانی که پیاز ها کاشته شد به آن آب دهید به گونه ای که آب به ریشه های آن رسد و آب از زهکش ته گلدان خارج شود. پیاز این گل علاقه ای به محیط خیس و مرطوب ندارد، اطمینان پیدا کنید که پس از هر مرتبه آبیاری سطح خاک خشک شده باشد.
از پاشیده شدن قطرات آب هنگام آبیاری بپرهیزید، آبیاری بیش از اندازه باعث زردی برگ ها و باز نشدن گل ها می شود. آبیاری گونه ی Oriental بایستی با آب بدون گچ و سبک انجام شود چراکه به افزایش خاک اسیدی حساس می باشد.

 

  • نور مناسب گل لیلیوم

گل لیلیوم به نور بسیار زیادی احتیاج دارد، اگر در محیط باز و باغچه ای کاشته شود بایستی در محیطی نیمه سایه باشد ولی اگر پیاز این گل در گلدان می باشد بهتر است در پشت پنجره، بالکن، پاسیو و یا پشت بام قرار گیرد.

 

  • رطوبت مناسب گل لیلیوم

گل لیلیوم نسبت به رطوبت و خیس بودن خاک حساس می باشد به همین دلیل بایستی پس از هر بار آبدهی به خشک بودن خاک توجه داشته باشید در غیر این صورت گلبرگ های آن زرد، پژمرده و در نهایت از بین می روند.

 

  • خاک مناسب گل لیلیوم

مواد مورد نیاز خاک باغچه برای این گل بایستی ترکیبی از ۵۰% خاک معمولی باغچه + ۲۵% مواد آلی یا پوسیده یا کود حیوانی + ۲۵% شن و ماسه + ۲۵% پیت ماس + ۱۵% پرلیت باشد.

 

  • کود دهی مناسب گل لیلیوم

در زمان دوره ی رشد این گل از کودهای ۱۸+۱۸+۱۸ به مقدار یک گرم در لیتر به شکل کوددهی به ریشه ها یا مه پاشی روی برگ ها هر دو هفته یک بار استفاده شود. پس از شکل گیری غنچه و رسیده شدن ساقه ها این روش کوددهی را به پایان رسانید و از کود ۳۶+۱۲+۱۲ که ویژه ی گلدهی می باشد، چند هفته استفاده نمائید تا اندازه و کیفیت مطلوبی داشته باشند.

روش های کاشت پیاز گل لیلیوم       

  1.  کاشت پیاز گل لیلیوم در گلدان     
  2. کاشت پیاز گل لیلیوم در باغچه 

 

  • کاشت پیاز گل لیلیوم در گلدان

در این روش بایستی پیاز گل لیلیوم را در عمق ۳-۵ سانتیمتر و ارتفاع ۲۰ و قطر ۱۰ سانتیمتر در گلدان کاشت. اینکه چه زمانی این عملیات را انجام دهید به خودتان بستگی دارد زیرا احتیاج سرمایی این گل در این روش برطرف شده است. اگر مثلا برای عید نوروز این گل را می خواهید از دو ماه و نیم قبل از عید اقدام به کاشت در گلدان نمائید، توجه داشته باشید گفته های فوق برای محیط بسته و گلدانی می باشد و در فضای باز این روش پاسخگو نیست. اگر پیاز این گل را تهیه نموده اید و قصد کاشت آن را ندارید می توانید در محیطی خیلی خنک و یا پیت ماس حفظ نمائید تا رشد نکند.

 

  • کاشت پیاز گل لیلیوم در باغچه  

اگر می خواهید همه ساله نظاره گر زیبایی این گل باشید، پیاز این گل را در باغچه به عمق ۷-۱۵ سانتیمتر در خاک در محیطی نیمه سایه بکارید.

 

 

کاشت پیاز گل لیلیوم در گلدان

کاشت پیاز گل لیلیوم در گلدان

کاشت گل لیلیوم در باغچه

کاشت گل لیلیوم در باغچه

روش تکثیر و پرورش گل لیلیوم

  • جدا کردن پیازچه ها
  • کاشت بذر
  • جداکردن فلمس های پیاز

 

 

پیشنهاداتی برای گل لیلیوم

  • آبیاری بیش از اندازه باعث له شدن و از بین رفتن پیاز می شود.
  • اگر برای عید نوروز این گل زیبا را می خواهید و در فضای باز کاشته اید، بایستی در دی ماه به داخل خانه و یا گلخانه ای با محیطی گرم انتقال دهید.
  • از قیم جهت جلوگیری از شکسته شدن و یا افتادن ساقه ها استفاده نمائید.
  • گل لیلوم یک ساقه برای گلدهی دارد، اگر این راس ساقه ی اصلی شکسته شود عملیات گلدهی سال بعد انجام می شود.
  • اگر در پایان گلدهی شاهد زرد شدن و یا خشک شدن گل بودید، در این مرحله آبیاری را کاهش و کود را قطع کنید.
    در دوره ی برطرف شدن احتیاج سرمایی پیاز لیلیوم، چند وقت یکبار کمی آبیاری نمائید.

 

 

آفات و بیماری های گل لیلیوم

  • نکروزه شدن

هنگامی که گل لیلیوم در حال رشد می باشد کمبود کلسیم به برگ های بالغ و تازه نمی رسد و در گل لیلیوم به شکل لکه ی تلخ در سیب و سوختگی در سر کاهو نمایان می شود، به این عمل نکروزه شدن می گویند. به طور کلی کمبود کلسیم از اصلی ترین عواملی است که باعث نکروزه شدن گل لیلیوم می شود. کلسیم در این گل از طریق سوراخ های کوتیکولار جذب گیاه می شود. در هنگام کاشت هرچه پیاز لیلیوم بزرگ تر باشد، نکروزه شدن  بیشتر اتفاق می افتد، در نتیجه هنگام کاشت پیاز گل لیلیوم دقت بیشتری داشته باشید.

 

  • کلروز شدن

کلروز شدن گل لیلیوم، هم در زمان کاشت و هم در زمان برداشت اتفاق می افتد، برگ ها ابتدا از قسمت پایانی زرد شده و سپس به قسمت های فوقانی می رسد. عواملی مانند کمبود فسفر در دستور غذایی این گل و اختلاف دمائی بین روز و شب در گلخانه سبب کلروز شدن لیلیوم می شود. کمبود فسفر باعث ضعیف شدن و عدم تقویت ریشه های گل لیلیوم می شود و اختلاف دما بین روز و شب سبب کاهش کربوهیدرات که خود از عامل اصلی کلروز شدن است، می شود. برای رفع این مشکل می توان از محلول جیبرلینن و سیتوکینین به شکل آبپاش بر روی این گل استفاده کرد اما این روش توصیه نمی شود چرا که رشد طبیعی این گل را به تعویق انداخته، پس توجه داشته باشید بهترین روش برای جلوگیری از این نوع آفت رعایت فاصله ی مناسب میان پیاز های لیلیوم و ثابت نگه داشتن دمای گلخانه می باشد.

 

 

کلروز شدن گل لیلیوم

کلروز شدن گل لیلیوم

نکروزه شدن گل لیلیوم

نکروزه شدن گل لیلیوم

 

 

 

جمع آوری شده توسط تیم گل