انواع گل

نخل اریکا

نخل اریکا

یکی دیگر از نخل های بومی جزیره ی ماداگاسکار نخل اریکا می باشد. نگهداری و مراقبت از این گیاه در محیط خانه کار ساده ایست اما مستلزم دانستن چند نکته مهم می باشد. با تیم گل همراه باشید تا با این نکات بیشتر آشنا شویم.

 

معرفی نخل اریکا

نام لاتین : Dypsis lutescens

نام فارسی : نخل پروانه ای

نام علمی : نخل اریکا

راسته : خرما سانان

تیره : نخل

بومی : جزیره ی ماداگاسکار

یکی دیگر از اعضای خانواده ی اریکاسه که در مناطق گرم ماداگاسکار رشد می کند، نخل اریکا می باشد. نخل پروانه از دیگر نام های این گیاه زیبای آپارتمانی است. این گیاه شباهت زیادی به هم خانواده های خود نخل کنتیا و نخل شامادورا دارد. نخل اریکا برگ های متراکم و به هم چسبیده تری نسبت به دو نخل دیگر دارد، اما از لحاظ ظرافت برگ ها، نخل اریکا بسیار شبیه به نخل شامادوراست.

 

نخل شامادورا

نخل شامادورا

نخل کنتیا

نخل کنتیا

 

نخل اریکا توانایی بالایی در تصفیه هوای محیط دارد و قادر به جذب مقدار زیادی هیدروکربن و تولوئن می باشد. در شرایط مناسب بسیار با محیط اطراف سازگاری دارد و به خوبی رشد خواهد کرد. اریکا در طول روز آب زیادی را از طریق برگ های خود از دست می دهد، که البته این امر سبب افزایش رطوبت هوای محیط اطراف آن می شود.
ساقه ی این گیاه بسیار مستحکم بوده و از قرار گرفتن چندین لایه پوسته بر روی هم تشکیل شده است. تعداد این لایه ها به ۱۰۰ عدد پوسته نیز می رسد. میوه هایی که بر روی این گیاه رشد میکنند معمولا به رنگ زرد بوده و ۲ سانتیمتر قطر دارند.

 

 

ساقه نخل اریکا

ساقه اریکا

ساقه نخل اریکا

ساقه اریکا

 

 

گل نخل اریکا

گل اریکا

میوه نخل اریکا

میوه اریکا

 

نحوه مراقبت از نخل اریکا

  • شرایط آبیاری نخل اریکا

از آنجایی که این گیاه آب زیادی از دست می دهد به آبیاری زیاد احتیاج دارد. البته بایستی به این نکته نیز توجه داشته باشید که درصورتی که خاک گلدان گیاه را به خوبی زهکشی نکنید و آب های اضافی درون آن باقی بمانند، ریشه های گیاه پوسیده و در نهایت از بین خواهد رفت. آبی که از آن برای آبیاری نخل اریکا استفاده می کنید بسیار مهم می باشد. این نخل به آب های سنگین و حاوی املاح طبیعی فراوان حساس بوده و منجر به سوختگی نوک برگ های آن و از بین رفتن برگ های جوان و تازه روییده در آن می شود. اگر بر روی برگ های نخل خود لکه هایی پدیدار شد، علت آن وجود فلوراید درون آب آبیاری آن می باشد. همچنین آب ولرم گزینه ی مناسبی برای آبیاری این گیاه می باشد.
حتما برای برگرداندن رطوبت به برگ های نخل اریکا از غبارپاشی استفاده نمایید. همچنین می توانید برای ایجاد یک رطوبت مداوم و مناسب یک حوضچه آب همراه با سنگ ریزه در زیر گلدان آن تعبیه کنید به طوری که ته گلدان با آب تماس نداشته باشد، فقط کافیست که آب حوضچه بخار شود و رطوبت مورد نیاز گیاه فراهم آید.

 

  • نور مناسب برای نخل اریکا

همانند بسیاری دیگر از گیاهان آپارتمانی دیگر، این گیاه نیز به نور کافی اما غیر مستقیم احتایج دارد. پشت یک پنجره نور گیر مکان مناسبی برای قرار دادن گلدان این نخل زیباست. به خاطر داشته باشید که تابش مستقیم نور خورشید به برگ های این گیاه سبب سوختگی نوک و کناره های آن ها شده و همچنین فقدان نور کافی نیز برگ ها را کمرنگ و بی حال نموده و سبب ریزش آن ها می شود.

 

  • دمای مناسب برای نخل اریکا

بهترین دما برای نگهداری اریکا دمایی بین ۱۸ درجه سانتیگراد و ۲۶ درجه سانتیگراد می باشد. بیشترین دمایی که نخل اریکا قادر به تحمل آن می باشد دمای ۳۵ درجه و پایین ترین دما، دمای ۰ درجه سانتیگراد است. اما بایستی توجه داشته باشید که گیاه در این دمای بسیار بالا به آبیاری بیشتری نیز نیاز دارد و همچنین ممکن است دمای ۰ درجه باعث سیاه شدن برگ ها و با مرور زمان ریزش آن ها و از بین رفتن گیاه شود.

 

  • خاک مناسب برای نخل اریکا

همانطور که پیش تر هم گفتیم این گیاه به دلیل آبیاری فراوان به زهکشی مناسب و منظم نیاز دارد. خاکی که برای این گیاه مورد استفاده قرار می گیرد بایستی سبک باشد تا آب را به راحتی از خود عبور داده و مانع جمع شدن آب درون گلدان شود. بهترین ترکیب برای خاک گلدان اریکا استفاده از مقدارهای برابر خاک های پیت موس، شن، خاک برگ و مقداری بیشتری ( ۲ برابر) خاک باغچه تمیز می باشد.

 

  • کوددهی مناسب برای نخل اریکا

کوددهی مناسب و به موقع نیزمی تواند برای این گیاه مفید واقع شود. بهترین زمان برای کوددهی نخل اریکا ۹ ماه اول سال هر ماه ۱ مرتبه و بهترین کود نیز کود های محلول با غلظت ۲/۱ می باشد. توجه داشته باشید که کوددهی بیش از اندازه نیز برای این گیاه مضر بوده و سبب سوختن نوک برگ های آن و حتی ریشه ها آن خواهد شد.

 

 

چه موقعی باید گلدان نخل اریکا را تعویض نماییم ؟

رشد این گیاه بسیار سریع و چشمگیر است. به همین خاطر بایستی هر ۲ سال ۱ مرتبه ( در بعضی از مواقع حتی بیشتر) گلدان آن را عوض نمود. نکته ای که باید بدان توجه نمود آنست که نخل اریکا در گلدانی که کمی برای آن کوچک باشد بهتر رشد میکند، به همین خاطر تا زمانی که ریشه های آن از کف گلدان بیرون نزدند گلدان را تعویض ننمایید.
برای خارج نمودن گیاه از گلدان ابتدا با دست ضربه های کوچکی به دیوار های گلدان وارد کنید تا گیاه ازآن جدا شود. سپس به آرامی بدون آنکه آسیبی به ریشه وارد شود آن را از گلدان خارج نمایید. حال نخا را درون گلدانی به اندازه ی ۱ سایز بزرگ تر قرار داده و آن را با خاک تازه و مناسب پر کنید. البته بهتر است گیاه را در عمق گلدان نکارید.

 

 

تعویض گلدان نخل اریکا

 

 

پرورش و تکثیر نخل اریکا

  1. تکثیر نخل اریکا به روش کاشت بذر
  2. تکثیر نخل اریکا به روش پاجوش

 

 

  • تکثیر نخل اریکا به روش کاشت بذر

یکی از روش های آسان برای پرورش نخل اریکا کاشت بذر های این گیاه است. نکته ای که بایستی بدان توجه نمود وجود پوسته ی ضخیمی بر روی این بذرهاست. در صورتی که برای تکثیر از بذر هایی که تازه نیستند استفاده می کنید، ابتدا بوسیله ی یک چاقوی تیز و تمیز پوسته ی آن ها را جدا نموده سپس بذر ها را بکارید، اما درصورتی که از بذر های تازه استفاده می کنید نیازی به انجام این کار نیست. فقط به خاطر داشته باشید که در هر دو حالت بذر ها را سطحی کاشته و روی آن ها را با یک لایه نازک کمپوست کاشت بپوشانید. برای آنکه در مدت زمان کمی نخل شما جوانه بزند بایستی آن را در دمایی بین ۲۶ تا ۲۹ درجه سانتیگراد نگهداری نمایید.

 

تکثیر نخل اریکا به روش کاشت بذر

تکثیر نخل اریکا به روش کاشت بذر

 

 

 

  • تکثیر نخل اریکا به روش پاجوش

بهتر است هنگام تعویض گلدان این گیاه از این روش استفاده نمایید تا به آن آسیب وارد نشود. پس از آنکه گیاه را از گلدان خارج نمودید، بوسیله ی یک چاقوی تیز پاجوش ها را از ریشه های گیاه جدا نموده و بطور جداگانه در گلدان دیگری با خاک مناسب بکارید. دمای مناسب برای روزهای اولیه کاشت دمایی بین ۱۸ تا ۲۰ درجه سانتیگراد می باشد. گیاه جدید را حتما در نور کم و غیر مستقیم نگهداری کنید و مرتبا غبارپاشی نمایید.

 

 

تکثیر نخل اریکا به روش پاجوش

تکثیر نخل اریکا به روش پاجوش

 

 

بیماری ها و آفت های نخل اریکا

  • این گیاه نسبت به دیگر گیاهان آپارتمانی بیشتر مورد حمله ی قارچ ها قرار می گیرد. بروز لکه های قهوه ای رنگ و در برخی مواقع سیاه همراه با هاله ای زرد رنگ که در کل گیاه گسترش یافته و برگ های گیاه را در نهایت سوزانده و از بین می برد، از نشانه های حمله ی قارچ به این گیاه است.
  • قارچ های دیگری وجود دارند که باعث زرد شدن برگ ها و پژمردگی آن ها میشود. در صورت مشاهده ی هر یک از نشانه های ذکر شده از سموم قارچ کش مناسب اما سبک استفاده نمایید.
  • نوعی بیماری به نام بلایت وجود دارد که سبب ایجاد لکه های کرم-خاکستری رنگ با حاشیه قهوه ای رنگ در نقاط مختلف گیاه شده و در نهایت برگ های آن را از بین خواهد برد. یکی از عواملی که سبب بروز این بیماریست رطوبت و آبیاری بیش از اندازه گیاه است. در صورتی که برگ ها نخل اریکا همیشه مرطوب باشند و هوا نیز به خوبی جریان پیدا نکند، خطر ابتلا به این بیماری افزایش می باید. استفاده از خاک های ضدعفونی شده برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری موثر می باشد. در صورت گسترش بیماری در گیاه سریعا از سموم قارچ کش استفاده نمایید.
  • نوعی حشره به نام حشره سپردار وجود دارد که به این نخل حمله ور شده و بصورت لکه هایی قهوه ای رنگ بر روی برگ ها از شیره ی آن ها تغذیه کرده و سبب خشکی و زردی برگ ها می شود. در صورت مشاهده این لکه ها از سموم حشره کش طبق راهنمای عملکرد آن ها استفاده نمایید و تا بهبودی کامل ادامه دهید.

 

 

آفت های نخل اریکا

آفت های نخل اریکا

آفت های نخل اریکا

آفت های نخل اریکا

آفت های نخل اریکا

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

جمع آوری شده توسط تیم گل