انواع گل

گل لاله

گل لاله

گل لاله از گل های بسیار زیبا و جذاب می باشد که برای هدیه از آن استفاده می نمایند. دارای قدمت زیادی است و ایرانیان از گذشته های دور با این گل آشنایی داشته اند. لطفا با تیم گل همراه باشید.

 

معرفی گل لاله

نام لاتین: Tulip

نام فارسی: لاله

نام علمی: Tulipa

راسته: سوسن ‌سانان

تیره: سوسنیان

بومی: ایران، افغانستان، ترکیه، قسمتی از غرب سوریه، سواحل دریاچه آرال، دریاچه خزر و دریای سیاه، یونان، ایتالیا، اسپانیا و سواحل دریای مدیترانه در شمال آفریقا

نمونه های وحشی گل لاله در قسمت های مختلف ایران به ویژه سلسله جبال زاگرس و البرز وجود دار د. تولید کننده اصلی آن هلند است. به جز رنگ های آبی واقعی بقیه رنگ ها را دارا می باشد. لاله گیاهی دائمی و سوخ دار است اما ظاهرا از لحاظ گلکاری یکساله است چون سوخ اصلی آن فقط یک سال زراعی دوام دارد اما سوخ اصلی هر ساله با سوخ جدیدی جایگزین می شود و به ظاهر هیچ چیز تغییر نکرده است. در مناطق سردسیری دائمی است ولی در نواحی گرمسیری سوخ های تیمار شده با سرما کشت می شود و پس از گلدهی از بین می رود.
سوخ لاله پوشش دار است. در بعضی گونه ها اندامی به نام آویخته تشکیل می دهد. آویخته ساختار استولون مانند تو خالی است که از سوخ مادری خارج شده و در انتهای آن سوخ دختری در لاله ها تولید می شود و دیورتیکولوم نیز نامیده می شود. به طور عمودی و به طرف پایین رشد کره و باعث می شود پیاز سال بعد در سطحی پایین تر از پیاز مادری قرار گیرد.
سوخ بالغ لاله دارای ۶ برگ فلسی اندوخته ای است که به صفحه قایده ای چسبیده اند. در محور هر فلس یک جوانه بر روی صفحه پایه ای قرار دارد که بعدا به سوخ گل دهنده تبدیل می شوند و بالاترین جوانه محوری چهار برگ و یک گل انتهایی تولید می کند. پایین ترین برگ، بزرگ ترین بوده و برگ پوشاننده نام دارد. این برگ در قسمتی از سوخ که کمی صاف است ظاهر می شود. بعضی از گونه ها و کولتیوار ها بیش از یک گل روی ساقه گل دهنده تولید می کنند.
هر سوخ لاله تا ۳ سال می توان گل مرغوب بدست آورد چون سوخ مادری جدید و نیز گل های آن مرتب کوچک و کوچک تر می شوند ولی در عوض سوخک هایی در اطراف سوخ اصلی تشکیل می شود که این سوخک ها بعد از ۲-۳ سال بسته به کولتیوار و اندازه سوخک به اندازه گلدهی می رسند.
ریشه ها در لاله به صورت رشته ای و فاقد انشعاب است. برگ ها در سطح خاک گسترده و اغلب حاشیه آن ها موج دار است. تعداد برگ هابر حسب توان گلدهی متفاوت است. گل ها و برگ هابا هم توسعه می یابند. گل از سه کاسبرگ گلبرگ مانند و سه گلبرگ با رنگ های متنوع تشکیل شده که تا حدودی همدیگر را می پوشانند. در میان آن ها لکه های تیره دیده می شود که به آن چشم می گویند و از مشخصات لاله است. ۶ پرچم دارد، تخمدان آن سه خانه ای و کلاله سه شاخه است.
گلدهی لاله در حالت عادی در فصل بهار است. با زودرس کردن می توان از اواسط دی تا فروردین آن را وادار به گلدهی کرد.

از نظر باغبانی لاله ها دو گروه هستند:

  • لاله با ساقه گل دهنده ی بلند که برای گل بریدنی مناسب هستند.
  • لاله های با دمگل کوتاه، گل درشت و با دوام که برای زودرس کردن و کاشت در گلدان مناسبند.

 

رنگ نارنجی لاله

رنگ نارنجی لاله

رنگ صورتی لاله

رنگ صورتی لاله

 

رنگ زرد لاله

رنگ زرد لاله

رنگ های مختلف لاله

رنگ های مختلف لاله

رنگ های مختلف لاله

رنگ های مختلف لاله

 

شرایط حفظ و نگهداری گل لاله

  • شرایط آبیاری  گل لاله

آب زیاد در خاک باعث پوسیدگی سوخ می شود و به طور کلی نیاز به مقدارکمی آب دارد و خاک بین دو آبیاری می تواند خشک شود. پس از کاشت یکبار آب داده می شود و در طول زمستان نیازی به آبیاری ندارد.

 

  • نور مناسب گل لاله

به محل آفتابی نیاز دارد و در اطراف آن نباید گیاه سایه دار کشت شود. چون سایه باعث افزایش تولید برگ و کاهش گلدهی می شود. در زمان تیمار سرمایی جهت ریشه دهی باید تاریکی یا سایه سنگین ایجاد شود.

 

  • دمای مناسب گل لاله

لاله به سرما مقاوم بوده و در شرایط طبیعی برای رشد زمستان های سرد، بهار کوتاه و تابستان گرم و خشک می خواهد. در پیش رس کردن برای ریشه دهی نیاز به دمای ۹ درجه سانتیگراد دارد. پس از رشد ریشه ها، برای رشد جوانه ها دما از ۹ درجه سانتیگراد به ۵ درجه سانتیگراد کاهش داده می شود. وقتی ساقه به ۲-۳ سانتیمتر رسید دما را به ۰-۲ درجه سانتیگراد کاهش می دهند تا از رشد بیشتر ریشه و ساقه پیشگیری شود سپس جهت به گل نشاندن دما را تا ۱۷-۲۰ درجه سانتیگراد افزایش می دهند.

 

  • رطوبت مناسب گل لاله

گل لاله به رطوبت زیادی نیاز دارد، می توانید جهت حفظ رطوبت یک لایه پلاستیک روی سطح خاک بکشید.

 

  • خاک مناسب گل لاله

نیاز به خاک سبک با زهکشی مناسب دارد. Ph خاک نباید اسیدی باشد. می توان بعد از ظهور برگ ها به آن کود داد ولی کود استفاده شده نباید نیتروژن زیاد داشته باشد چون باعث از بین رفتن گیاه و یا تضعیف آن در برابر عوامل نامساعد می شود.

 

  • کود مناسب گل لاله

تا حد امکان باید از مصرف کود های دامی پرهیز شود و اگر هم استفاده می شود باید کاملا پوسیده باشد. نیاز غذایی آن کم بوده و خاک و آب با هدایت الکتریکی کم برای آن مناسب است.

 

روش های تکثیر و پرورش گل لاله

  • تکثیر و پرورش گل لاله از طریق بذر
  • تکثیر و پرورش گل لاله از طریق سوخ

 

  • تکثیر و پرورش گل لاله از طریق بذر

بذر آن تا ۲ سال بعد از کاشت، سوخ می دهد و ۶ سال طول می کشد تا سوخ به اندازه ی گلدهی برسد. روش تجاری افزایش لاله استفاده از سوخ است که از رشد رویشی جوانه های محوری حاصل می شود. موفقیت، شکست و یا ارزش یک کولتیوار بستگی به سرعت تولید مثل غیر جنسی دارد که در هر کولتیوار متفاوت است. متوسط سرعت تولید مثل غیرجنسی ۲-۳ سوخ جدید در سال است.

 

  • تکثیر و پرورش گل لاله از طریق سوخ

در افزایش به وسیله ی سوخ بهترین زمان کاشت آن در باغچه و محیط خارج از گلخانه اواخر آبان است. سوخ های کاشته شده در باغ تمام مدت زمستان را در خاک مانده و با گرم شدن هوا در آغاز فصل بهار به گل می نشیند. اگر دمای خاک در زمان کاشت از ۱۷ درجه سانتیگراد کمتر باشد بهتر است چون کمتر با خطر فوزاریوم مواجه می شود. ارقامی که سوخ های کوچکتری دارند برای کاشت در باغ مناسبند.
حداقل اندازه ی محیط سوخ جهت گلدهی ۱۱-۱۲ سانتیمتر است سوخ های سالم دارای شکل و اندازه ی استاندارد واریته بوده، پوست خارجی آن ها سالم و چسبیده به سوخ است. عمق کاشت سوخ های کوچک ۱۰ سانتیمتر و سوخ های بزرگ ۱۵ سانتیمتر است. اگر زمستان خیلی سرد باشد سوخ های درشت در عمق ۲۰ سانتیمتر کاشت می شود.

 

پیش رس کردن گل لاله

روند پیش رس کردن لاله همانند سنبل است. بدین ترتیب که سوخ لاله را در پاییز در گلدان کشت کرده و آن را در شرایط سرد (۹ درجه سانتیگراد) و تاریک قرار می دهند تا ریشه بدهد. برای ادامه سرمادهی و نیز رشد جوانه دما را به ۵ درجه سانتیگراد کاهش می دهند. سپس دما را افزایش داده ( ۱۷ تا ۲۰ درجه سانتیگراد) و به تدریج نور را افزایش می دهند.
در روش دیگر می توتن در پاییز سوخ لاله را در گلدان کشت کرد و روی آن را با ماسه پوشاند که در این حالت در دمای خنک ریشه ها رشد می کنند. هرچه گیاه رشد می کنند باید مقدار بیشتری ماسه روی آن ریخت . هنگامی که مایل هستیم گیاه به گل برود ما%B

پست های مرتبط