انواع گل

کاکتوس سدوم

کاکتوس سدوم

امروزه نگهداری از کاکتوس ها در داخل محیط خانه طرفداران زیادی را به خود اختصاص داده است. از همین رو در این مقاله قصد داریم درباره یکی از محبوب ترین انواع کاکتوس ها یعنی کاکتوس سدوم صحبت کنیم. با تیم گل همراه باشید.

 

معرفی کاکتوس سدوم

نام لاتین: Sedum rubrotinctum

نام فارسی: گیاه آب‌ نبات ژله ‌ای، سدوم غوره ‌ای

نام علمی: Sedum rubrotinctum

راسته: خاراشکن‌ سانان

تیره: گل ‌نازیان

بومی: مکزیک

کاکتوس سدوم جز پر تنوع ترین کاکتوس ها بوده و دارای بیش از ۶۰۰ نوع گونه می باشد. در ادامه به معرفی برخی از این گونه ها خواهیم پرداخت.

 

  • گونه sedum album

این گونه از کاکتوس سدوم به گل ناز سفید معروف بوده و در ماه های اولیه فصل بهار گل های سفید رنگی می دهد. همچنین برگ های این گونه در تابستان سبز و در زمستان ها به رنگ قرمز در می آیند.

 

sedum album

sedum album

 

  • گونه sedum album murale

گل های این نوع از کاکتوس صورتی رنگ بوده و در ماه های اول فصل تابستان شکوفا می شوند. برگ های آن به رنگ برنز بوده و همانند گونه قبلی در تابستان ها قرمز رنگ می شوند.

 

sedum album murale

sedum album murale

 

  • گونه sedum divergens

در میانه ی فصل تابستان شروع به گلدهی کرده و گل های زرد رنگی می دهد. برگ های این گونه در طیف رنگی سبز و قرمز بوده و در زیر نور خورشید به رنگ بسیار زیبای حنایی در می آید.

 

sedum divergens

sedum divergens

 

  • گونه sedum ewersii

برگ های این گونه خاکستری رنگ است. دارای گل های صورتی رنگیست که در ماه های آخر تابستان شکوفا می شوند. در فصل زمستان تمام برگ های این گونه می ریزند.

 

sedum ewersii

sedum ewersii

 

  • گونه sedum kamtchaticum

گل های زرد و زیبای این گونه در روز های آخر فصل تابستان می رویند و برگ های سبز رنگ آن زیبایی آن را دوچندان می کند. برگ های این گونه زیبا در فصول سرد به رنگ قرمز در می آیند.

 

sedum kamtchaticum

sedum kamtchaticum

 

  • گونه sedum rose carpet

در ابتدای فصل تابستان گل دهی را آغاز نموده و گل هایی صورتی رنگ همراه با برگ هایی که در تمام طول سال ترکیب رنگ خاکستری سبز دارند، خواهد داشت.

 

sedum rose carpet

sedum rose carpet

 

  • گونه sedum sexangulare

شباهت زیادی با گونه sedum divergens دارد. گل های زرد و برگ های سبز-حنایی آن در فصل تابستان زیبایی خاصی را به همراه دارد.

 

sedum sexangulare

sedum sexangulare

 

  • گونه sedum spurium fuldaglut

گلبرگ های این گونه قرمز مایل به صورتی بوده که در ماه های انتهایی فصل تابستان می رویند. برگ های این گونه برنز-قرمز بوده که در زمستان ها کاملا به رنگ قرمز در می آیند.

 

sedum spurium fuldaglut

sedum spurium fuldaglut

 

  • گونه sedum spurium john creech

برگ هایی سبز دارد که با آمدن فصل سرما می ریزند. گل های صورتی رنگ این گونه در ابتدای تابستان شکوفا می شوند.

 

sedum spurium john creech

sedum spurium john creech

 

  • گونه sedum stenopetalum

در فصل گرم تابستان دارای گل هایی زرد بوده و برگ های سبز آن در زمستان قرمز رنگ می شوند.

 

sedum stenopetalum

sedum stenopetalum

 

  • گونه sedum ternatum

گل های سفید و بسیار زیبای این گونه در بهار شکوفا شده و برگ های سبز رنگ خود را در زمستان ها از دست خواهد داد.

 

sedum ternatum

sedum ternatum

 

 

 

 

نحوه نگهداری و مراقبت از کاکتوس سدوم

  • شرایط آبیاری کاکتوس سدوم

همانند همه ی کاکتوس ها، این نوع از کاکتوس نیز به آبیاری کمی احتیاج دارد.وجود رطوبت در خاک گلدان این کاکتوس را آزرده نموده وحتی در فصول زمستان آن را از بین خواهد برد. سعی کنید در فصول گرم آن را به طور منظم و کافی آبیاری نمایید. اجازه دهید که در بین دفعات آبیاری خاک گلدان آن به طور کامل خشک شود. یکی از رایج ترین و مهم ترین علت های از بین رفتن این کاکتوس پوسیدگی ناشی از آبیاری بیش از اندازه آن می باشد. برگ های زیبای کاکتوس سدوم در اثر غرقابی شدن پوسیده شده و حالت گندیدگی پیدا خواهند کرد. اما از طرفی دیگر کم آبی بیش از اندازه نیز سبب چروک شدن برگ ها و توقف رشد آن ها می شود، چرا که گیاه مجبور می شود تا از ذخایر آبی خود برای رفع نیاز آبی خود استفاده نماید. بنابراین در آبیاری این کاکتوس دقت نموده و با برنامه ریزی مناسب آبیاری را انجام دهید.

 

  • نور مناسب کاکتوس سدوم

این نوع از کاکتوس علاقه زیادی به نور خورشید داشته واحتیاج دارد که به طور روزانه مینیموم ۴ ساعت در زیر تابش مستقیم نور خورشید قرار بگیرد. این امر موجب رشد بهتر آن نیز می شود. بقیه ی روز را در محیطی نیمه سایه و در راستای تابش غیر مستقیم خورشید نگاه دارید. به یاد داشته باشید که کاکتوس سدوم در سایه مطلق به هیچ وجه رشد خوبی نخواهد داشت.

 

  • دمای مناسب کاکتوس سدوم

شرایط دمایی در گونه های مختلف این کاکتوس، متفاوت است. برخی از گونه های این کاکتوس قادرند تا دماهای بسیار پایین مثلا -۱۷ درجه سانتیگراد را تحمل کنند، مانند گونه ی sedum linear variegetum. اما برخی دیگر تنها قادرند تا دمای -۶ درجه سانتیگراد را تحمل نمایند. تعداد اندکی نیز در دماهای پایین تر از ۵ درجه سانتیگراد به طور کلی از بین می روند.

 

 

  • خاک مناسب کاکتوس سدوم

از آنجایی که غرقابی شدن خاک این گیاه برای آن مضر است، خاک گلدان آن بایستی از شرایط زهکشی مناسبی برخوردار باشد. خاک های سنگین که دارای مقدار زیادی مواد مغدی می باشند برای این کاکتوس مناسب نمی باشند. برای گلدان سدوم از ترکیب خاک های سبک مانند پیت ماسه همراه با شن و یا ماسه، پیت ماس و مقداری نیز کمپوست کاشتی استفاده نمایید. به یاد داشته باشید که هیچ گاه از خاک رس در ترکیب خاک گلدان سدوم استفاده نکنید، زیرا این خاک سبب ایجاد وقفه در فرایند رشد آن می شود. برای آنکه خاک آن را شارژ نمایید از فصل بهار کمی کمپوست تازه به آن اضافه نمایید.

 

 

  • کوددهی مناسب کاکتوس سدوم

اگر می خواهید از کود برای تقویت کاکتوس خود استفاده نمایید، بهتر است از کود های ۲۰-۲۰-۲۰ در فاصله زمانی بین فصل بهار تا پاییز استفاده نمایید. هر ۳ هفته یک بار وددهی را انجام دهید. میزان نیتروژن موجود در کود مورد استفاده بایستی کم باشد. دقت داشته باشید که این گیاه به کوددهی زیادی نیازی ندارد و در صورت زیاده روی در کوددهی، سدوم دچار پوسیدگی شده و از بین خواهد رفت. در صورت رشد زیاد ریشه ها و تجمع آن ها در کف گلدان، اقدام به تعویض گلدان آن نمایید.

 

 

 

 

هرس کردن کاکتوس سدوم

پس از آنکه زمان گلدهی این کاکتوس به پایان رسید می توان هرس را انجام داد. در هرس این گیاه کافیست ساقه هایی که بیش از اندازه بلند شده اند را کوتاه کنید. بهتر است نیمی از ساقه ها را برش دهید، به یاد داشته باشید که هرس بیش از اندازه آن سبب ایجاد شوک در گیاه شده و ممکن است از بین برود.

 

 

 

 

تکثیر و پرورش کاکتوس سدوم

  1. تکثیر و پرورش کاکتوس سدوم از طریق کاشت بذر
  2. تکثیر و پرورش کاکتوس سدوم از طریق قلمه برگ
  3. تکثیر و پرورش کاکتوس سدوم از طریق قلمه ساقه
  4. تکثیر و پرورش کاکتوس سدوم از طریق تقسیم بوته

 

  • تکثیر و پرورش کاکتوس سدوم از طریق کاشت بذر

تکثیر این گیاه از طریق بذر کار آسانیست. بذر ها را درون بستر پیت ماس بکارید و اجازه دهید تا بذر ها جوانه بزنند. سپس آن ها را به درون گلدان های دلخواه خود منتقل نمایید.

 

 

  • تکثیر و پرورش کاکتوس سدوم از طریق قلمه برگ

برای آنکه کاکتوس سدوم را از این روش تکثیر نماییم به قلمه های برگ آن نیاز داریم. برگ ها را از محل اتصال آن ها به ساقه به آرامی جدا نمایید. یک بستر کاشت ترکیبی از خاک های ماسه و پیت ماس تهیه و برگ ها را درون آن ها گذاشته و در محیطی سایه دار قرار دهید. خاک زا کمی مرطوب کنید و در صورت خشک شدن آن را غبارپاشی نمایید. در شرایط محیطی مناسب، قلمه ها پس از گذشت ۷ الی ۱۰ روز ریشه داده و و شروع به جوانه زدن می کنند. هنگامی که ارتفاع جوانه ها به ۸ الی ۱۰ سانتیمتر رسید می توان آن ها را به گلدان مناسبی منتقل نمود.

 

 

  • تکثیر و پرورش کاکتوس سدوم از طریق قلمه ساقه

در این روش ساقه های نستبا جوان را انتخاب نمایید. طول قلمه ها را می توان ۵ سانتیمتری و یا ۸ الی ۱۰ سانتیمتری انتخاب نمود. در حالت اول هر یک از این قلمه ها بایستی دارای یک برگ باشند و در حالت دوم وجود حداقل ۳ برگ الزامیست. حال قلمه ها را درون بستر کاشت قرار دهید. ترکیبی که درون بستر کاشت از آن استفاده نمودید بهتر است ترکیبی از پیت ماس و شن باشد. نکته ی حائز اهمیت آنست که حتما بایستی یک گره از قلمه کاملا درون بستر کاشت قرار گیرد. قلمه ها را درون محیطی مرطوب نگهداری نمایید تا جوانه بزنند. در صورتی که رطوبت کافی برای آن ها در اختیار ندارید می توان با ایجاد محیط گلخانه ای بوسیله ی پلاستیک آن را فراهم نمود. پس از گذشت حدودا ۶ الی ۸ هفته قلمه ها ریشه داده و جوانه می زنند.

 

 

  • تکثیر و پرورش کاکتوس سدوم از طریق تقسیم بوته

در روش تقسیم بوته بایستی کاکتوس هایی را انتخاب کنید که بسیار انبوه شده و دارای بوته های فراوانیست. بهترین زمان برای تقسیم بوته ماه های ابتدایی فصل بهار می باشد، همچنین می توان این روش را هر ۵ سال یک بار انجام داد.

 

 

 

 

آفات و بیماری های کاکتوس سدوم

  • نوعی قارچ بنام ریزوکتونیا و یا فوزاریوم وجود دارد که به این گونه از کاکتوس حمله کرده و سبب پوسیدگی ریشه های آن و در نهایت از بین رفتن کل گیاه می شود. همچنین در برخی از موارد دیده شده که انتهای ساقه ها نیز به پوسیدگی دچار شده و زخم هایی نیز بر روی آن ها دیده می شود. متاسفانه استفاده از سموم قارچ کش بی فایده بوده و بایستی کاکتوس آلوده را دور انداخت.

 

  • قارچ دیگری بنام انتراکتوز وجود داشته که سبب بوجود آمدن لکه هایی بر روی برگ های سدوم می شود. قارچ های دیگری با نام های سرکوسپورا و سپتوریا نیز هستند که در صورت آبیاری بیش از اندازه و زهکشی نامناسب، به خاک سدوم حمله ور شده و بر روی انتهای ساقه های آن لکه های خاکستری،سیاه و برخا قهوه ای رنگی ایجاد می کنند. در این گونه موارد بهتر است ابتدا شرایط آبیاری و زهکشی کیاه را بهبود بخشید، سپس در صورتی که بهبودی حاصل نشد، از سموم قارچ کش استفاده نمود.

 

  • کپک خاکستری از دیگر بیماری های این کاکتوس می باشد. با شیوع این بیماری در گیاه، تمامی قسمت های آن به رنگ خاکستری در آمده و در فصول سرد و مرطوب نیز شدت گرفته تا جایی که در نهایت منجر به از بین رفتن گیاه خواهد شد. برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری بایستی موارد بهداشتی را رعایت نموده و از مواد ضدعفونی کننده طبیعی استفاده نمود. برای مبارزه با آن نیز می بایست از سموم قارچ کش مخصوص استفاده کرد.

 

  • اگر بر روی سطوح برگ های این گیاه پودر های سفیدی مشاهده نمودید، گیاه شما به بیماری مبتلا شده است. برای رفع آن از سموم قارچ کش استفاده نمایید.

 

  • گاهی شته ها به سدوم حمله کرده و سبب زرد شدن و یا قهوه ای شدن برگ های آن شده و حالت چسبنده ای بر روی آن ها ایجاد می کنند. در نهایت با شدت گرفتن این آفت برگ های کاکتوس می ریزند.

 

  • بیماری زنگ به برگ های این گیاه سرایت کرده و سبب زردی برگ ها می شود. برای رهایی از این بیماری بایستی از قارچ کش های مخصوص برای زنگ زدگی استفاده نمود.

 

  • اگر خاک سدوم را بیش از اندازه کوددهی کنید، گلدهی آن متوقف شده و ساقه ها به طور بی رویه رشد خواهند کرد. در این گونه موارد مناسب ترین راه تعویض خاک گلدان آن است.

 

  • یکی دیگر از مشکلاتی که کوددهی بیش از اندازه بوجود خواهد آورد، کشاندن حلزون ها به سمت این گیاه می باشد. حلزون ها از برگ های این گیاه تغذیه نموده و موجب سوراخ شدن آن ها می شوند.

 

 

آفات و بیماری های کاکتوس سدوم

آفات و بیماری های کاکتوس سدوم

 

آفات و بیماری های کاکتوس سدوم

آفات و بیماری های کاکتوس سدوم

 

 

 

جمع آوری شده توسط تیم گل