انواع گل

گل سنگ

گل سنگ

گل سنگ از آن دسته گل هاییست که علاوه بر زیبایی منحصر بفردی که دارد، با رعایت چند نکته ساده می توان به راحتی از آن در محیط خانه نگهداری کرد. با تیم گل همراه باشید تا بیشتر درباره این گل زیبا اطلاعات کسب نماییم.

 

معرفی گل سنگ

نام لاتین : Hypoestes phyllostachya

نام فارسی : گل سنگ

نام علمی : Hypoestes phyllostachya

راسته : نعنا سانان

تیره : پا خرسیان

بومی : آفریقای جنوبی، ماداگاسکار و جنوب شرق آسیا

برگ های این گل دارای نقطه های صورتی، سفید و یا قرمز رنگ می باشد، از همین رو آن را در زبان انگلیسی گل خال خالی نیز می نامند. نام هایی که این گل در کشور ما توسط آن ها شناخته شده گل سنگ و یا گل خال صورتی است. رشد این گل بصورت بوته کوتاه بوده و هر بوته رنگ متفاوتی از دیگر بوته ها دارد که همین تنوع رنگ در برگ های این گل، زیبایی و محبوبیت آن را دوچندان نموده است.

تنوع رنگ گل سنگ

تنوع رنگ

 

این گیاه در شرایط آب و هوایی زادگاه خود گل های بسیار زیبایی نیز دارد که زیبایی آن را دوچندان کرده است.

گل های گل سنگ

گل های گل سنگ

شرایط نگهداری گل سنگ

  • شرایط آبیاری گل سنگ

این گل به رطوبت بالا نیاز دارد اما بایستی مراقب باشید که آن را بیش از اندازه آبیاری نکنید زیرا این کار سبب پوسیدگی گل سنگ می شود. بین دو آبیاری خاک گلدان گل را نگاه کنید، در صورتی که خاک گلدان کاملا خشک بود ( تا عمق ۲ سانتیمتری) آبیاری را انجام دهید، در غیر این صورت باز هم صبر نمایید. بهتر است آبی که برای آبیاری این گل از آن استفاده می کنید آب ولرم بدون املاح معدنی باشد. معمولا این گل در فصول گرم هر هفته ۳ مرتبه و در فصول سرد هر هفته ۱ مرتبه به آبیاری نیاز خواهد داشت.

 

  • نور مناسب گل سنگ

این گل به نور زیاد علاقه شدیدی دارد اما اگر نور به طور مستقیم به برگ های این گل بتابد سبب ازبین رفتن آن می شود. اگر نور غیر مستقیم و به اندازه به گل سنگ بتابد بسیار شاداب شده و برگ های آن نیز همیشه سرحال خواهند ماند، اما کمبود نور برگ های گل را زرد کرده و رفته رفته خال های رنگی زیبایی که بر روی برگ های آن وجود دارد را محو می کند. یکی از پنجره های خانه را که نور خوبی جذب می کند انتخاب نموده و گلدان گل را در پشت آن قرار دهید.

 

نور مناسب گل سنگ

 

 

  • دمای مناسب گل سنگ

بهترین دما برای نگهداری گل سنگ دمایی بین ۲۴ الی ۲۹ درجه سانتیگراد می باشد. این دما در هنگام شب به ۲۱ الی ۲۳ درجه می رسد که همچنان دمای مناسبی است. اگر دمای محیطی که این گل را در آن نگهداری می نمایید به زیر ۱۳ درجه سانتیگراد برسد، سبب از بین رفتن لکه های رنگی برگ های گیاه و در نهایت سبب از بین رفتن کامل آن می شود.

 

  • رطوبت مناسب گل سنگ

مانند آبیاری، رطوبت بالا نیز برای این گل بسیار مناسب است. اما نکته قابل توجه آن است که برای تامین رطوبت مورد نیاز گل سنگ بهتر است که به جای غبارپاشی روزانه از حوضچه آب در زیر گلدان گل استفاده نمایید. این کار هم رطوبت مورد نیاز گل شما را فراهم می کند هم مانع ایجاد لکه های ناشی از غبارپاشی در زیر نور آفتاب می شود.

 

  • خاک مناسب گل سنگ

از آنجایی که این گل به آبیاری نسبتا زیادی نیاز دارد، زهکشی مناسب و انتخاب خاک سبک نیز برای آن ضروری است. بهترین ترکیب خاک برای گلدان گل سنگ ترکیب خاک های برگ، تورب و ماسه می باشد. میزان خاک ها بایستی برابر باشد. همچنین توجه داشته باشید که خاکی که تهیه می کنید عاری از هرگونه بیماری قارچ و یا آفت باشد و از مواد مغذی زیادی نیز برخوردار باشد. تامین مواد غذایی برای این گل امر مهمی است، از این رو در ۶ ماه اول حتما هر ماه ۲ بار خاک گلدان گل سنگ را کوددهی کنید تا گیاه مواد لازم خود را دریافت نماید.

 

 

چگونگی پرورش و تکثیر گل سنگ

می توان خیلی راحت گل سنگ را از طریق کاشت بذر پرورش داد. در ادامه مراحل کاشت بذر این گیاه را با یکدیگر بررسی خواهیم کرد.

 

تکثیر و پرورش به روش کاشت بذر

ابتدا بذر گل را تهیه نموده و آن را به مدت ۲۴ الی ۴۸ ساعت درون یک ظرف آب ولرم قرار دهید. حال یک گلدان تهیه کرده و آن را با خاکی از ترکیب پیت ماس و پرلیت پر نمایید. بذر ها را بعد از مدت گفته شده از آب خارج نموده و در عمق ۰.۵ سانتیمتری گلدان بکارید. بهتر است این کار را در ماه های دوم و سوم بهار انجام دهید تا بذر ها خیلی سریع تر جوانه بزنند و رشد خوبی نیز داشته باشند. سعی کنید هنگام کاشت، بذر ها از یکدیگر فاصله داشته باشند. گلدان را در محیطی با دمای ۲۰ الی ۲۳ درجه سانتیگراد قرار دهید. همچنین گلدان بایستی از تابش مستقیم نور خورشید محافظت شود. برای آنکه بذر ها در شرایط گلخانه ای خیلی سریعتر و بهتر جوانه می زنند، می توانید از قرار دادن یک محفظه پلاستیکی بر روی گلدان برای ایجاد این شرایط استفاده نمایید. پس از گذشت ۱۴ روز بذر ها جوانه زده و از خاک بیرون می آیند. پس از آنکه جوانه ها به قدر کافی بزرگ و مستحکم شدند آن ها را به گلدان بزرگ تری با قطر دهانه ی ۷ الی ۸ سانتیمتر انتقال دهید. خاک و شرایط محیطی مناسبی نیز برای گلدان جدید فراهم نمایید.

 

تکثیر و پرورش گل سنگ

تکثیر و پرورش گل سنگ به روش کاشت بذر

بذر گل سنگ

بذر گل سنگ

 

 

بیماری ها و آفات گل سنگ

  • شته و شپشک ماده نوعی آفت بوده که به گل سنگ حمله می کند. این آفت به برگ های گل می چسبد و شیره چسبنده ای ( عسلک) بر روی آن ها ایجاد می کند. این شیره سبب رنگ پریدگی برگ ها و دفرمه شدن آن ها شده و در نهایتا برگ های گیاه رفته رفته ضعیف شده و می ریزند.
  • یکی دیگر از حشراتی که به گل سنگ حمله میکند کنه تارعنکبوتیست. این کنه در زیر برگ های گیاه چسبیده و در آن جا تار های عنکبوتی شکلی ایجاد می کند که سبب کمرنگی برگ ها می شود. برای از بین بردن این گونه آفات از سموم حشره کش ساده و مناسب با این گل استفاده نمایید.
  • همچنین ممکن است بزخی مواقع گل سنگ دچار بیماری قارچی شود. سفیدک پودری از جمله قارچ هاییست که این گل بدان مبتلا شده و باعث ایجاد لکه های خاکسترب-قهوه ای رنگ بر روی برگ های آن می شود. در شرایطی که نور محیط نگهداری گل کم باشد و دمای هوا نیز پایین باشد این قارچ بهتر و سریعتر در گل ایجاد شده و گسترش می یابد. سعی کنید برگ های گیاه را بعد از آبیاری خشک کرده و نور مناسبی را نیز برای آن در نظر بگیرید.
  • از طرف دیگر اگر گل سنگ را با آب سرد آبیاری نمایید برگ ها آن به مرور زرد شده و می ریزند.
  • آبیاری بیش از اندازه نیز همین پیامد را به دنبال خواهد داشت.
  • هیچ گاه از براق کننده های شیمیایی برای گل استفاده نکنید، زیرا این امر موجب پدید آمدن لکه های سوخته بر روی برگ های گیاه می شود و زیبایی آن را سلب می کند.

 

 

 

بیماری ها و آفات گل سنگ

بیماری ها و آفات گل سنگ

بیماری ها و آفات گل سنگبیماری ها و آفات گل سنگ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

جمع آوری شده توسط تیم گل