انواع گل

گل آنتوریوم

گل آنتوریوم

گل آنتوریوم گلی قلبی شکل و مناسب کاشت در محیط های مرطوب می باشد. این گل در رنگ های متنوعی از جمله قرمز، صورتی، بنفش، نارنجی، زرد، سفید، سبز و حتی دو رنگ یافت می شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با تیم گل همراه باشید.

 

معرفی گل آنتوریوم

نام لاتین: Anthurium

نام فارسی: درفش گیاه

نام علمی: Anthurium

راسته: قاشق واش سانان

تیره: گل شیپوریان

بومی: قاره آمریکا، از شمال مکزیک تا آرژانتین و مناطقی از کارائیب

آنتوریوم گیاهی همیشه سبز، چند ساله، مناسب جهت پرورش در گلخانه می باشد، زیرا درجه حرارت، مقدار رطوبت و آبیاری در این مکان به طور مداوم بررسی می شود. ارتفاع و عرض این گل به ۱ متر می رسد اگرچه بین ۳۰ تا ۶۰ سانتیمتر نیز مشاهده شده است. رنگ برگ آنتوریوم سبز تیره می باشد که طول آن به ۱۸ سانتیمتر می رسد. شکل ظاهری آن مستطیلی و قلب مانند است. رشد طول آنتوریوم در اندازه ی کوچک، بزرگ و متوسط تا ۳۰ سانتیمتر متغیر است. همچنین دمبرگ های هر برگ این گل به ۳۰ تا ۶۰ سانتیمتر می رسد. برگ های این نوع گیاهان اشکال متنوعی دارند به صورتیکه زیبایی و جذابیت آن باعث پرورش و نگهداری این گل می شود، هرچند علت اصلی نگهداری آن علاقه به گل های زیبای آن می باشد. قسمت رنگین آنتوریوم از نظر گیاه شناسی چمچه (spath) نامیده می شود. چمچه گونه ای برگواره است که می تواند رنگین باشد و قسمت اصلی گل را تشکیل دهد (چمچه عضوی شبیه به برگ می باشد).
با پرورش این گل در محیط منزل می توانید فضا را از آلاینده های موجود از جمله آمونیاک و … پاک سازی نمائید. این گل برای تصفیه هوا بسیار مفید بوده و از طرف ناسا نیز (Nasa clean air study) تائید شده است. گیاهان علفی و اپی فیت ephiphyt از جنس آنتوریوم هستند که با زندگی بر روی سایر گیاهان تغذیه می نمایند. در گیاهانی که به گل آنتوریوم تعلق دارند، چمچه می تواند شکل، رنگ، اندازه ی مختلفی داشته باشد اما در گونه ی اصلی این گیاه رنگ گل یا همان چمچه زرد می باشد. دوام گل آنتوریوم زیاد بوده و ۲ تا ۳ ماه پایدار است. این گل به سرما و آبیاری زیاد و نمک دار حساس بوده، در زمستان ۶ تا ۸ هفته به استراحت نیاز دارد. یعنی آبیاری بسیار کم و در حرارت ۱۵ درجه سانتیگراد نگهداری شود. از مزیت های دیگر این گل مدت زمان طولانی دوره ی گلدهی می باشد (حدود ۳ ماه).

 

توجه: این گل به دلیل داشتن کریسان های سمی کلسیم اگزالات (raphides) و شیره ای که دارد می تواند باعث ایجاد تاول، تحریک دردناک دهان و گلو و بروز مشکل در بلع غذا و کلفت شدن صدا شود و همچنین مشکلاتی برای دست ها و چشم ها ایجاد کند. با گذشت زمان و مصرف مایعات خنک و یا سبزی هایی با شیره ی چسبناک، می توان مشکلات ناشی از این عوامل را کاهش داد.

 

رنگ نارنجی گل آنتوریوم

رنگ نارنجی گل آنتوریوم

رنگ بنفش گل آنتوریوم

رنگ بنفش گل آنتوریوم

رنگ زرد گل آنتوریوم

رنگ زرد گل آنتوریوم

رنگ سفید گل آنتوریوم

رنگ سفید گل آنتوریوم

رنگ صورتی گل آنتوریوم

رنگ صورتی گل آنتوریوم

 

گونه ی دو رنگ گل آنتوریوم

گونه ی دو رنگ گل آنتوریوم

 

 

شرایط پرورش و نگهداری گل آنتوریوم

  • شرایط آبیاری گل آنتوریوم

این گیاه به آبیاری متوسطی نیازمند است، زیرا آبیاری بیش از اندازه سبب زردی گیاه می شود و به مرور گیاه از بین می رود. هنگامی که سطح خاک کمی خشک شد آبیاری را شروع نمائید. همچنین آبیاری بایستی به صورت منظم باشد.

 

  • نور مناسب گل آنتوریوم

گل آنتوریوم به نور غیر مستقیم و مکانی روشن نیاز دارد. بهتر است مکان نگهداری گل جهت گلدهی مناسب، پشت پنجره باشد. نور مستقیم باعث سوختن برگ های این گل می شود. در فصل های زمستان مقدار نور محیط کم می باشد به همین دلیل می باستی در ساعاتی از صبح، گل را در مقابل نور مستقیم خورشید نگهداری نمود.

 

  • دمای مناسب گل آنتوریوم

دمای پایین تر از ۱۸ درجه سانتیگراد در روز برای این گل ضرر دارد و سبب کم شدن گلدهی و کاهش رشد می شود، همچنین دمای بیشتر از ۳۲ درجه سانتیگراد در روز می تواند باعث کم رنگ شدن گل ها، سوختگی کناره های برگ ها و در آخر کاهش رشد و گلدهی شود. بنابراین میزان دمای مناسب این گل در روز دمای ۲۵ تا ۳۲ درجه سانتیگراد و در شب هنگام، ۲۱ تا ۲۳ درجه سانتیگراد می باشد. بایستی دقت نمائید این گل در طی فصل زمستان ۶ هفته به آبیاری کم و دمای ۱۵ درجه سانتیگراد احتیاج دارد. این دوران، دوران استراحت گل می باشد. این موضوع سبب گلدهی، رشد بهتر و مطلوب تری در سال های آتی خواهد شد.

 

  • رطوبت مناسب گل آنتوریوم

غبارپاشی هر روزه به جز ظهر ها به رشد بهتر و گلدهی این گل کمک بسیاری می کند. زیرا در طی فصل بهار و تابستان به رطوبت بسیاری نیازمند است. با استفاده از سنگریزه و یا حالت جزیره مانند در زیر گلدان رطوبت ثابتی جهت استفاده ی گل ایجاد نمائید. اما بایستی توجه داشته باشید ته گلدان با آب تماس پیدا نکند.

 

  • خاک مناسب گل آنتوریوم

بهترین و مناسب ترین مخلوط خاک برای گل آنتوریوم مخلوط خزه در حال پوسیدن یا تورب (دو قسمت)، ورمیکولیت (یک قسمت) و پرلیت (یک قسمت) می باشد. ورمیکولیت و پرلیت از سنگ های معدنی می باشد که طی مدت زمانی به رس تبدیل می شوند، ذرات پرلیت بزرگ تر از ورمیکولیت می باشد. اگر به مخلوط فوق دسترسی نداشتید، از خاک لوم شنی که با هوموس یا مواد آلی غنی شده است استفاده نمائید. هوموس یا مواد آلی به حفظ رطوبت خاک کمک می کند.

 

  • کوددهی مناسب گل آنتوریوم

کمبود مواد آلی و تغذیه ای گل را می توان به وسیله ی کوددهی تامین نمود. با استفاده از کود های کامل یا بنفشه آفریقائی (هر دو هفته یکبار) این گل را تغذیه نمود.

 

روش های پرورش و تکثیر گل آنتوریوم

  1. پرورش و تکثیر گل آنتوریوم از طریق بذر
  2. پرورش و تکثیر گل آنتوریوم از طریق تقسیم ریشه
  3. پرورش و تکثیر گل آنتوریوم از طریق قلمه زنی

 

 

  • پرورش و تکثیر گل آنتوریوم از طریق بذر

در آغاز این روش ظرف های صافی که کم عمق می باشد را انتخاب کنید. درون آن را ورمیکولیت مرطوب ریخته و در عمق ۱ اینچی ورمیکولیت بذر ها را بکارید. سپس سطح آن را با پلاستیک بپوشانید، این امر سبب رشد بهتر، حفظ رطوبت و گرما می شود. در مرحله ی بعد گیاه را در دمای ۲۱ درجه سانتیگراد نگهداری نمائید. توجه داشته باشید این روش به مراقبت مداوم احتیاج دارد، زیرا اگر سطح خاک خشک شود و رطوبت خود را از دست دهد، عملکرد مطلوبی نخواهد داشت، به همین منظور بایستی پس از مدتی پلاستیک کشیده شده روی گیاه را بردارید تا گیاه بتواند نفس بکشد و رطوبت اضافی تبخیر شود. پس از شکل گیری جوانه، آن ها را به گلدان منتقل نمائید و به شرایط عادی مراقبت از گل بپردازید. به دلیل مدت زمان طولانی گلدهی این روش، کمتر کسی از آن استفاده می نمایند، زیرا حدود ۴ سال زمان می برد تا عمل گلدهی صورت گیرد اما می تواند باعث جذابیت برای پرورش دهندگان باشد.

 

  • پرورش و تکثیر گل آنتوریوم از طریق تقسیم ریشه

در ابتدا ریشه ی گیاه را از گلدان خارج نمائید و به دو قسمت رویشی تقسیم کنید. در ادامه هر کدام را در گلدانی با قطر دهانه ۱۱ یا ۱۳ سانتیمتری که شامل کمپوست گیاهی یا پایه پیت می باشد، قرار دهید. حتما توجه نمائید در هنگام کاشت ریشه ی گیاه نباید زیر خاک قرار گیرد و بایستی بالاتر از سطح خاک باشد. رطوبت مورد نیاز در این روش بالا و دمای مورد نیاز ۲۴ درجه سانتیگراد می باشد. گلدان ها را به طور منظم مه پاشی نمائید و جهت بهتر شدن شرایط گلخانه و نتیجه دهی در تکثیر، گلدان ها را به وسیله ی کیسه ی پلاستیکی بپوشانید. فصل بهار بهترین فصل جهت به کارگیری این روش می باشد.

 

  • پرورش و تکثیر گل آنتوریوم از طریق قلمه زنی

در این روش با استفاده از چاقوی نوک تیز تکه ای از شاخه ی گیاه را جدا نموده و همچنین برگ های قسمت پایینی را بکنید، با این کار گیاه فرصت ریشه دهی پیدا می کند. اگر از ساق ی بلند جهت قلمه زنی استفاده نمودید آن را به قسمت های کوچک تری تقسیم کنید (هر قسمت حداقل یک گره داشته باشد). هر یک از قسمت ها را در گلدان های حاوی خاک سست (ترکیبی از ماسه و پیت) بکارید، سپس در دمای ۲۵ تا ۳۵ درجه سانتیگراد و پوشش پلاستیکی بر روی قلمه ها نگه دارید. رطوبت خاک نیز بایستی حفظ شود. پس از گذشت چند هفته و با ریشه زایی گیاه و شروع برگ های جدید، گیاه را به گلدان بزرگ تر منتقل کنید.

 

 

آفات و بیماری های گل آنتوریوم

  • گل ندادن آنتوریوم به دلیل کمبود نور می باشد، بنابراین گیاه را به مکانی پر نور منتقل نمائید. آبیاری زیاد به ویژه در فصل زمستان نیز می تواند عامل این موضوع باشد. اگر تمام شرایط نگهداری این گل رعایت شده اما هنوز گلدهی صورت نگرفته، احتمالا مواد مغذی خاک کافی نمی باشد. بایستی از کودهای کامل یا کودهای مخصوص گیاهان گلدار تغذیه نمائید.
  • پیدایش نقطه های قهوه ای بر روی برگ، عامل این بیماری، قارچ زدگی می باشد. بایستس به وسیله ی قارچ کش ها سمپاشی کنید. اما اگر نقطه ها زیاد بود می توانید برگ را جدا نمائید.
  • کنه قرمز سبب به وجود آمدن تار عنکبوت بر روی برگ ها می شود. سعی کنید به طور مداوم سطح برگ ها را با دستمال مرطوب پاک سازی نمائید.
  • سیاه شدن برگ ها، وجود سیاهی در لبه های برگ به علت کمبود مواد مغذی مانند کلسیم و کمبود رطوبت می باشد. لکه های سیاه در وسط گل به علت وجود قارچ آنتراکنوز می باشد. بایستی با بنومیل سم پاشی انجام گیرد. ممکن است سرد بودن محیط نیز عامل این بیماری باشد. گلدان ها را به محیطی با دمای بالا منتقل نمائید.
  • ریز شدن برگ ها، کمبود مواد مغذی و غنی نبودن خاک عامل این موضوع می باشد. حتما گیاه را تغذیه نمائید.
  • رنگ پریدگی برگ ها، هوای گرم و خشک باعث این بیماری است، همچنین از دست دادن براقی گل ها به این عامل بستگی دارد. در این حالت گل به غبارپاشی و حالت جزیره ای رطوبت نیازمند است.
  • شکاف داشتن برگ ها ممکن است نشانه ی ضربه ی فیزیکی به گیاه باشد. گلدان ها را در جایی نگهداری کنید که عبور افراد کمتر باشد.
  • زرد شدن برگ ها، سردی هوا در زمستان می تواند باعث بروز این مشکل باشد بایستی گلدان را به مکانی با فضای گرم تر منتقل نمائید. اگر برگ گل پیچیده می شود ممکن است به دلیل سردی محیط باشد. از دلایل دیگر زرد شدن برگ ها آبیاری بیش از اندازه می باشد. دقت نمائید بین هر آبیاری سطح خاک گلدان خشک شده باشد. اگر این اتفاق در زمستان افتاد بیشتر بخاطر سردی هوا می باشد. حتما گلدان را به محلی با دمای بالا منتقل کنید، اگر برگ گیاه شما پیچیده می شود نیز دلیل آن سرماست، اما از دیگر دلایل زرد شدن برگ ها آبیاری زیاد است، بنابراین حتما بین دو آبیاری خاک گلدان خشک شده باشد.

 

آفت گل آنتوریوم

آفت گل آنتوریوم

زرد شدن برگ گل آنتوریوم

زرد شدن برگ گل آنتوریوم

 

نقطه های قهوه ای بر روی برگ گل آنتوریوم

نقطه های قهوه ای بر روی برگ گل آنتوریوم

 

 

 

جمع آوری شده توسط تیم گل