انواع گل

گل آلسترومریا

گل آلسترومریا

گل آلسترومریا گلی پایدار، استوار، زیبا، خوشه ای در رنگ های سفید، صورتی، نارنجی و بنفش می باشد. این گل زیبا و رنگارنگ را به نام های سوسن اینکا و طوطی لیلی نیز می شناسند. برای شناخت بیشتر این گل با تیم گل همراه باشید.

 

معرفی گل آلسترومریا

نام لاتین: Alstroemeria aurea

نام فارسی: سوسن پرویی

نام علمی: Alstroemeria

راسته: سوسن سانان

تیره: Alstroemeriaceae

بومی: آمریکا جنوبی به ویژه شیلی و برزیل

گل آلسترومریا در مناطق گرمسیری به شکل علفی رشد می کند. از ویژگی های آن می توان به حساس بودن در برابر سرما، گیاهی تک لپه، یک ساله و چند ساله اشاره کرد. ساقه های زیرزمینی های آن از نوع همپا بوده که از آن ریشه های پراکنده و اندام هوایی خارج می شوند. زمانی که گیاه رشد نمود، این ریشه ها به ریشه های محکم و ضخیمی تبدبل می شود که جنس آن کرکی، گوشتی، ترد و متراکم است. از ساقه های این گیاه مایعی همانند گل لاله خارج می شود که باعث ایجاد تاول و سوزش در پوست می شود (انگشت لاله ). پس از آغاز گلدهی، گلدهی آن بسیار مستمر و دارای بازدهی بالایی است. این گل برای باغچه و کاشت در گلدان نیز بسیار مناسب است.

 

گل آلسترومریا سفید

گل آلسترومریا سفید

گل آلسترومریا یاسی

گل آلسترومریا یاسی

 

 

گل آلسترومریا صورتی

گل آلسترومریا صورتی

گل آلسترومریا زرد

گل آلسترومریا زرد

 

دسته گل آلسترومریا

دسته گل آلسترومریا

دسته گل آلسترومریا

دسته گل آلسترومریا

 

 

چگونگی گلدهی گل آلسترومریا

در روزهای بلند اواخر بهار گلدهی این گل آغاز شده و تا پاییز ادامه می یبابد. گلدهی این گیاه تحت تأثیر دمای ریزوم هاست و از طریق دمای خاک اطراف ریزوم ها کنترول می شود. اگر دمای خاک ۱۶ درجه باشد، دوره گلدهی گیاه افزایش می یابد.

آلسترومریا از حیث گلدهی به دو شکل می باشد :

 

  • انواع ارکیده ای

از مشخصات این دسته می توان به ارتفاع بلند آن ۳ الی ۵/۲متر، حساسیت نداشتن به منبع نور، گلدهی بسیار در زمان کوتاه اشاره کرد. بیشترین زمان گلدهی این گل اوایل بهار به مدت ۳ تا ۵ ماه می باشد، برای گلدهی به سرمای ۱۰ الی ۱۵  درجه سانتیگراد احتیاج دارد و بعد از گلدهی تا فصل بهار رشد خود را ادامه می دهد.

 

گل آلسترومریا ارکیده ای

گل آلسترومریا ارکیده ای

 

 

  •  انواع پروانه ای

ارتفاع این نوع از گل آلسترومریا کمتر از نوع ارکیده ای آن می باشد. ۹ الی ۱۲ ماه سال را گلدهی دارد. این گلدهی نیازمند به سرمای ۱۳ الی ۱۶ درجه سانیتگراد می باشد. برای استفاده در گلدان و تهیه دسته گل بسیار مناسب است. از آنجایی که بیشتر اوقات سال را گلدهی دارد، می توان در هر موقع از سال اقدام به کاشت آن نمود.

 

گل آلسترومریا پروانه ای

گل آلسترومریا پروانه ای

 

 

شرایط نگهداری گل آلسترومریا

  • شرایط آبیاری گل آلسترومریا

روش آبیاری مناسب برای این گل قطره ای و بارانی می باشد. به دلیل اینکه ریشه ی آلسترومریا در سطح خاک می باشد به آبیاری زیادی نیاز دارد. احتیاج این گل در طول سال ۸۰۰-۵۰۰ میلیمتر آب است. آبیاری این گل در ماه های اردیبهشت، خرداد، تیر بی ثبات است ولی در ماه های آبان، آذر و دی ۲۰ میلیمتر تا بیش از ۱۰۰ میلیمتر نیازمند آب است.

 

  • نور مناسب گل آلسترومریا

در پرورش گل آلسترومریا از نور غیر طبیعی جهت تحریک گلدهی استفاده می کنند (لامپ نور سفید). این نور غیر طبیعی در زمستان حداکثر بایستی ۱۳ ساعت باشد. نور غیر طبیعی با فراوانی ۳۵۰۰-۳۰۰۰ لوکس بر متر مربع در پایان مهر تا اواسط آذر، ۱۴ ساعت روزانه و سپس تا بهمن ماه ۱۲ ساعت، زمتن مناسبی برای نور این گل می باشد.این گل در روزهای معمولی به ۱۲-۱۳ ساعت نور طبیعی نیازمند است. توجه داشته باشید ساعات نوردهی کمتر از ۸ ساعت نشود زیرا باعث عقب افتادن زمان گلدهی و کم شدن عملکرد آن می شود.

 

 

  • دمای مناسب گل آلسترومریا

آلسترومریا به سرمای زیاد حساس بوده، بنابراین در گلخانه سرد پرورش داده می شوند. دمای بالا فرایند گلدهی را جلو می اندازد ولی در دماهای بیشتر از ۲۰ تا ۲۵ درجه سانتی گراد ممکن است گلدهی ساقه های ضعیف تری داشته باشند و جوانه ها ناقص شوند، علایم ویروسی ظاهر شده و سرانجام گلدهی به سرعت متوقف خواهد شد. دمای گلخانه در شب باید ۱۰ تا ۱۳ درجه سانتیگراد و در روز ۱۶ تا ۱۸ درجه سانتیگراد باشد. این گیاه مناسب خاک های مرطوب و شرایط آفتابی تا سایه –آفتابی می باشد.گل آلسترومریا به دمای بالایی جهت گلدهی نیاز دارد، در برابر سرمای زیاد حساس بوده به همین دلیل در گلخانه سرد پرورش می یابد. توجه داشته باشید دمای موجود برای این گل بیشتر از ۲۰ تا ۲۵ درجه سانتیگراد نباشد، زیرا باعث ضعیف شدن ساقه ها، ناقص شدن جوانه ها، گلدهی زود هنگام و در آخر وجود ویروس در این گل خواهد شد. آلسترومریا مناسب شرایط آفتابی تا سایه-آفتابی است. در کل دما نقش بسیار مهمی در استراحت و گلدهی آلسترومریا دارد، دمای ۱۶ درجه مناسب و دمای بالای ۲۱ درجه ساتیگراد نامناسب است. جهت خنک کردن جایگاه آن از لوله های آب سرد می توان بهره برد.
دمای بالای خاک در فصل تابستان باعث کمتر شدن گلدهی این گل می شود. شکل گیری شاخساره ی آلسترومریا از روی زیر زمین انجام شده و شاخساره های کور در پاییز و زمستان افزایش می یابد. مطالبی موجود است که در آن گفته شده با خنک کردن خاک در پاییز می تواند گل دهد ولی در این شرایط به زمان بیشتری نسبت به خاک خنک شده برای گلدهی نیازمند است. برای حفظ خنک ماندن خاک در فصل تابستان، کنترل شکل گیری شاخه های کور در پاییز، توصیه می شود دما را در حدود ۱۴ درجه سانتیگراد نگه دارید. در کشور هایی مانند جنوب اروپا و ژاپن که تابش نور شدیدی دارد دما بایستی کمی بیشتر از ۱۵-۱۷ درجه سانتیگراد باشد.

 

  • رطوبت مناسب گل آلسترومریا

در تابستان رطوبت موجود در هوا کمتر از ۵۰% می باشد، به همین منظور به ترکیب آبیاری قطره ای و بارانی توصیه شده است.

 

  • خاک مناسب گل آلسترومریا

خاک گل آلسترومریا دارای شرایط ویژه ای می باشد از جمله :
+ تغذیه ی خاک با نسبت های مناسب
+ تشکیل شرایط محیطی فیزیکی، شیمیایی، و بیلوژی مناسب جهت ریشه دهی
+ دارای زهکش مناسب
+ داشتن سازه ای مناسب
+ بری از هرگونه آفات و بیماری ها

 

 

روش های تکثیر و پرورش گل آلسترومریا

به طور کلی کاشت گل آلسترومریا در ماه های تابستان تا اوایل پاییز، در نیمکره شمالی از آبان تا اواخر خرداد و در نیمکره جنوبی از شهریور تا آذر ماه انجام می شود. در مناطقی که در شهریور تا مهر کاشته شده، عمل گلدهی در اسفند ماه آغاز می شود.

 

  1. تقسیم ریزوم
  2. کشت بذر
  3. کشت بافت

 

  • در عمق کاشته شده، نقاط رشدی در سطح خاک به فاصله ی ۳-۵ سانتیمتر، احتیاج نوری آلسترومریا در این روش به مدت ۸-۶ هفته در روزهای بلند، ۱۳_۱۶ ساعت می باشد، ریزوم ها بایستی ۳ الی بیشتر شاخه ی رئیشی داشته باشد. بروز بیماری و افزایش آن از مشکلاتی است که در این روش می باشد.
  • گل آلسترومریا در این روش به راحتی پرورش داده می شود ولی مشکلاتی را به همراه دارد از جمله : طولانی شدن زمان رشد، تفرق صفات، پیداش ناهماهنگی هایی در جوانه زنی بذر ها
  •  با به کارگیر ی این روش در ۴ هفته، گیاهان آن ۴-۷ برابر بیشتر شده که بری از هرگونه ویروس می باشد. افزایش رشد این گل در این روش بسیار سریع است.

 

 

تکثیر گل آلسترومریا

 

 

آفات و بیماری های گل آلسترومریا

  • فقدان منگنز که ممکن است باعث زرد شدن برگ ها شود.حلزون، تریپس، مگس سفید، شته از آفات مهم این گل می باشد.
  • فقدان منیزیم که باعث بروز علائمی به شکل راه راه به رنگ زرد می شود.
  • فقدان آهن باعث بوجود آمدن زردی در جوان ترین برگ ها می شود و این در صورتیست که رگبرگ ها سبز مانده اند.
  • اگر خاک بسیار مرطوب باشد باعث پیدایش قارچ پیتیوم و مقدار کمی از قارچ فیتوفترا می شود که منجر به پوسیدگی گل می شود همچنین قارچ ریزوکتنیا در فضای گرم مرطوب افزایش پیدا می کند.

 

بیماری گل آلسترومریا

 

جمع آوری شده توسط تیم گل