انواع گل

گل آدنیوم

گل آدنیوم

گل آدنیوم از گل های بسیار زیبای آپارتمانی می باشد که به عنوان بونسای نیز از این گل استفاده می شود. از سری گل های مقاوم در محیط گرم و مطلوب منزل می باشد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد این گل زیبا با تیم گل همراه باشید.

 

معرفی گل آدنیوم

نام لاتین: Adenium

نام فارسی: گل آدنیوم

نام علمی: Adenium

راسته: گل سپاسی سانان

تیره: خرزهره ایان

بومی: آفریقا و شبه جزیره عربستان

گل آدنیوم از خانواده (Apocynaceae) می باشد. قبل از خرید این گل بایستی به سمی بودن آن توجه نمایید و محیط پرورش آن را فراهم کنید زیرا باعث بروز مشکلاتی برای کودکان و حیوانات خانگی می شود. این گل دارای برگ های سبز، کشیده و ساقه های گوشتی که آب را درون خود ذخیره می کند، می باشد. گل های درشت و شیپوری مانند آن در طیف رنگ های صورتی و قرمز در اواخر زمستان می‌رویند و از بذر آنها می‌توان برای تکثیر این گل استفاده کرد. ساقه ضخیم و متورم آدنیوم را می‌توان با کمی دقت و تجربه به یک بونسای زیبا تبدیل کرد و یا در ابتدا آن را برای تبدیل شدن به بونسای پرورش داد. ریشه و ساقه گیاه آدنیوم دارای شیره سمی می باشد که در آفریقا از سم آن برای شکار استفاده میشود.

این گل در زادگاه خود در اواخر زمستان و اوایل بهار گل های متنوع و شیپوری مانندی می‌دهد که زیبایی آن را چندین برابر می‌کند. توجه داشته باشید که تنها آدنیوم های بالغ دارای ۲ یا ۳ سال سن گل می‌دهند و برای گلدهی بایستی به مدت ۲ ماه در دمای ۱۰ درجه سانتیگراد نگهداری شود تا شوک سرمایی، آنها را به گلدهی تشویق کند. گیاه آدنیوم حتی بدون داشتن گل هم به دلیل برگ‌ها و ساقه قوی که دارد، جذاب است ولی در فصل گلدهی زیبایی و خیره ‌کنندگی این گل چند برابر می‌شود. گلدهی آدنیوم از اواخر زمستان آغاز و تا اواسط بهار ادامه دارد.

 

گل آنیوم

گل آدنیوم

گل آدنیوم

 

شرایط حفظ و نگهداری گل آدنیوم

  • شرایط آبیاری گل آدنیوم

اگر در زمان رشد گیاه (بهار و اوایل تابستان) از آبیاری کمی بهره مند شود و خشکی ببیند، گل دچار کندی رشد و توقف در رشد می شود بنابراین نباید از آبیاری این گل در این فصول غافل شد. آدنیوم های نوین به آبیاری بیشتری نسبت به آدنیوم های بزرگ تر دارند یعنی هرچه آدنیوم شما بزرگ تر می شود به آبیاری کمتری احتیاج دارد. این گل دارای ساقه هایی می باشد که اب را درون خود ذخیره می کند و در زمان بی آبی از آن ها استفاده می کند با این حال نباید اجازه دهید که گل خشکی ببیند. در زمان پاییز و زمستان آبیاری را کم کنید زیرا در این فصل ها گل به خواب می رود. هر ۲۰ روز یکبار آبیاری نمایید تا از سوختن ریشه جلوگیری شود و پس از گذراندن دوران خواب به سرعت گل دهی را آغاز نماید.

 

  • نور مناسب گل آدنیوم

به نور غیر مستقیم زیادی نیاز دارد. برای گلدهی آدنیوم باید آن را حداقل ۴ الی ۵ ساعت در روز در معرض هوای آزاد و نور مستقیم قرار دهید. گلدهی در مکان های کم نور اتفاق نمی‌افتد و میزان برگ ها در این شرایط کم شده و ساقه ها بلند و باریک رشد می‌شوند. بهترین مکان برای قرارگیری آدنیوم، مکانی با نصف سایه و نصف نور کامل خورشید است. بهتر است آدنیوم های جوان را از نور شدید آفتاب در امان نگه دارید و با بزرگ شدن آنها میزان نور دریافتی را بیشتر کنید.

 

  • دمای مناسب گل آدنیوم

دمای بین ۱۰ تا ۳۰ درجه سانتیگراد برای این گیاه مناسب می باشد و بیشتر از این دما باعث بروز مشکلاتی برای آن می شود. باید این گل را از دماهای پایین تر از ۱۶درجه سانتیگراد دور نگه دارید زیرا برگ ها در این دما به مرور زرد می شوند. می ‌توانید آدنیوم را در تابستان و بهار در بیرون از منزل و در مکانی نیم سایه نگهداری کنید. بهتر است آدنیوم در زمستان پشت پنجره باشد تا دمای ۱۰ درجه سانتیگراد را تجربه کرده و به خواب زمستانی برود. این خواب زمستانی باعث بهبود کیفیت گلدهی و تسریع آن پس از گذشت این دوره می شود.

 

  • رطوبت مناسب گل آدنیوم

گل آدنیوم در شرایط آب و هوایی گرم و مرطوب بهترین رشد را دارد و هوای خشک را تحمل نمی کند. با فراهم آوردن شرایط رطوبت مناسب برای آدنیوم، می توانید گلی با ساقه و تنه قطور پرورش دهید. رطوبت نقش موثری در زیبا شدن ساقه و تنوع رنگی گلهای آدنیوم خواهد داشت.

 

  • خاک مناسب گل آدنیوم

به خاکی سبک با زهکشی مناسب جهت خروج آب اضافی برای گل آدنیوم مناسب است. ترکیب خاک خاککتوس+ ترکیبات ماسه+ کوکوپیت و ورمیکولیت برای رشد بهتر این گیاه احتیاج است. توجه نمایید از خاکی که رطوبت را در خود نگه می دارد استفاده نشود.

با گستراندن ریشه ها در خاک در محیط بیرون از منزل این گیاه را تغذیه می نمایند اما به طور کلی درطبیعت به راحتی از مواد غذایی خاک استفاده می کند حتی در نبود مواد غذایی هم به دنبال غذا ریشه های خود را تا عمق خاک و اطراف می دواند. اگر در گلدان به پرورش آن می پردازید بایستی در زمان رشد یعنی فصل بهار و اوایل تابستان ماهی یکباربا کود ۲۰-۲۰-۲۰ تغذیه انجام شود. از کودهای با فسفر و پتاس بالا استفاده کنید و از کودهای دارای ترکیبات اوره و ازت استفاده نکنید. از گلدان سرامیکی برای خاک آن استفاده نمایید.

 

چگونه گلدان گل آدنیوم را تعویض نماییم؟

اگر رشد گل ادنیوم و شرایط محیطی آن مناسب باشد نیاز چندانی به تعویض گلدان ندارد. هر یک سال یکبار و یا ۲ سال یکبار گلدان ان را تعویض نمایید. در زمان تعویض از خاک جدید و مناسب گیاه استفاده کنید و ریشه های نا سالم را جدا کنید. در زمان تعویض گلدان سایز گلدان را یک درجه بزرگ تر انتخاب کنید. انتخاب گلدان بسیار بزرگ برای اغلب گیاهان برخلاف تصور عموم نه ‌تنها باعث رشد زیاد نمی‌شود بلکه گیاه به افزایش ریشه خواهد پرداخت و رشد اندام هوایی کند می‌شود.

 

هرس گل آدنیوم

برای داشتن یک آدنیوم بوته ای و پر با گل دهی بالا، بایستس ار هرس این گل غافل نشوید. این کار با حذف شاخه و جوانه انتهایی، حذف برگ ها و شاخه های پیر انجام می‌شود. با حذف جوانه های انتهای ساقه، گیاه چند شاخه می‌شود و گل دهی آن افزایش می‌یابد. بنابراین هر یک یا ۲ سال یکبار ساقه های بلند، علفی و ضعیف را حذف نمایید تا انرژی گیاه بیشتر صرف گل دهی و قطور شدن تنه شود. بهترین زمان برای انجام دادن هرس، در سال اول گیاه است تا زیبایی آن تثبیت شود.

 

روش های پرورش و تکثیر گل آدنیوم

  1. پرورش و تکثیر گل آدنیوم از طریق بذر
  2. پرورش و تکثیر گل آدنیوم از طریق قلمه

  • پرورش و تکثیر گل آدنیوم از طریق بذر

بذر انتخابی شما برای کاشت، باید زمانی که غلاف ها رسیده می شوند، چیده شود و مورد استفاده قرار بگیرد. طی کردن دوران رشد به شکل کامل از شرایط اصلی برای پدید آمدن گیاه می باشد (از بذر خام برای کاشت استفاده نکنید). بدین منظور بذرها را به مدت۲ یا ۳ ساعت در ظرف آب بگذارید. آن گاه مخلوطی از شن و پرلیت تهیه و آماده کنید. همان طور که متوجه شدید در روش کاشت بذر به جای پیت ماس از شن استتفاده می کنیم. چون شن دارای منافذ کافی برای زهکشی آب است و سبب رشد بهتر بذرها خواهد شد. بعد از خیس شدن بذرها در آب به مدت ۲ یا ۳ ساعت، آن ها را برای کشت در عمق ۱۰ سانتیمتری آماده کنید. بذرهای خیس شده را با فواصل ۳ سانتیمتری در کنار هم قرار دهید و آن گاه با مخلوطی از خاک سبک تهیه شده روی آن را پر کنید.

 

بذر گل آدنیوم

بذر گل آدنیوم

 

  • پرورش و تکثیر گل آدنیوم از طریق قلمه

موثر ترین روش تکثیر آدنیوم قلمه گیری است. برای انتخاب قلمه، ساقه های ۱۲ سانتیمتری را در نظر داشته باشید. این قلمه ها از نظر ضخامت به اندازه یک مداد هستند و از نظر طولی به ۱۲ سانتیمتر می رسند. برای کاشت آدنیوم از مخلوط پیت ماس و پرلایت کمک بگیرید. این گلدان باید از سه قسمت پرلایت و یک قسمت پیت ماس تشکیل شده باشد. اگر پرلیت خالص برای ترکیب در اختیار ندارید، می توانید از کوکوپیت کوبیده شده با پرلیت استفاده کنید. این مخلوط رطوبت را به راحتی در بافت خود نگه می دارد و به همین دلیل بستر مناسبی برای کاشت آدنیوم فراهم می کند. زمانی که بستر اولیه خاک را آماده کردید، خاک را آبیاری کنید. این مسئله باعث می شود رطوبت کافی برای خاک ایجاد شود. گودال یا حفره ای به اندازه یک مداد تهیه و قلمه را در این گودال بگذارید. آن گاه اطراف قلمه را کمی با خاک سفت کنید. توجه داشته باشید برای پرورش آدنیوم باید یک سوم قلمه را در خاک بگذارید و دو سوم آن از خاک بیرون باشد. آبیاری گیاه آدنیوم بعد از خشک شدن خاک صورت می گیرد. برای انجام آبیاری باید از آب پاش استفاده کنید. این کار مانع از بین رفتن بافت ساقه های گیاه می شود. این گیاه را در معرض نور مستقیم خورشید قرار ندهید. برای جوانه زدن گیاه، باید آن را در مکانی با نور زیاد اما به شکل غیر مستقیم بگذارید. برای اینکه بتوانید روند جوانه زدن گیاه را سرعت ببخشید، باید از یک پلاستیک شفاف بر روی قلمه استفاده کنید. این شرایط گلخانه ای رطوبت لازم برای جوانه زدن را در اختیار گیاه می گذارد و مانع از دست دادن رطوبت می شود. آدنیوم در زمان ۱۰ هفته ریشه دار می شود.

 

قلمه گل آدنیوم

قلمه گل آدنیوم

 

آفات و بیماری های گل آدنیوم

  • سیاه شدن برگ ها و می ریزد
    هوا سرد است و خاک را بیش‌ازحد مرطوب کرده‌اید. گلدان را به محل گرم‌ تر با حداقل دمای ۱۵ درجه سانتیگراد ببرید و اجازه دهید خاک بین دو آبیاری در زمستان کاملاً خشک شود. قسمت‌های نرم شده را با یک چاقوی تیز جدا کرده و با پودر قارچ‌ کش یا خاکستر زغال ضدعفونی کنید.
  • پیدایش حشرات سفید و آرد آلود
    عامل آن شپشک آرد آلود است. با یک گیاه‌ پزشک مشورت کرده و سم مورد نیاز و غلظت مصرفی را بپرسید. با پنبه آغشته به سم حشرات را پاک‌ کنید.
  • وجود لکه های قهوه ای یا سفید بر روی برگ
    لکه‌های قهوه‌ای مربوط به آفتاب‌سوختگی است. گلدان را به‌صورت ناگهانی زیر تیغ آفتاب برده‌اید. گیاه را به محل سایه آفتاب منتقل کنید. لکه‌های سفید هم به دلیل آب‌پاشی با آب دارای املاح است. یک قاشق آبلیموی طبیعی در یک استکان آب ریخته و با دستمال به برگ‌ها بکشید.
  • پژمردگی ناگهانی برگ ها
    هوا گرم خیلی خشک‌شده است. گیاه را به محل سایه آفتاب ببرید و در صورت نیاز گلدان را کامل آبیاری کنید.
  • کند شدن رشد بهاره
    ممکن است خاک گلدان دچار آفت باشد. در این صورت خاک کهنه را از اطراف ریشه جدا کرده و آن را در محلول سم شستشو دهید و بعد گیاه را در گلدان جدید با خاک نو بکارید. اگر آفتی در خاک مشاهده نکردید گیاه نیاز به تغذیه مصنوعی دارد.
  • رنگ پریدگی برگ ها و ظاهر نشدن گل ها
    نور کافی نیست، در دو هفته گیاه را به ‌صورت تدریجی به آفتاب کامل ببرید.

 

آفت گل آدنیوم

بیماری گل آدنیوم

 

 

بیماری گل آدنیوم

 

 

 

 

 

جمع آوری شده توسط تیم گل