انواع گل

گل سیکلامن

گل سیکلامن

گل سیکلامن یکی از گل های کشور عزیزمان ایران بوده که در سراسر دنیا علاقه مندان زیادی را به خود اختصاص داده است. با تیم گل همراه باشید تا درباره این گل زیبا و ایرانی اطلاعات بیشتری کسب نماییم.

 

معرفی گل سیکلامن

نام لاتین: Cyclamen persicum

نام فارسی: نگون‌ سار ایرانی

نام علمی: Cyclamen persicum

راسته: خلنگ ‌سانان

تیره: پامچال

بومی: ایران، در جنوب ترکیه، سوریه، لبنان، اردن و اسرائیل نیز یافت می شود

گل سیکلامن گلی ایرانیست که در زمره گل و گیاهان ملی و بسیار با ارزش ایران قرار دارد. این گل در جنگل های مناطق شمال کشورمان به وفور یافت می شود. دارای ۳ گونه متنوع با نام های سیکلامن ایرانی، سیکلامن پات پلنت و سیکلامن پرورشیست. ارتفاع این گل بین ۱۵ الی ۲۵ سانتیمتر متغییر بوده و دارای برگ های کروی شکل به حالت قلب و به رنگ سبز تیره می باشد. در برخی از گونه های این گل برگ ها دارای خال های سفید رنگی نیز بوده که زیبایی آن را دوچندان کرده است. گل های سیکلامن به رنگ های سفید، قرمز، صورتی و ارغوانی بوده و تا ۳ سانتیمتر رشد می کنند و رایحه مطلوبی نیز دارند.
سیکلامن در زمستان به راحتی گل می دهد و از همین حیث تولیدات این گل در زمستان در ایران رواج داشته و به کشور های دیگر نیز صادر می شود. البته گلدهی این گیاه مستلزم گذشت زمان تقریبا زیادی بوده و به مراقبت زیادی نیز احتیاج دارد. از آنجایی که گل سیکلامن سایه دوست است، برای نگهداری در آپارتمان مناسب است. در شرایط محیطی مطلوب تا ۱۵ سانتیمتر نیز رشد می کند. اگر این گیاه را در خارج از محیط خانه پرورش می دهید بهتر است در محیطی مرطوب و نزدیک به محیط بومی این گیاه آن را بکارید.

 

رنگ های متنوع سیکلامن

رنگ های متنوع سیکلامن پات پلنت

 

سیکلامن وحشی

سیکلامن وحشی ایرانی

 

 

گلدهی گل سیکلامن

معمولا بذر این گیاه را در ماه های آخر تابستان می کارند تا زمستان سال آینده شاهد رویش گل های آن شوند. مقدار زمان مورد نیاز برای گلدهی آن ۱۴ الی ۱۶ ماه می باشد. با استفاده از روش های خاص و مواد شیمیایی جدید می توان این مدت زمان را تا ۸ ماه کاهش داد.

 

توجه : تمامی قسمت های این گیاه سمی بوده و خوردن آن سبب مسمومیت خواهد شد.

 

 

 

شرایط نگهداری و مراقبت از گل سیکلامن

  • شرایط آبیاری گل سیکلامن

آبیاری بیش از اندازه به گونه ای که خاک گلدان گیاه همواره مرطوب بماند سبب پوسیدگی ریشه های این گل خواهد شد. همچنین آبی که برای آبیاری از آن استفاده می نمایید بایستی فاقد املاح معدنی باشد. در غیر این صورت لکه های سفید رنگی بر روی برگ های آن ایجاد شده و در نهایت گیاه از بین خواهد رفت.

 

  • نور مناسب گل سیکلامن

همانطور که در بالا بدان اشاره کردیم، سیکلامن گیاه سایه دوستی بوده و بایستی در فصل های بهار، تابستان و پاییز در محیطی با تابش نور بسیار کم و نیمه سایه نگهداری شود.

 

  • دمای مناسب گل سیکلامن

این گیاه به هوای مرطوب با دمای نسبتا پایین علاقه مند است. بهترین دما برای نگهداری این گیاه دمای بین ۱۰ الی ۱۵ درجه سانتیگراد می باشد. توجه داشته باشید که دمای بالای ۲۵ درجه برای گیاه مناسب نبوده و سبب یخ زدگی آن خواهد شد.

 

  • خاک مناسب گل سیکلامن

خاکی که برای گلدان این گل مورد استفاده قرار می گیرد بایستی سبک باشد، به همین دلیل بهترین ترکیب برای گلدان سیکلامن مخلوطی از خاک های برگ و ماسه می باشد. همچنین می توان به ترکیب قبل خاک معمولی نیز اضافه نمود. در صورتی که خاک های بالا را در دسترس نداشتید از ترکیب پیت ماس، پرلیت و کوکوپیت نیز می توان استفاده نمود.

 

  • کوددهی مناسب گل سیکلامن

از کود محلول در آب نگون سار می توان ۱ مرتبه در هفته در فصل های گرم و ۲ مرتبه در هفته در فصول سرد استفاده نمود.

 

  • تهویه هوای محیط گل سیکلامن

محیط بسته با هوای بدون رفت و آمد برای این گیاه بسیار مضر می باشد. برای آنکه هوا به راحتی در اطراف گلدان گیاه خود رفت و آمد داشته باشد، یک پایه در زیر گلدان قرار دهید تا با افزایش ارتفاع هوای بیشتری نیز به گل برسد، همچنین کمی گلدان سیکلامن خود را با فاصله بیشتری از دیگر گلدان ها قرار دهید تا تهویه هوا در بین برگ های گل نیز صورت گیرد.

 

 

پرورش و تکثیر گل سیکلامن

  1. پرورش و تکثیر گل سیکلامن از طریق بذر
  2. پرورش و تکثیر گل سیکلامن از طریق تقسیم ژوخه ای

 

متداول ترین روش برای تکثیر گل سیکلامن کاشت بذر می باشد که در این جا به طور کامل آن را شرح خواهیم داد.

 

  • پرورش و تکثیر گل سیکلامن از طریق بذر

برای این کار بذر هایی تازه و زیر یک سال را تهیه نموده و در مرداد ماه و شهریور ماه اقدام به کاشت آن ها نمایید. بذر ها را با فاصله های ۱ الی ۲ سانتیمتری از هم بکارید. خاکی که برای کاشت در نظر می گیرید بهتر است ترکیبی از خاک برگ و ماسه پیت همراه با مقداری خاک معمولی باشد. دمای محیط را روی ۱۸ الی ۲۰ درجه سانتیگراد تنظیم نمایید. محیط بایستی کاملا مرطوب و تاریک باشد. پس از گذشت نزدیک به ۱ ماه بذر ها جوانه خواهند زد. پس از آنکه جوانه ها روئیت شد آن ها را به محیطی با نور ملایم و رطوبت کمتر منتقل نمایید. پس از پدید آمدن ۱ الی ۲ برگ موقع انتقال بذر ها به گلدان می باشد. گلدانی که انتخاب می نمایید نسبتا کوچک و دارای خاکی سبک و زهکشی مناسب باشد. در ابتدای کاشت سعی کنید با کوددهی مناسب به رشد گیاه کمک نمایید. پس از گذشت یکسال موقع آن رسیده است تا گیاهان تازه روییده را به گلدان های اصلی خود با قطر دهانه ۱۹ الی ۲۰ سانتیمتر منتقل نمایید. توجه داشته باشید که هنگام کاشت ژوخه ی گیاه ( آخرین گره در انتهای ساقه) درون خاک قرار نگیرد، زیرا این امر موجب پوسیدگی سیکلامن شما خواهد شد. برای آنکه گلدهی انجام بگیرد، قبل از آغاز فصل زمستان، حتما گلدان ها را به محیط گلخانه ای منتقل نمایید. دمای محیطی که گلدان ها در آن نگهداری می شوند نبایستی از ۱۶ درجه سانتیگراد بیشتر باشد.

 

بذر سیکلامن

بذر سیکلامن

 

جوانه های سیکلامن

جوانه های سیکلامن

 

جوانه های برگ سیکلامن

جوانه های برگ سیکلامن

 

آفات و بیماری های گل سیکلامن

  • بیشترین آسیبی که به این گل وارد می شود نتیجه ی مراقبت نامناسب از این گیاه است و حشرات و آفات بسیار کمی وجود دارند که به سیکلامن حمله کنند. اما نوعی از قارچ ها و باکتری هایی وجود دارند که سبب ایجاد بیماری در این گیاه می شوند.
  • همانطور که در بالا هم بدان اشاره کردیم، آبیاری بیش از اندازه و رطوبت دائمی خاک گلدان سیکلامن سبب گند زدگی و پوسیده شدن ریشه های آن می شود. با ایجاد سوراخ در کف گلدان آن از غرقابی شدن خاک گلدان سیکلامن جلوگیری نمایید.
  • همچنین آبیاری بسیار کم و کمبود رطوبت و خشکی محیط نیز عاملیست که سبب شده تا برگ های آن بریزد. در این شرایط آبیاری را افزایش داده و گیاه را غبارپاشی کنید.
  • کمبود نور، مواد مغذی و دمای نا مناسب محیط، از عواملیست که مانع گلدهی گیاه شما می شود. همچنین این عوامل پژمردگی برگ های گل را نیز بدنبال خواهد داشت.
  • در صورت مشاهده ی زردی برگ ها خاک گلدان را با کود مناسب تقویت نموده، از تابش نور کمی کاسته و رطوبت محیط را افزایش دهید.
  • نور عامل مهمی در نگهداری سیکلامن است. کمبود آن سبب بلند شدن دمبرگ های گیاه شده که از ظاهر زیبای آن کاسته و همچنین وجود نور بیش از اندازه نیز موجب سوختن برگ های آن خواهد شد.

 

آفات و بیماری های گل سیکلامن

آفات و بیماری های گل سیکلامن

 

آفات و بیماری های گل سیکلامن

آفات و بیماری های گل سیکلامن

 

آفات و بیماری های گل سیکلامن

آفات و بیماری های گل سیکلامن

 

آفات و بیماری های گل سیکلامن

 

 

 

جمع آوری شده توسط تیم گل