انواع گل

گل آلاله

گل آلاله

یکی دیگر از گل های زیبا، گل آلاله می باشد. آلاله تنوع رنگی بسیار بالایی دارد. از جمله رنگ های آن می توان به قرمز، صورتی، نارنجی، بنفش، زرد تا سفید و سایه روشن اشاره نمود. برای آشنایی بیشتر با تیم گل همراه باشید.

 

معرفی گل آلاله

نام لاتین: Ranunculus

نام فارسی: گل آلاله

نام علمی: Ranunculus

راسته: آلاله سانان

تیره: آلالگان

بومی: اروپای شمالی

آلاله گیاهی است دائمی با ریشه های متورم و پنجه مانند که در قسمت بالای خود دارای چندین جوانه فلس دار پوشیده از کرک است. ساقه های این گیاه خشن، ساده و یا منشعب بوده و ارتفاع آن ها ۲۰-۲۵ سانتیمتر است. برگ ها خصوصا در قاعده گیاه زیاد بوده و کم و بیش بریده و دندانه دار هستند. گل ها به رنگ های مختلف، کم پر یا پرپر هستند. این گیاه برای تزیین حاشیه ها، تپه ها و نیز به عنوان گل بریدنی استفاده می شود. به طور کلی ۶۰۰ نوع آلاله شناخته شده که حدود ۶۰ نوع آن در ایران یافت شده و گاهی به صورت خودرو و بومی مشاهده شده. آلاله هایی که به صورت خودرو هستند در جنگل، چشمه ها، مرداب و حاشیه کشتزارها، کوهستان و در آب های کم عمق باتلاق ها می رویند. ارقام پربرگ و اصلاح شده ی این گل سبب علاقمندی افراد به این گل شده است. آلاله گیاهی زینتی، دارای گلبرگ و کاسبرگ های نازک و کاغذی هستند، اصالتا کم برگ و ساقه ی آن بسیار ظریف است.

 

انواع مهم گل آلاله

  • آلاله آفریقایی (Africanus)

گل ها درشت و پرپر و تا حدودی شبیه به گل صدتومانی بوده و زودرس هستند.

 

آلاله آفریقایی

آلاله آفریقایی

 

  • آلاله ایرانی (Asiaticus/deperse)

گیاهی است دائمی و حساس به سرما، گل آن به رنگ های سفید، زرد، نارنجی، قرمز یا صورتی دیده می شود. در بعضی واریته ها یک رنگ و در برخی ابلق و خط دار هستند. گل اغلب پرپر و نیمه پرپر است. طول ساقه گل دهنده به ۲۵-۵۰ سانتیمتر می رسد.

 

آلاله ایرانی

آلاله ایرانی

 

آلاله ایرانی

آلاله ایرانی

 

  • آلاله خزنده (Repens)

چند ساله، استولون دار، برگ های مثلثی تا تخم مرغی شکل که هر یک دارای سه لب می باشد، ساقه ها منشعب و حامل خوشه ای از گل های زرد روشن براق به قطر ۱/۵-۲ سانتیمتر است.

 

آلاله خزنده

آلاله خزنده

خواص گل آلاله

  • درمان ناراحتی های قلبی و به عنوان آرامبخش استفاده میکنند.
  • گرد ریشه ی آن جهت رفع ناراحتی های پوستی
  • درد های رماتیسم، سیاتیک و تورم مفاصل، یک پارچه را به شیره ی گیاه بمالید و در محل درد نگه دارید. این کار باعث تسکین درد مفاصل شده و از تمامی گونه های آلاله می توان بهرمند شد.
  • دم کرده ی این گیاه جهت درمان سرما خوردگی، تب کودکان و بی قراری آن ها
  • مالیدن گرد ریشه ی آن به پوست جهت رفع چربی، جوش ها و ناراحتی های پوستی

 

شرایط حفظ و نگهداری گل آلاله

  • شرایط آبیاری گل آلاله

در فصل بهار نیاز آبی آن بالا می باشد و در تابستان با زرد شدن برگ ها آبیاری کاهش می یابد تا اینکه متوقف شود، پس از گلدهی آبیاری را قطع نمایید تا گیاهان رشد کنند. پس از گذراندن دوران خفتگی دوباره آبیاری نمایید (در پاییز) تا گیاهان رشد کنند.

 

  • نور مناسب گل آلاله

این گل طالب اراضی قوی، سالم، هوادار و آفتاب گیر است.

 

  • دمای مناسب گل آلاله

در کل نسبت به سرمای زیاد حساس است. دمای شبانه ۷-۱۰ درجه سانتیگراد و دمای روزانه حداکثر ۲۰ درجه سانتیگراد برای این گیاهان مناسب است. دمای بیش از ۲۷ درجه سانتیگراد باعث زرد شدن برگ های پایینی می شود. این گیاه می تواند در ۵- درجه سانتیگراد زنده بماند. برای تولید گل با کیفیت و کمیت بالا شرایط روز کوتاه و شب های خنک مناسب است. همچنین روز بلند و دماهای بالا منجر به تشکیل ریشه ی غده ای، پیری گیاه و خواب ریشه غده ای می شود.

 

  • رطوبت مناسب گل آلاله

آلاله به طوبت کمی نیاز دارد. در زمان آبیاری به حدی آبیاری انجام شود که خاک به مقدار کمی از رطوبت برخوردار باشد. رطوبت و آبیاری زیاد خاک سبب پوسیده شدن گل و کم شدن گلدهی می شود.

 

  • خاک مناسب گل آلاله

میتوان مخلوطی از خاک برگ + خاک معمولی + مقداری شن برای این گیاه استفاده کرد.
اگر قصد کاشتن این گیاه را در گلدان دارید برای هر پیاز درشت این گیاه که محیطی برابر ۷-۸ سانت دارد از گلدانی با قطر دهانه مناسب استفاده کنید.
به طور کلی نسبت به خاک خیلی سخت گیر نیست اما به خاکی با زهکش مناسب و عدم نگهداری آب اضافی نیاز دارد خاک های سنگین و در صورت ماندگاری آب می توانند موجب پوسیدگی و ار بین رفتن گیاه شوند.

 

  • کوددهی مناسب گل آلاله

اگر در زمان تهیه خاک و یا اوایل فصل از خاک برگ استفاده شده است دیگر نیاز چندانی به کوددهی در طی فصل رویش نیست اما به هر حال میتوان از کوددهی کامل یکی قبل از گلدهی و دیگری بعد از اتمام گلدهی استفاده کنید. بکارگیری مواد ارگانیک همانند خاک برگ و یا کود بسیار پوسیده دامی به رشد و گلدهی این گیاه کمک میکند.

 

توجه : نوبت کوددهی بعد از گلدهی به منظور قویتر کردن پیازهای داخل خاک است.

 

گلدهی گل آلاله

شاخساره ها از جوانه های رویشی که روی ریشه ی غده ای قرار دارند در زمستان های خنک و مرطوب حاصل می شوند. هر شاخساره دارای سیستم ریشه ای جداگانه است. در شاخساره هایی با غده متوسط تا بزرگ گل آغازی بعد از ۶۰ روز انجام می شود و ولی در دان نهال ها به ۱۲۰ روز زمان نیاز است. در غده ها قبل از گلدهی ۵ یا بیشتر از ۵ برگ تشکیل می شود ولی در دان نهال ها ۸ تا ۱۵ برگ باید قبل از گلدهی تشکیل شود. معمولا غده های بزرگ تر شاخه گل بیشتر می دهند. در فضای آزاد در اوایل تابستان گل می دهد ولی در گلخانه می توان در زمستان و بهار از گل های آن استفاده نمود. با گرم شدن هوا در تابستان برگ ها زرد شده و گیاه به حالت استراحت می رود.

 

برداشت و نگهداری غده

پس از دوره ی گلدهی وقتی بوته ها خشک شدند، شاخ و برگ گیاه را قطع کرده، آبیاری را متوقف و ریشه ها را در بستر به حال خود رها می کنند. پس از طی دوره ی استراحت در پاییز دوباره آبیاری می شود تا گیاهان رشد کنند. گاهی پنجه ها را از خاک خارج کرده و پس از تمیز کردن، در سایه خشک می کنند. سپس آن ها را در شن خشک تا هنگام کشت مجدد نگهداری می کنند.

 

 

روش های پرورش و تکثیر گل آلاله

  1. پرورش و تکثیر گل آلاله از طریق بذر
  2. پرورش و تکثیر گل آلاله از طریق تقسیم ریشه

  • پرورش و تکثیر گل آلاله از طریق بذر

معمول ترین روش تکثیر آلاله استفاده از بذر است. بذر آلاله در ماه های تیر و مرداد در محل اصلی کشت می شود. در طول زمستان برای جلوگیری از سرمازدگی گیاهان جوان بستر کاشت به وسیله ی خاک برگ یا مواد مشابه پوشیده می شود. در این حالت گیاهان در بهار گل می دهند ولی بهترین گلدهی آنان در سال بعد خواهد بود. در صورتی که سرمای زمستان گیاهان را از بین ببرد می توان در بهار مجددا بذر کاری کرد. گیاهان حاصل رشد کرده و غده تشکیل می دهند. در تابستان با گرم شدن هوا برگ ها زرد شده و خشک می شود. در این زمان آبیاری قطع می شود تا دوره ی استراحت غده سپری شود. در پاییز مجددا غده ها را آبیاری می کنند تا سبز شود. بعد از ظهور برگ ها می توان آن ها را به محل اصلی منتقل کرد. با ادامه آبیاری و مراقبت از گیاه در بهار یا تابستان سال بعد گل ها ظاهر می شود.

 

  • پرورش و تکثیر گل آلاله از طریق تقسیم ریشه

گیاهان چند ساله آلاله از طریق تقسیم ریشه افزایش می یابند. در مناطقی که زمستان سرد است در بهار و در مناطق گرمسیری و نقاطی که زمستان ملایم دارند در پاییز این عمل انجام می شود. لازم به ذکر است که ریشه های استفاده شده قبلا باید در شن خشک دوره استراحت خود را طی کرده باشند. از این طریق گیاهان بعد از ۴ تا ۶ ماه گل می دهند.

 

 

آفات و بیماری های گل آلاله

  • بیماری های قارچی و پوسیدگی پنجه ها که علت آن آبیاری بیش از حد می باشد، در این صورت آبیاری کمتر و از قارچ کش ها جهت رفع بیماری های قارچی استفاده نمایید.
  • شته های سبز، سموم سیستمیک می تواند این شته ها را نابود کند.

 

آفت آلاله

آفت آلاله

بیماری آلاله

بیماری آلاله

 

 

 

 

 

 

 

جمع آوری شده توسط تیم گل