انواع گل

گل اطلسی

گل اطلسی

گل اطلسی از گل های کاربردی و محبوب در فضای باز و پارک ها می باشد. بذر گل اطلسی معطر در رنگهای قهوه ای سوخته، سفید، لب سفید، بنفش ستاره ای و بنفش دیده شده است. جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد این گل زیبا با تیم گل همراه باشید.

 

معرفی گل اطلسی

نام لاتین: Petunia × atkinsiana

نام فارسی: اطلسی

نام علمی: Petunia × atkinsiana

راسته: بادنجان سانان

تیره: بادنجانیان

بومی: آمریکای جنوبی

اطلسی دارای ارقام یکساله و دائمی می باشد. گونه hibrida حاصل تلاقی بین axillaris و integrifolia است. در گل کاری از اکثر ارقام آن حتی ارقام دائمی به صورت یکساله استفاده می شود. دارای ساقه های نیمه چوبی و گل های قیف مانند است. انواع کم پر و پرپر دارد که نوع کم پر آن را به عنوان اطلسی معمولی می شناسیم و بیشتر در حاشیه کاری و تپه های گل به کار می رود. ارقام پرپر یا گل درشت آن که برخی از نظر کروموزومی تتراپلوئید هستند امروزه رایج شده است. در اطلسی از خاصیت قدرت دو رگه بسیار استفاده می شود و گل های چند رنگ و ستاره مانند از این طریق تولید می گردد. گل های اطلسی معمولا دارای عطر ملایمی است که به ویژه در شب استشمام می شود و در روز بوی خاصی ندارد.
گل اطلسی دارای رنگ های متنوع است. جای رنگ زرد آن خالی بود که اخیرا این رنگ هم از طریق بهنژادی تولید شده است. برخی از آن ها دارای پنج نوار سفید هستند که از وسط گل به سمت حاشیه گسترش یافته اند. برخی نیز دارای نوار سفیدی در حاشیه هستند. عادت رشد آن نا معین و دارای انواع پا بلند و پا کوتاه است. برگ های این گیاه اندکی کرک دار و چسبنده است.
بهترین زمان برای کاشت گل اطلسی اوایل بهار می باشد. این زمان برای کاشت گل های اطلسی به صورت به ثمر رسیده و رشد کرده در گلدان می باشد و شما می توانید در این زمان این گل ها را از گلدان خودش جدا کنید و در باغچه، فضای سبز و یا گلدان دیگری کاشت کنید. گلدهی این گل به این شکل است که از اواخر بهار تا اواخر پاییز گل می دهد. از زمان کاشت بذر تا گلدهی حدود ۳ ماه طول می کشد.

 

اطلسی دارای چهار نژاد است که عبارتند از:

  • Grandiflorus (گل درشت)
  • Moultiflorus (پر گل)
  • Double (پر پر)
  • Fringed (چین دار)

گونه های اطلسی در سه نوع: بوته ای (bushy)، رونده (sprawling) و پیچنده (trailing) موجود است که برای منظور های مختلف در طراحی فضای سبز می توان از آن ها استفاده کرد. اخیرا دو تیپ جدید اطلسی تولید شده که شامل Millifloras با تعداد زیادی گل ریز و عادت رشد رونده و پر رشد است. نوع اخیر به صورت رویشی افزایش می یابد. چون بذر نمی دهند و اگر هم بذر بدهند مقدار آن کم است.

 

از نظر ارتفاع به دو دسته تقسیم می شود که عبارتند از:

  • اطلسی پا کوتاه ژاپن

این نوع از گیاه اطلسی دارای ارتفاع بین ۱۰ تا ۱۵ سانتی متر می باشد، تعداد گل های زیادی دارد و از نظر شاخ و برگ هم بسیار پر شاخ و برگ می باشد.

  • اطلسی پا بلند

ارتفاع این اطلسی، به ۶۰ تا ۷۰ سانتی متر هم می رسد و دارای گل های درشت و پرپر می باشند.

 

رنگ آبی اطلسی

رنگ آبی اطلسی

رنگ قرمز اطلسی

رنگ قرمز اطلسی

 

بنفش ستاره ای

بنفش ستاره ای

رنگ صورتی اطلسی

رنگ صورتی اطلسی

 

رنگ سفید اطلسی

رنگ سفید اطلسی

رنگ زرد اطلسی

رنگ زرد اطلسی

 

شرایط حفظ و نگهداری گل اطلسی

  • شرایط آبیاری گل اطلسی

آبیاری در رشد اطلسی نقش بسیار مهمی دارد. برای کاهش سرعت رشد و در نتیجه جلوگیری از گلدهی سریع گاهی از آبیاری استفاده می شود اما این عمل باعث کاهش کیفیت می شود. بهترین زمان برای آبیاری این گل هنگامی است که در فاصله بین دو آبیاری خاک سطحی خشک شده باشد و لازم است از ریختن آب روی گلبرگ‌ها پرهیز شود.
این گیاه تا حدودی به خشکی مقاوم می باشند، ولی برای تعداد بالای گلدهی و عمر بالای گل ها به برنامه منظم آبیاری نیاز دارد. آبدهی باید به صورتی باشد که خاک گیاه خشک نباشد. این موضوع برای گل های اطلسی در گلدان کاشته شده بیشتر اهمیت دارد.
قبل از آبیاری خاک را امتحان کنید و هر زمان که احساس کردید که رطوبت خاک از بین رفته است و حتی سطح زیرین لایه های خاک خشک شده است گل ها را آبیاری کنید. دقت داشته باشید که این گل های زیبا در برابر باران های بسیار شدید آسیب می بینند، به همین دلیل بهتر است که در زمان آبیاری گل ها، آب بر روی گیاه نریزد.
در فصل تابستان، صبح هنگامی که نور خورشید هنوز طلوع نکرده و شب هنگام، گل های اطلسی را آب پاشی کنید تا خنک شوند و دارای رطوبت بشوند. به طور کلی و قانون آبیاری گل های اطلسی یک روز در میان می باشد.

 

  • نور مناسب گل اطلسی

بذر آن برای تندش نیاز به نور بسیاری دارد. این گیاه حدودا به ۶ ساعت نور خورشید در طی روز نیاز دارد و هرچقدر که نور آفتاب بیشتری دریافت کنند، رشد و نمو بهتری دارند و گل های بیشتری می دهند.
اگر نور خورشید به میزان لازم به گیاه نتابد، رنگ ساقه ها از بین می رود. ساقه ها بیش از حد رشد می کنند و مقدار گلدهی بسیار کم می شود. به این نکته توجه داشته باشید که در دمای بالای ۳۰ درجه نیاز به آبیاری گل ها بیشتر می شود.

 

  • دمای مناسب گل اطلسی

از نظر دمایی دامنه زیادی را تحمل می کند.
دما، گلدهی و نیز تعداد انشعابات جانبی را تحت تاثیر قرار می دهد. گلدهی در دمای ۲۱ تا ۲۶ درجه سانتیگراد افزایش می یابد و در ۱۰ تا ۱۵ درجه سانتیگراد کاهش می یابد. در دماهای خنک تعداد شاخه های جانبی زیاد می شود.

 

  • رطوبت مناسب گل اطلسی

به رطوبت زیادی نیاز ندارد اما بهتر است رطوبت آن منظم باشد.

 

  • خاک مناسب گل اطلسی

در خاک های حاصلخیز به نسبت سنگین نیاز دارد.
بهترین خاک برای کاشت گیاه اطلسی خاک های غنی شده با کود مناسب همراه با زهکشی کامل می باشد. دقت داشته باشید که عدم زهکشی باعث می شود هنگام آبیاری، مقدار اضافه آب مورد نیاز ریشه، در گلدان یا خاک باقی می ماند و باعث پوسیدگی ریشه گیاه می شود.
خاک کاشت گل های اطلسی را با خاک برگ، کود پوسیده گاوی و پیت موس مخلوط کنید، زیرا اگر خاک دارای کمبود مواد غذایی باشد گیاه رنگ پریده می شود و گلدهی کاهش می یابد.

 

  • کوددهی مناسب گل اطلسی

هر زمان که گلدهی گیاه به اتمام رسید، می توانید برای تقویت گیاه به آن هر ۱۵ روز یک بار کود بدهید.

 

هرس کردن گل اطلسی

حذف گل های پژمرده باعث گلدهی بیشتر و طولانی تر شدن دوران گلدهی می شود. سه هفته بعد از انتقال نشاء که بوته ها رشد کافی کردند، قطع جوانه انتهایی توصیه می شود. این عمل باعث رشد جانبی گیاه می شود. زمانی که گیاهان زیاد طویل می شوند می توان ان ها را سربرداری نمود. همچنین زمانی که گیاهان به صورت دراز و باریک رشد می کنند می توان با سربرداری این عیب را برطرف کرد.

 

روش های پرورش و تکثیر گل اطلسی

 

  1. پرورش و تکثیر گل اطلسی از طریق بذر
  2. پرورش و تکثیر گل اطلسی از طریق قلمه

  • پرورش و تکثیر گل اطلسی از طریق بذر

ارقام معمولی به وسیله بذر افزایش می یابد. بذر برخی کولتیوار ها برای تندش نیاز به نور دارد به همین دلیل بایستی سطحی کاشته شود. برخی دیگر نیاز به تاریکی دارد. زمان کاشت بذر بسته به شرایط محیطی از اواخر زمستان تا اوایل بهار است مثلا در کرج در اردیبهشت ماه، در هوای آزاد کشت می شود و نشاء آن در خرداد به محل اصلی منتقل می شود. معمولا در شاسی سرد کاشته می شود و بعد از رفع خطر یخبندان در اردیبهشت به فاصله ۳۰ سانتیمتر در زمین اصلی نشاء می شود. فاصله ی بوته ها نباید کمتر از ۲۵ سانتیمتر باشد زیرا فرم متراکمی ایجاد شده و گیاه دچار بیماری هایی مثل بوته میری و غیره می شود.

 

بذر گل اطلسی

 

  • پرورش و تکثیر گل اطلسی از طریق قلمه

جهت افزایش ارقام پر پر از طریق قلمه، در اواخر تابستان قلمه گیری کرده و قلمه ها را در ماسه مخلوط با خاک برگ در گلدان نگهداری می کنند. پس از زمستان قلمه های ریشه دار شده را به طور جداگانه در گلدان می کارند.

 

قلمه گل اطلسی

قلمه گل اطلسی

 

آفات و بیماری های گل اطلسی

  • از آفات مهم آن برگ خوار است که با انواع سموم حشره کش قابل کنترل است.
  • از امراض ویروسی آن می توان به موزاییک توتون و موزاییک خیار اشاره کرد که به محض مشاهده باید گیاه آلوده را از بین ببریم.
  • از دیگر بیماری های آن بوته میری است که در این مورد ضدعفونی خاک ضروری است.
  • رایزوکتونیا و اسکلروتینیا باعث ایجاد شانکر در پایین ساقه و نیز زرد شدن و افتادن برگ های پایینی می شود.

 

 

آفت گل اطلسی

آفت گل اطلسی

 

بیماری گل اطلسی

بیماری گل اطلسی

 

 

 

 

 

جمع آوری شده توسط تیم گل