انواع گل

گل رز

گل رز

گل رز جزء یکی از محبوب ترین گل ها در میان افراد می باشد. به همین دلیل ممکن است تا کنون هر کدام از ما به پرورش این گل در منزل خود فکرکرده باشیم. با تیم گل همراه باشید تا مراحل پرورش گل رز را با یکدیگر یاد بگیریم.

 

معرفی گل رز

نام لاتین : Rosa rubiginosa

نام فارسی : گل محمدی، گل سوری، وَرد

نام علمی : گل رز

راسته : گل‌سرخ‌ سانان

تیره : گل‌سرخ

بومی : قاره آسیا، اروپا، شمال آفریقا و آمریکای شمالی

از دیگر نام های گل رز می توان به گل محمدی، گل سوری و یا وَرد اشاره کرد. رز از خانواده گل سرخ بوده و دارای بیش از ۱۵۰ گونه متنوع است. شرایط اقلیمی کشور ما برای رشد این گل زیبا بسیار مناسب بوده و در خاورمیانه به وفور یافت می شود.
در ادامه قسمت های مختلف گل رز را برای شما عزیزان به طور کامل شرح خواهیم داد.

 

قسمت های مختلف گل رز

برگ : برگ های گل رز به شکل شانه ای بوده و طول آن ها به ۲.۵ سانتیمتر می رشد. این اندازه در گل رزهای مینیاتوری متفاوت بوده و تا ۱۸ سانتیمتر نیز خواهد رسید. برگ های این گیاه با تعداد کمی برگچه ( ۵ الی ۷ عدد) احاطه شده است که بتخم مرغی شکل بوده و دارای حاشیه هایی دندانه دار نیز می باشند.

 

برگ گل رز

کاسبرگ : در قسمت پایینی غنچه کاسبرگ وجود دارد که وظیفه نگهداری از گلبرگ های گل را بر عهده دارد.

 

کاسبرگ گل رز

کاسبرگ گل رز

 

گلبرگ : گل از گلبرگ های گیاه می روید و بوی شیرین خوشی ایجاد می کند که زنبور ها را به سمت خود می کشاند. این بو نقش به سزایی در عمل لقاح گیاه دارد. پس از عمل لقاح گلبرگ ها شروع به ریزش کرده و می ریزند.

 

گلبرگ گل رز

پرچم : قسمت نر گیاه را پرچم می نامند. پرچم ها به شکل یک میله بلند بوده که انتهای نازک آن به محلی که گرده های گل تولید می شوند ( بساک)، متصل است.

 

پرچم گل رز

 

گل بنه و یا نهنج : قسمت ماده گیاه که دارای تخمک هاست این قسمت می باشد. برچه های گل توسط قسمت نهنج احاطه شده است ( برچه قسمت ماده گیاه بوده که دارای تخمک است).

 

نهنج گل رز

 

میوه گل رز : میوه ی گل رز در وسط این گیاه قرار دارد. پرندگان میوه ی این گل را خورده و دانه ی گیاه در جای دیگر بوسیله ی مدفوع پرنده انتقال یافته و رشد می کند.

 

میوه گل رز

 

طبق نظریه انجمن جهانی رز، این گل زیبا به ۳ دسته مختلف تقسیم می شوند :

  • رز های خود رو

 

گل رز محمدی

رز محمدی

گل رز آلبا

رز آلبا

 

گل رز نسترن زرد

رز نسترن زرد

 

گل رز چینی

رز چینی

 

 

 

 

 

  • رز های باغی قدیمی

 

 

گل رز گالیکا

رز گالیکا

 

گل رز چای

رز چای

 

 

 

  • رز های باغی جدید

 

 

گل رز فلوریبوندا

رز فلوریبوندا

 

گل رز مینیاتوری

رز مینیاتوری

 

 

 

 

رز های انگلیسی نوع دیگری از رز بوده که از طریق پیوند رز های باغی قدیمی و نوع خاصی از رز های باغی جدید به وجود آمده اند.

 

 

رز انگلیسی

رز انگلیسی

 

 

 

چگونگی تکثیر و پرورش گل رز

تکثیر و پرورش گل رز از دو طریق قلمه زدن و خوابانیدن هوایی صورت می گیرد. در ادامه هر دو روش را به طور کامل برای شما عزیزان شرح خواهیم داد.

  • تکثیر و پرورش گل رز به روش قلمه زدن

از ماه های آخر فصل بهار تا ماه های اول فصل تابستان بهترین زمان برای قلمه زدن گل رز است.
در این زمان از قلمه سبز و نرم استفاده می شود. در فصول سرد تر از قلمه های سخت چوبی و یا خشبی استفاده می شود.
برای این کار ابتدا یکی از ساقه های جوان که دیگر گل نمی دهند را انتخاب می کنیم. طول این قلمه حداقل ۱۰ سانتیمتر است. اگر از قلمه های خشک استفاده می کنید طول آن را ۱۵ الی ۲۰ سانتیمتر در نظر بگیرید. سپس با استفاده از یک چاقو و یا قیچی باغبانی تمیز استفاده کنید. هر گونه آلودگی بر روی چاقو سبب ایجاد عفونت در ساقه گیاه می شود. دقت داشته باشید که شاخه رزی که انتخاب می کنید بایستی حداقل یک ساله باشد و دارای ۱ سانتیمتر و یا بیشتر قطر باشد. برش قلمه بایستی از محلی زیر گره در ساقه ایجاد شود. در قلمه ی انتخاب شده وجود ۵ برگ و یا برگچه الزامیست. برگچه های کوچک زیر شاخه را از قلمه جدا نمایید. در برش قلمه گل رز دقت لازم را داشته باشید تا برش به صورت اریب باشد و حتما بر روی ساقه یک خراش ایجاد کنید تا عمل ریشه زایی بهتر و سریعتر صورت بگیرد. جدا کردن تعدادی از برگچه نیز به تعریق گیاه کمک خواهد کرد.

 

محیط مناسب برای قلمه های گل رز

قلمه ها به رطوبت نیاز دارند. دمای ۲۰ درجه سانتیگراد برای محیطی که قلمه ها در آن نگهداری می شوند مناسب می باشد. از تابش نور مستقیم خورشید به قلمه ها خودداری نمایید. برای آنکه رطوبت مورد نیاز قلمه ها را فراهم نمایید از غبارپاشی کمک بگیرید. قلمه ها را هر روز یک مرتبه با آب سبک غبارپاشی نموده و روی آن ها را با یک محفظه پلاستیکی شفاف بپوشانید. قلمه ها در رطوبت به وجود آمده و شرایط گلخانه ای ایجاد شده سریع تر ریشه می دهند. پس از گذشت ۷ الی ۸ هفته ریشه های گیاه رشد نموده و آماده ی انتقال به بستر مورد نظر می شوند.

 

خاک مناسب برای قلمه های گل رز

برای گل رز خاک های سبک با توانایی جذب رطوبت مناسب است. ترکیبی از خاک های برگ و پرلایت به مقدار مساوی و یا خاک برگ به همراه نیمی شن و یا خاک کوکوپیت و نیمی شن ترکیب های مناسبی برای این گیاه است. به خاطر داشته باشید که حداقل ۲ ساعت قبل از قرار دادن قلمه ها در خاک، آبیاری را انجام دهید تا آب های اضافی از خاک خارج شود.

 

  • تکثیر و پرورش گل رز به روش خوابانیدن هوایی

یکی دیگر از راه هایی که می توان گل رز را از آن طریق پرورش داد روش خوابانیدن هواییست. در شرایط مناسب و رعایت تمامی نکات پرورش گل رز از این روش با موفقیت کامل انجام خواهد شد. مدت زمان مورد نیاز برای مشاهده نتیجه مطلوب حدودا ۳ الی ۸ هفته می باشد. در اکثر مواقع بعضی از گل رز ها نسبت به برخی دیگر ریشه زایی طولانی تری خواهند داشت.
مناسب ترین زمان برای تکثیر گل رز به طریق خوابانیدن هوایی فصل بهار است، دقیقا زمانیکه گلدهی گیاه صورت گرفته و در فعالترین حالت خود می باشد. برای انجام این کار ابتدا یکی از شاخه هایی که بسیار شاداب و جوان می باشد را انتخاب کنید. این شاخه بایستی دارای رز سالم باشد و به اندازه کافی ریشه داشته باشد. دقت داشته باشید که ساقه ای که انتخاب می کنید فاقد هر گونه بیماری، آفت و یا عفونت باشد. حال برگ ها و خار های روی ساقه گل رز را از آن جدا نمایید. اکنون بایستی در زیر گره موجود در ساقه برش های ۱ سانتیمتری ایجاد نمایید. دقت داشته باشید که این برش ها بیش از اندازه عمیق نشوند و تا پوست شاقه پیشروی کنند و دارای ۲ سانتیمتر ارتفاع نیز باشند. پس از آنکه برش هارا ایجاد کردید، خیلی آرام پوست شاخه را جدا نمایید. اکنون بر روی یک دستمال کاغذی خراش های ریزی ایجاد کنید و آن را به هورمون ریشه زایی آغشته نموده و بر روی خراش های وارد شده بر روی ساقه بمالید. یک پلاستیک شفاف و محکم تهیه نموده و آن را دور ساقه بپیچید. پلاستیک را نه آنقدر شل ببندید که رطوبت از آن خارج شود و نه آنقدر محکم که ساقه گیاه را مسدود کرده و مانع عبور شیره گیاه در ساقه آن شود.
حال پلاستیک را با خز ه های طبیعی آغشته به کود گیاهی پر نموده و آن را متراکم کنید. از قسمت بالای پلاستیک آن را گره بزنید و به مدت ۳ هفته به آن دست نزنید. طی این مدت گیاه ریشه زایی کرده و تکثیر می شود. البته ممکن است در برخی از موارد این زمان بیشتر شود.

 

 

بیماری ها و آفات گل رز

گل رز از آن دسته از گیاهانیست که به راحتی مورد حمله حشرات و آفت ها قرار گرفته و آسیب می بیند. از همین رو برای جلوگیری از این اتفاق بایستی شرایط مناسب و مساعدی برای نگهداری از آن فراهم آورد.

  • یک نوع قارچ وجود دارد که به گل رز حمله ور شده و سبب بوجود آمدن لکه های سیاه رنگ بر روی برگ ها گل می شود. رفته رفته لکه ها به رنگ زرد درآمده و پس از آن باعث ریزش برگ های گل می شوند. در صورت مشاهده این قارچ، برگ های مبتلا را از گیاه جدا نمایید و برگ های ریخته شده را نیز از روی خاک گل جمع آوری نمایید تا بیماری گسترش نیابد.
  • گاهی اوقات همراه با لکه های سیاه لکه های پنبه ای مانند سفید رنگی نیز بر روی برگ ها مشاهده می شود. گسترش این بیماری سبب عفونت در گل و در نهایت خشک شدن آن می شود. در این مورد نیز بایستی قسمت های بیمار را از گیاه جدا نمایید.
  • ظهور دانه های نارنجی بر پشت برگ های گل رز نشان دهنده نوعی قارچ بوده که به تدریج برگ ها را سیاه کرده و سبب ریزش آن ها می شود. برگ های مبتلا به این قارچ را هرس کنید تا از انتقال بیماری به سایر نقاط گل جلوگیری شود.
  • نوعی کپک به نام کپک خاکستری بر روی گلبرگ ها و ساقه های گل رز ایجاد می شود که به رنگ قرمز ای بوده و با مرور زمان قهوه ای شده و سبب پوسیده شدن کل گیاه می شود.
  • شته گل سرخ نام حشره ای است که به گل رز حمله ور شده و با مکیدن شیره ی گل از رشد آن جلوگیری می کند. از سموم حشره کش برای از بین بردن این آفت استفاده نمایید.
  • نوع دیگری از آفت به نام زنبور برگ خوار رز وجود دارد که بر روی برگ های این گل سکنی گزیده و از آن ها تغذیه کرده و تکثیر می شود. از سموم مخصوص این آفت برای از بین بردن آن استفاده نمایید.
  • نوعی کرم به نام کرم سفید ریشه وجود دارد که بر روی ساقه و ریشه های گل رز چسبیده و آن ها را از بین می برد. اگر به موقع آن ها را از بین نبرید گیاه به طور کلی از بین خواهد رفت.

 

بیماری ها و آفات گل رز

بیماری ها و آفات گل رز

بیماری ها و آفات گل رز

 

 

بیماری ها و آفات گل رز

بیماری ها و آفات گل رز

بیماری ها و آفات گل رز

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

جمع آوری شده توسط تیم گل