انواع گل

گل صدتومانی

گل صدتومانی

گل صدتومانی به علت گل های درشت و عطری که دارد قابل توجه پرورش دهندگان می باشد. نام دیگر این گل پائونیا و به دلیل بوته ی چوبی که دارد در دسته ی گل های بوته چوبی قرار می گیرد. با تیم گل همراه باشید.

 

معرفی گل صدتومانی

نام لاتین: Peony

نام فارسی: گل صدتومانی

نام علمی: Paeonia wittmanniana

راسته: خاراشکن سانان

تیره: گل صدتومانی

بومی: در آسیا، جنوب اروپا و شمال غرب اسحاق آباد نیشابور یافت می‌شود.

این جنس دارای بیش از ۳۰ گونه گیاه علفی دائمی با عمر طولانی است. یه خاطر گل های درشت با رنگ های تابان و گاهی معطر کشت و کار می شود. برگ های آن بریده بریده و دارای ریشه ی غده ای است. گل ها منفرد و دارای ۵ کاسبرگ سبز و ۵ تا ۱۰ گلبرگ رنگی درخشان است و در رنگ های سفید، زرد، صورتی و قرمز وجود دارد. مرکز آن دارای انبوهی از پرچم های زرد تا کرم برجسته است. برخی از آن ها دارای گل های پرپر بوده که فاقد پرچم بوده و یا تعداد کم پرچم در میان گلبرگ ها مخفی است. گل ها به چهار گروه اصلی کم پر، و آنمونی (ژاپنی) تقسیم می شوند. از نظر اندازه دارای انواع کوچک با قطر ۵-۱۰ سانتیمتر تا انواع خیلی درشت با قطر بیش از ۲۹ سانتیمتر است. یکی از گل های بریدنی مهم در ایالت متحده است و برای کاشت در باغچه هم استفاده می شود. این گل ها فقط در ماه های اردیبهشت و خرداد باز می‌ شوند و عمر گل ها کم و در حدود دو هفته می‌ باشد.
دارای انواع زودرس، میان رس، دیر رس است. زمان گلدهی در مزرعه از سالی به سال دیگر متغیر است. دماهای گرم، بویژه دمای شب دوره گلدهی را کوتاه کرده و باعث تولید تعداد زیادی گل در مدت کوتاه می شود.

 

علت انتخاب این نام برای گل صدتومانی

فردی به نام جرج پترویا در یکی از سفرهایش از فرنگ پیاز گلی را به همراه خود آورد و در کاخ مظفرالدین شاه کاشت، زمانی که این گل بزرگ شد و گل هایش باز شدند، مظفرالدین شاه بسیار تحت تاثیر زیبایی و ظاهر آن قرار گرفت و زمانی که متوجه شد پترویا این گل را کاشته ۱۰۰ تومان به او هدیه داد، در آن زمان ۱۰۰ تومان مبلغ بسیار زیادی بود به همین علت نام صد تومانی روی این گل ماند.
همچنین برخی می گویند به دلیل اینکه این گل قبل از انقلاب وارد ایران شد و قیمت هر شاخه آن گران بوده است و در آن زمان واژه صد تومان نشان دهنده گرانی یک جنس بود، به این گل، صد تومانی گفتند.

 

انواع گل صد تومانی

  • گل صدتومانی چینی

به طور گسترده ای به عنوان یک گیاه زینتی در باغ ها با چند صد رقم گوناگون پرورش داده میشود. بسیاری از ارقام این گل اصلاح شده و دارای گلبرگ های اضافی است.

 

گل صدتومانی چینی

گل صدتومانی چینی

 

  • گل صدتومانی طلاپیچ

این نوع گل بیشتر در آسیا، جنوب اروپا و شمال غرب آمریکا یافت می‎شود. مرزهای بین گونه ها مشخص نیست.

 

گل صدتومانی طلاپیچ

گل صدتومانی طلاپیچ

 

  • گل صدتومانی درختی

بومی کشور چین است و نماد مهم در فرهنگ چینی است. از خصوصیات قابل توجه این گل تنوع بسیار آن از نظر شکل و رنگ و رایحه است.

 

گل صدتومانی درختی

گل صدتومانی درختی

خاصیت های دارویی گل صدتومانی

  • از دیگر خواص دارویی گل صدتومانی این است که می‌تواند از بروز سرطان به طور طبیعی جلوگیری کند. این تاثیر ناشی از مقدار بالای آنتی‌اکسیدان‌های موجود در این دمنوش است.
  • به سلامت قلب و عروق کمک کرده و با افزایش میزان خون رسانی و اکسیژن رسانی به بافت ها به تنظیم عملکرد قلب و تعادل بخشی به میزان فشار خون کمک می کند.
  • پیشگیری از تجمع پلاکت ها و لخته شدن خون نیز از دیگر فوایدی است که بعد از نوشیدن چای گل صدتومانی حاصل می شود.
  • افزایش کلسترول در خون و رسوب آن در عروق، مخاطرات بسیاری را به همراه دارد، مصرف روزانه یک فنجان از چای گل صدتومانی برای مدتی کوتاه توصیه می شود اما نباید در مصرف آن زیاده روی کرد.

 

 

شرایط حفظ و نگهداری گل صدتومانی

  • شرایط آبیاری گل صدتومانی

در تابستان نیاز به آب فراوانی دارد. هنگامی که سطح خاک خشک شده بود بایستی آبیاری را آغاز نمایید. آبیاری زیاد باعث زرد شدن برگ ها و پوسیده شدن ریشه شده و آبیاری کم نیز باعث کاهش رشد گیاه، ریختن غنچه ها و سوخته شدن نوک و اطراف برگ ها می شود.

 

  • نور مناسب گل صدتومانی

نیاز به نور کامل آفتاب دارد (حداقل ۵ ساعت). گل صدتومانی پس از اینکه کاشته شد به ۲ یا ۳ سال زمان احتیاج دارد تا بتواند گیاه بالغی شود. در این دوران بایستی از شرایط نوری مناسبی برخوردار باشد. اگر این گیاه را در گلدان نگه می دارید اکثر پنجره های خانه بجز پنجره های جنوبی برای این گیاه مناسب هستند زیرا سمت جنوبی نور مستقیم زیاد بخصوص در طی روزهای گرم تابستان دارد که می تواند موجب سوختگی برگها و عدم گلدهی و یا ریزش گلهای گیاه شود. گل ندادن گیاه، تاخیر در غنچه کردن گل در برخی موارد به دلیل نور نامناسب و کم می باشد.

 

  • دمای مناسب گل صدتومانی

نسبت به سرما مقاوم است و در آب و هوای خشک به خوبی رشد می کند و برای طویل شدن ساقه و تولید گل زیاد لازم است مدتی در دمای کمتر از ۷ درجه سانتیگراد رشد کند و عدم دریافت این دما یکی از دلایل عدم گلدهی مناسب این گیاه در طی فصل رشد است. جوانه های رویشی یا زایشی ممکن است با سرمای دیررس بهاره از بین برود. در اواسط فصل بهار بهتر است یک لایه از خاک برگ بر روی سطح خاک بریزید تا از گرمای زیاد محافظت شود توجه نمایید با فرا رسیدن فصل پاییز این لایه را بردارید زیرا باعث غرقابی شدن خاک و ذخیره ی بیش از حد آب و در آخر سبب پوسیدگی ریشه ی گل می شود.

 

  • رطوبت مناسب گل صدتومانی

به رطوبت نسبی و متوسطی نیاز دارد. رطوبت زباد باعث پوسیدگی ریشه گیاه می شود.

 

  • خاک مناسب گل صدتومانی

خاک مناسب این گیاه ترکیبی از خاک معمولی، خاک برگ، شن، پیت موس، کوکوییت می باشد. وجود پیت موس باعث اسیدی شدن خاک و رشد بهتر گل می شود. به خاکی با زهکشی خوب نیاز دارد. بافت سنگین خاک که مقدار زیادی آب در خود ذخیره می کند باعث پوسیدگی ریشه ی گل صدتومانی می شود.

 

  • کوددهی مناسب گل صدتومانی

دو بار در سال یکی در اوایل بهار و دیگری در اواخر تابستان بایستی کوددهی شود.
همچنین در زمانی که بلندی بوته ها به ۵ تا ۷ سانتیمتر رسید می توان کوددهی را شروع نمایید و از فرمولی مانند ۱۰-۱۰-۵ هر ماه یک مرتبه استفاده کرد. همچنین برخی از پرورش دهندگان که از مناسب بودن دیگر شرایط محیطی مطمئن هستند از فرمولهای قویتری همانند ۲۰-۲۰-۱۰ استفاده می کنند اما باز هم کمتر بودن نیتروژن نسبت به فسفر و پتاسیم را رعایت می کنند.

 

  • هرس گل صدتومانی

برای تولید گل های درشت باید جوانه های گل جانبی حذف شوند. حذف این جوانه ها زمانی که قطر آن ها حدود ۰/۶ سانتیمتر و طول دمگل ۱/۳ تا ۲/۵ سانتیمتر باشد انجام می شود. انواع پرپر به دلیل سنگینی گل نیاز به قیم دارد.

 

روش های رشد و تکثیر گل صدتومانی

  1. رشد و تکثیر گل صدتومانی از طریق بذر
  2. رشد و تکثیر گل صدتومانی از طریق تقسیم ریشه
  3. رشد و تکثیر گل صدتومانی از طریق پیوند زنی

 

 

 

  • رشد و تکثیر گل صدتومانی از طریق بذر

بذر اغلب جهت بهبود نژاد به کار می رود، قبل از کاشت بذر آن ها را خیس نمایید (۲روز). کاشت بذر به دوره ی خاصی نیاز دارد یعنی گرم_ سرد_ گرم. به این صورت که ابتدا در محلی گرم بکارید سپس به مکانی سرد منتقل کنید و در آخر دوباره به مکانی گرم انتقال دهید. بعد از کاشت بذرها و بعد از اینکه ریشه ها به طول حدود ۵-۱۰ سانتیمتر رسید گیاهان جوان را به مدت ۳-۴ ماه در مکانی با دمای ۷-۹ درجه سانتیگراد نگهداری می شوند تا ساقه گیاه توانایی رشد بیابد. بعد از این مدت این گیاهان جوان را به مکانی گرم و روشن منتقل می کنند تا ساقه بلند شود و برگها بتوانند رشد کنند.
به علت وجود چنین شرایطی است که جوانه زدن بذر تا دو سال امکان دارد طول بکشد تا نیازهای خاص دمایی این گیاه برطرف شود و بتواند رشد کند. همچنین گیاه حاصل از بذر نیز می تواند تا ۱۰ سال طول بکشد تا گل بدهد.

 

بذر گل صدتومانی

بذر گل صدتومانی

 

  • رشد و تکثیر گل صدتومانی از طریق تقسیم ریشه

ریشه های دارای ۲ تا ۵ جوانه برای افزایش به کار می رود. تولید گیاهان با اندازه ی کافی جهت تقسیم ۳ تا ۴ سال طول می کشد. اگر گل های بریدنی برداشت شود، ۵ تا ۶ سال زمان لازم است. تقسیم در پاییز زمانی که برگ ها زرد، قهوه ای و قرمز شدند باید انجام شود.
در زمان تقسیم، قطعات کوچک دارای جوانه (چشم) یا بدون جوانه حاصل می شود. قطعات ۱-۲ سال باز کاشت می شوند تا ریشه های قابل فروش حاصل شود. قطعات بدون جوانه نیز می تواند باز کاشت شود ولی اغلب ریشه نا بجا تشکیل نمی دهند. تعداد کمی از قطعات ممکن است شاخساره هایی تولید کنند که معمولا برای تشکیل آن ها ۲ سال زمان لازم است.

 

تقسیم ریشه ی گل صدتومانی

تقسیم ریشه ی گل صدتومانی

 

  • رشد و تکثیر گل صدتومانی از طریق پیوند زنی

نمونه های درختچه‌ای این گیاه را معمولا با استفاده از روش پیوند زنی تکثیر می کنند. معمولا پایه مورد استفاده شیوه و شکل بوته ای دارد اما از گونه ‌ای فرم و شکل رویش درخت مانند دارد و گلهای درشتی تولید می شود، پیوندک تهیه می شود و روی پایه ذکر شده عمل پیوند انجام می شود تا گیاهی بدست آید که علاوه بر کوتاهی قامت، گلهای درشتی نیز داشته باشد. قرار گیری پیوندک روی پایه را می توان به شیوه های مختلف انجام داد. پیوندک را می توان از اواخر تابستان تا اوایل پاییز تهیه کرد. برای تهیه پیوندک ساقه ای را انتخاب کنید که جوانه های جانبی و انتهایی داشته باشد. جوانه انتهایی و برگها حذف می‌شوند و جوانه جانبی باقی می ماند. پایه نیز از قسمتی از ریشه گیاهان دو ساله به طول حدود ۱۷-۱۲ سانتیمتر تهیه می شود. باید جوانه های ( چشمهای) موجود روی این قطعه ریشه را تماما حذف کرد.

 

پیوند زنی گل صدتومانی

پیوند زنی گل صدتومانی

 

برداشت گل صدتومانی

جوانه های گل صد تومانی زمانی که رنگ نشان دادند بایستی چیده شوند. گل ها را در دمای ۲-۵ درجه سانتیگراد به مدت ۴ تا ۶ هفته به حالت غنچه باز نشده و به مدت ۲ تا ۳ هفته زمانی که باز شده باشند می توان نگهداری نمود.

 

آفات و بیماری های گل صدتومانی

  • شته
  • تریپس
  • شپشک های گیاهی
  • کنه تارعنکبوتی
  • مورچه ها که دلیل جذب مورچه به خصوص به غنچه های این گیاه، وجود شیره شفاف و شیرین بر روی غنچه ها است . ترشح این شیره در مراحل اولیه رشد غنچه های این گیاه طبیعی است اما اگر جمعیت مورچه ها بیش از اندازه شود ممکن است موجب انتقال برخی دیگر از بیماری ها بخصوص بیماری های قارچی از سایر گیاهان به گیاهان پائونیا شوند.
  • بیماری های قارچی این گیاه می توان به سفیدک پودری و بوترتیس اشاره کرد. بیماری های قارچی بخصوص در شرایطی که محیط رشد این گیاه بیش از اندازه سایه باشد، در آبیاری گیاه زیاده روی شود، بوته ها بسیار متراکم در کنار هم کاشته شوند به شکلی که تهویه هوا با مشکل انجام شود، عمق کاشت زیاد باشد و برگسار در طی آبیاری بخصوص در نزدیک شب هنگام خیس و مرطوب شوند شیوع می یابند.

 

 

 

 

 

 

 

 

جمع آوری شده توسط تیم گل