انواع گل

گل استاتیس

گل استاتیس

شاید تاکنون نام گل استاتیس را بسیار کم و یا حتی نشنیده باشید. این گل با نام های دیگری مانند گل شصت عروسان و لیمونیوم نیز شناخته می شود. با تیم گل همراه باشید تا درباره این گل زیبا اطلاعات بیشتری کسب نماییم.

 

معرفی گل استاتیس

نام لاتین: Sea lavender

نام فارسی: گل استاتیس، شصت عروسان، لیمونیوم

نام علمی: Limonium perezii

راسته: میخک‌ سانان

تیره: بهمنیان

بومی: نواحی مدیترانه ای

این گل زیبا دارای گونه های بیشماری ( حدود ۱۵۰ گونه) بوده و در مناطق زیادی می روید اما به طور خودرو در کشور ایران رشد نمی کند. از این رو با رعایت چند نکته می توان از این گل زیبا در محیط خانه خود نگهداری نمود.
عمر این گل در گونه های مختلف آن متغییر است اما به طور معمول و در گونه های رایج تا یک سال عمر خواهد کرد. همچنین در مدت این یک سال به خوبی و سرعت رشد نموده و گل می دهد.

در ادامه گل استاتیس را از لحاظ ظاهری مورد بررسی قرار خواهیم داد. با ما همراه باشید.

 

 

 

 

گل استاتیس

گل استاتیس

گل استاتیس آبی

گل استاتیس آبی

 

 

 

 

گل استاتیس صورتی

گل استاتیس صورتی

گل استاتیس سفید

گل استاتیس سفید

 

 

 

 

  • برگ های استاتیس

گل استاتیس و یا همان لیمونیوم برگ هایی به شکل نیزه و به صورت خطی داشته که بر روی آن ها کمی کرکیست. برگ های این گل از دو طرف دمبرگ روییده و به حالت بریدگی رشد می کند. همچنین برگ ها تا ۱۰ سانتیمتر نیز رشد خواهند کرد.

 

برگ های استاتیس

 

  • گل های استاتیس

گل های آن کاغذی شکل بوده و بصورت خوشه ای می رویند. گل استاتیس در رنگ های قرمز، سفید، ارغوانی، صورتی، زرد و آبی دیده می شوند.

 

گل های استاتیس

 

  • ساقه استاتیس

ساقه های لیمونیوم همچون برگ های آن کرک دار می باشند. خوشه های گل اگر به خوبی رشد کنند سبب خمیدگی ساقه های ظریف این گل خواهند شد.

 

ساقه استاتیس

 

  • گلدهی گل استاتیس

بهترین زمان برای گلدهی این گل روز های اولیه ماه اردیبهشت تا روز های ابتدایی خرداد ماه می باشد. در برخی از گونه ها و همچنین برخی از نواحی، با توجه به شرایط آب و هوایی گلدهی استاتیس در تابستان نیز رخ می دهد.

 

هرس کردن گل استاتیس

گل استاتیس نیز همچون دیگر گل ها و گیاهان نیاز به هرس دارند. این گل را در هر زمان از طول سال می توان هرس نمود. برای این کار تنها کافیست که شاخه های بسیار بلند آن را کوتاه کنید. شاخه ها را از بالای گره آن قیچی کنید و به اندازه دلخواه خود درآورید.
از طرف دیگر می توانید برای بهبود و تسریع عمل گلدهی، گل های پژمرده را نیز از گیاه جدا نمایید. در صورتی که بخش مرده و یا آفت زده و بیماری نیز وجود دارد، آن ها را نیز از گیاه جدا کنید. توجه داشته باشید که هرس شاخ و برگ ها در روزهای اولیه پس از کاشت مناسب بوده و به تقویت گل کمک به سزایی خواهد نمود.

 

کاربرد های گل استاتیس

یکی از کاربردهایی که از این گل زیبا می شود، استفاده از آن در باغ های سنگ کاری شده است. باغ های ساحلی نیز مکان مناسبی برای نگهداری از استاتیس می باشد. همچنین گل استاتیس گزینه مناسبی برای ترکیب با دیگر گل ها در موارد مختلف می باشد.

 

گل استاتیس در باغ های سنگی

گل استاتیس در باغ های سنگی

 

یکی دیگر از کاربردهای گل استاتیس، استفاده از آن به صورت خشک شده در تزیینات است.

در ادامه چگونگی خشک کردن استاتیس را به شما عزیزان آموزش خواهیم داد:

 

ساقه ای را انتخاب نمایید که قد آن ۳۰ الی ۳۴ سانتیمتر باشد و بیش از نیمی از گلبرگ های آن نیز باز شده باشند. سپس ساقه را به طور وارانه در محیطی با دمای پایین و بدون نور آویزان کنید. ۷ الی ۱۰ روز برای خشک شدن آن کافیست. برای آنکه رنگ گل تغییر نکند و مدت زمان بیشتری نیز بماند بایستی آن را از تابش نور خورشید دور نگه داشته و همچنین برگ هار پایین آن را تماما از ساقه جدا نمایید.

 

 

گل استاتیس خشک

گل استاتیس خشک

 

 

چگونگی شرایط نگهداری از گل استاتیس

  • شرایط آبیاری گل استاتیس

گل استاتیس گلی علفی است، از همین رو به سرعت رشد می کند. بنابراین بایستی در آبیاری آن دقت نمود. استاتیس به خوبی می تواند خشکی و کم آبی را تحمل کند، از همین جهت آبیاری بیش از اندازه برای این گل ضرر دارد و سبب پدید آمدن بیماری ها در ریشه های آن می شود. از طرف دیگر برای پیشگیری از دیگر بیماری ها بهتر است گلدان استاتیس را در هنگام صبح آبیاری نمایید. اگر برای آبیاری گل استاتیس از روش به صرفه ی آبیاری قطره ای استفاده کنید، کافیست. در صورتی که مشاهده نمودید که گل شما در حال پژمرگیست، بهتر است آن را آرام آرام ولی مداوم آبیاری نمایید.

 

  • نور مناسب گل استاتیس

این گل به نور خورشید بسیار علاقه مند بوده و در شرایط خوب نور رشد خوبی نیز خواهد داشت. تابش غیر مستقیم نور خورشید از پشت یک پنجره آفتابگیر برای این گل مناسب است.

 

  • دمای مناسب گل استاتیس

مقاومت این گل در برابر دماهای زیاد نیز بالاست. دمای ۳۰ درجه سانتیگراد بیشترین دما و کمترین دمایی که استاتیس قادر به تحمل آن بوده دمای ۵- سانتیگراد است.

 

  • خاک مناسب گل استاتیس

اگر به خاک گلدان استاتیس کمی کمپوست اضافه نمایید نتیجه مطلوبی حاصل می شود. بهترین ترکیب برای این گل خاک معمولی همراه با شن می باشد. این گیاه با خاک غیر اسیدی و زهکشی مناسب رشد خوبی خواهد داشت.

 

  • کوددهی مناسب گل استاتیس

بهترین زمان برای کوددهی استاتیس ماه های رشد و گلدهی آن است. فصل بهار و اوایل فصل تابستان کوددهی را انجام دهید. کود های حاوی نیتروژن موجب انبوه شدن برگ های استاتیس خواهد شد. همچنین برای گلدهی بهتر از کودهای فسفردار استفاده نمایید. می توان از کودهای محلول در آب نیز استفاده نمایید و کود را به صورت غبارپاشی به برگ ها و خاک گلدان گل استاتیس اسپری کنید.

 

توجه : کوددهی بیش از اندازه موجب پژمردگی شده و در روند گلدهی اختلال ایجاد می نماید.

 

 

 

روش های پرورش و تکثیر گل استاتیس

  1. پرورش و تکثیر گل استاتیس از طریق بذر
  2. پرورش و تکثیر گل استاتیس از طریق قلمه زدن
  3. پرورش و تکثیر گل استاتیس از طریق تقسیم بوته

 

 

  • پرورش و تکثیر گل استاتیس از طریق بذر

بهترین و موثرترین روش برای پرورش استاتیس کاشت بذر می باشد. برای آنکه نتیجه ی مطلوبی بدست آورید بذرها را در روز های اولیه فصل بهار بکارید تا از سرمازدگی حفظ بماند. ابتدا بذر گل را تهیه نموده سپس در یک گلدان مناسب که از قبل با خاک حاصلخیز و کمپوست پر شده بکارید. برای کاشت بذرها حفره هایی به عمق ۰.۵ سانتیمتر ایجاد کنید. بهتر است که هر حفره با حفره دیگر ۲۰ سانتیمتر فاصله داشته باشد. روی بذرها را با خاک پوشانده و سپس آبیاری نمایید. در شرایط مناسب و دمای حدود ۲۵ درجه سانتیگراد، طی گذشت ۲ هفته الی ۳ هفته شاهد جوانه زدن آن هستیم. این شرایط برای مواقعیست که گل استاتیس را در محیط خارج از محیط آپارتمان پرورش می دهید.
برای پرورش این گل در محیط منزل و آپارتمان بایستی حداقل ۵۰ روز قبل از آخرین سرمازدگی کاشت را انجام دهید. دمای محیط را بین ۲۱ الی ۲۴ درجه سانتیگراد نگه دارید. پس از گذشت ۸ الی ۲۱ روز جوانه ها رشد خواهد کرد. بعد از مشاهده ۶ برگ، گلدان گل را به محیط خارج از خانه انتقال دهید و مطمئن شوید که دمای محیط از ۷ درجه سانتیگراد پایین تر نباشد، در غیر اینصورت سبب یخ زدگی گل خواهد شد. در زمان جوانه زدن برگ ها بهتر است محیط تاریک باشد. پس از کامل شدن همه جوانه ها محیط نگهداری گلدان استاتیس را به مکانی پرنورتر انتقال دهید.

 

بذر گل استاتیس

بذر گل استاتیس

 

 

  • پرورش و تکثیر گل استاتیس از طریق قلمه زدن

در اواخر زمستان و اوایل فصل بهار، ابتدا یکی از ساقه های گل را از قسمت انتهایی آن برش داده و جدا کنید. برگ هایی که در انتهای ساقه ی جدا شده هستند را از آن جدا کنید به طوری که ۲ الی ۳ برگ در بالای ساقه باقی بماند. یک بستر کاشت از خاک باغچه، کمپوست حاصلخیز تهیه نموده و قلمه را درون آن قرار دهید. آن را در محلی پرنور قرا دهید. می توان با قرار دادن گیاه در محیط گلخانه ای ( با استفاده از پلاستیک) روند جوانه زنی را تسریع بخشید.

 

 

  • پرورش و تکثیر گل استاتیس از طریق تقسیم بوته

در فصول بهار و پاییز می توان از این روش نیز گل استاتیس را تکثیر نمود. برای این کار گلدان مناسبی تهیه نموده و کف آن ۲ سوراخ ایجاد نمایید. داخل آن را تا عمق ۱ سانتیمتری سنگ ریزه بریزید. گلدان را با خاک باغچه و ماسه پر کنید. گل استاتیس را به دو قسمت تقسیم کرده و یکی از آن ها را درون گلدان جدید کاشته و آبیاری نمایید. برای گلدان جدید نیز شرایط محیطی مناسب را فراهم نمایید.

 

 

آفات و بیماری های گل استاتیس

از آنجایی که آبیاری بیش از اندازه برای این گل مضر است، بیماری های ریشه مانند کنه ها، شته ها سبب پوسیدگی ریشه ها و ساقه ها خواهند شد. در ادامه به تشریح این بیماری ها می پردازیم.

 

  • اگر لکه های زرد رنگی بر روی برگ های گل استاتیس مشاهده کردید، دلیل آن وجود کنه است. این بیماری به مرور پیشرفت کرده و موجب خاکستری رنگ شدن برگ ها و در نهایت ریزش آن ها خواهد شد. از آنجایی که دیدن کنه ها کار دشواریست، بهتر است که به تغییر رنگ برگ های گیاه خود اهمیت داده و مدام سلامت آن ها را بررسی نمایید. بهنترین راه برای درمان این بیماری استفاده از سم فسفر مخصوص کنه می باشد.

 

  • اگر برگ های گل شما به تدریج کمرنگ شدند و به حالت چروکیدگی درآمدند و در نهایت ریختند، نشان از حمله شته ها به این گیاه می باشد. شته ها موجودات ریزی هستند که به نوک و یا زیر برگ ها حمله کرده و از مواد مغذی برگ تغذیه نموده و در فرایند رشد برگ ها اختلال ایجاد می کنند. برای آنکه از شته ها رهایی یابید کافیست که با آب سرد برگ ها را غبارپاشی نمایید. در صورتی که ازدحام شته ها، کمی آرد بر روی برگ ها اسپری نمایید. شستن برگ ها نیز به این روند کمک خواهد کرد. در برخی از موارد دیده شده که استفاده از مقدار بسیار کمی مایع ظرفشویی همراه با فلفل، به سرعت شته ها را از بین می برد.

 

  • همانطور که قبلا هم اشاره کردیم، آبیاری نامناسب سبب پوسیدگی ساقه و ریشه های استاتیس می شود. آبیاری بیش از اندازه هم باعث گندزدگی ریشه ها شده و هم پوسیدگی ساقه ها را به دنبال دارد. پوسیدگی ساقه ها معمولا از یک ناحیه آغاز شده و به مرور تمام ساقه ها را درگیر می کند و در نهایت منجر به از بین رفتن کل گیاه می شود. به همین دلیل بهتر است در اولین فرصت با دیدن اولین پوسیدگی، ساقه ی پوسیده را از گیاه جدا نموده و تمامی گل و گلدان را ضدعفونی کنید. پوسیدگی های ریشه به مراتب دردسرسازتر هستند. هنگامی که خاک از آبیاری بیش از حد غرقابی می شود، هوا به مقدار کافی به ریشه ها نمی رسد و همین امر موجب از بین رفتن گیاه خواهد شد. از طرف دیگر در چنین شرایطی قارچ ها نیز به ریشه ها حمله ور شده و سبب پوسیده شدن آن ها خواهند شد. بهتر است مدام ریشه ها را بررسی نمایید، اگر ریشه ها بافت سستی داشتند و با دست به راحتی جدا می شدند، گیاه بیمار است، در غیر اینصورت ریشه های سفید و مستحکم نشان دهنده گیاهی سالم می باشد. برای مبارزه با این بیماری ابتدا نواحی بیمار را از کل گیاه جدا کنید، سپس کمی پنبه را به الکل آغشته نموده و ریشه هارا با آن بشورید. پس از آنکه این کار را چند مرتبه انجام دادید، گلدان جدیدی تهیه نموده و با خاک تازه آن را پر کنید و گل استاتیس خود را به آن انتقال دهید. پس از آن خاک را مرتبا بررسی نموده، زهکش مناسب تعبیه و آبیاری را به طور منظم انجام دهید.

 

آفات و بیماری های گل استاتیس

آفات و بیماری های گل استاتیس

 

آفات و بیماری های گل استاتیس

آفات و بیماری های گل استاتیس

 

 

جمع آوری شده توسط تیم گل