انواع گل

علف پامپاس

علف پامپاس

به عکس این گیاه نگاه کنید، تا بحال مانند این گیاه را در محیط های عمومی باز مشاهده کرده اید اما نام آن را نمی دانستید؟! این گیاه به علف پامپاس معروف است. تیم گل در این مقاله به طور کامل درباره این گیاه جالب و کاربردی صحبت خواهد کرد. با ما همراه باشید.

 

معرفی علف پامپاس

نام لاتین: Pampas Grass

نام فارسی: علف پامپاس، پامپاس نقره ای، پامپاس گراس

نام علمی: Cortaderia selloana

راسته: گندم ‌سانان

تیره: گندمیان

بومی: جنوب آمریکای جنوبی، آرژانتین

برخلاف تصور برخی از مناطق مانند کالیفرنیا و نیوزلند که علف پامپاس را علف هرز دانسته کاشتن آن را ممنوع کرده اند، علف پامپاس جزو گیاهان هرز نبوده و در بسیاری از نواحی دیگر بعنوان یک گیاه بسیار زیبا در تزیین منازل و مکان های عمومی مورد استفاده قرار می گیرد. البته بایستی به طور منظم این گیاه را هرس نمود، زیرا رشد شاخه های آن سریع بوده و نیاز به هرس دارد. در صورت کاشت و نگهداری صحیح علف پامپاس، می توان به راحتی آن را کنترل نمود.
در گونه معمولی این علف به رنگ کرم بوده و گونه گراس کودتای این علف گل های صورتی رنگ دارد که زیبایی آن را دوچندان کرده است.

 

علف پامپاس رنگی

پامپاس رنگی

علف پامپاس

پامپاس

 

 

علف پامپاس دورنگ

علف پامپاس دورنگ

 

توجه : برگ های علف پامپاس تیز بوده و ممکن است باعث بریدگی شوند، از همین جهت از قرار دادن آن ها در دسترس کودکان خودداری نمایید.

 

 

نحوه ی شرایط نگهداری از علف پامپاس

  • شرایط آبیاری علف پامپاس

این گونه علف به خشکی بسیار مقاوم است و در شرایط کم آبی به راحتی زنده خواهند ماند، اما میزان گلدهی آن کاهش یافته و خوشه های گل آن بسیار کم پشت شده و با ادامه یافتن این شرایط رشد گیاه به طور کامل متوقف خواهد شد. بنابراین سعی کنید به طور مداوم اما به مقدار کافی آبیاری را انجام دهید. درصورت آبیاری مناسب و فراهم آوردن شرایط محیطی مورد نیاز گیاه، گلدهی تسریع یافته و حجیم می شود.

 

  • نور مناسب علف پامپاس

برخلاف اکثر گیاهان دیگر، این علف به نور مستقیم خورشید نیاز دارد. بهتر است ۶ الی ۸ ساعت از روز، نور خورشید را دریافت کند تا رشد بسیار خوبی داشته باشد. همچنین این مسئله موجب شده تا عمل گلدهی پامپاس نیز تسریع یابد. اما بایستی توجه داشته باشید که در چنین شرایط نوری، آبیاری را به موقع و مناسب انجام دهید تا گیاه خشک نشود. درصورت آبیاری نادرست و آفتاب شدید، برگ های علف پامپاس خشک شده و دچار سوختگی خواهد شد.

 

  • دمای مناسب علف پامپاس

مقاومت این گیاه نه تنها در برابر گرما بالاست، بلکه به خوبی در برابر سرمای ۱۲- درجه سانتیگراد نیز طاقت خواهد آورد. از طرف دیگر اگر این علف در ناحیه ای که باد های بسیار سرد نمی وزد و همچنین دچار یخبندان نیز نمی شود کاشته شود، تا دمای ۲۰- را نیز تحمل خواهد کرد. آفتاب ۳۵ درجه نیز برای علف پامپاس مناسب بوده و اگر با آبیاری مناسبی نیز همراه باشد، رشد و گلدهی خوبی خواهد داشت.

 

  • خاک مناسب علف پامپاس

بهترین ترکیب برای خاک این گیاه مخلوطی از خاک های برگ و شن می باشد، زیرا به دلیل آبیاری پیوسته و منظم این گیاه، خاک آن نیز بایستی دارای زهکشی مناسبی باشد تا به خوبی آب های اضافه را از خود عبور دهد تا موجب گندزدگی ریشه های گیاه و ایجاد پوسیدگی در آن ها نشود. برای تقویت رشد و گلدهی و همچنین بالا رفتن مقاومت برگ ها و ساقه های این گیاه می توان از کودهای طبیعی و شیمیایی نیز استفاده نمود. در فصل بهار کمی کود دامی و یا خاک برگ تازه به ضخامت هفت سانتیمتر به خاک علف پامپاس اضافه نمایید، و در صورت تمایل می توانید از کودهای شیمیایی مناسب ( ۲۰-۲۰-۲۰) در فصول بهار و تابستان استفاده نمایید.

 

 

هرس کردن علف پامپاس

بنا به شرایط محیطی و آب و هوایی می بایست گیاه پامپاس را هرس نمود. اگر در مناطقی هستید که بارش برف و باران در آنجا زیاد است، بهتر است قبل از فرا رسیدن فصل بارش هرس را انجام دهید، در غیر اینصورت در اوایل فصل بهار نیز می توان این کار را انجام داد. در هرس علف پامپاس بهتر است که شاخه هایی که خشک شده اند از گیاه جدا شده و برگ هایی که بیش از اندازه بزرگ شده اند را کمی کوتاه نمود. در مناطق برفی نیز برای جلوگیری از شکستن گیاه بهتر است دور تا دور آن را با یک طناب ببندید تا در برابر وزش بادها و بارش برف و باران حفظ شود.

 

هرس کردن علف پامپاس

هرس کردن علف پامپاس

 

هرس کردن علف پامپاس

 

 

 

چگونگی پرورش و تکثیر علف پامپاس

  1. پرورش و تکثیر علف پامپاس از طریق کاشت بذر
  2. پرورش و تکثیر علف پامپاس از طریق تقسیم بوته

 

 

  • پرورش و تکثیر علف پامپاس از طریق کاشت بذر

علف پامپاس قادر است به مقدار بسیار زیادی ( بیش از ۱ میلیون) بذر تولید کند، از همین رو در برخی از کشور ها کاشت و پرورش این گیاه را به دلیل رشد و تکثیر بی رویه ممنوع کرده اند. نکته ی جالب در مورد این علف، متمایز بودن گل های نر و گل های ماده ی آن می باشدو زیبایی خوشه های گل این علف بخاطر گل های ماده آن است. برای آنکه این علف از طریق بذر تکثیر یابد به گل های نر و ماده همزمان و در مجاورت یکدیگر نیاز است. اکنون طریقه تکثیر این گیاه را به روش کاشت بذر توضیح می دهیم.
گلدانی به قطر ۱۰ سانتیمتر تهیه نمایید. داخل آن را با خاک های شن، ماسه و کمی پیت ماس پر نمایید. همانطور که قبلا نیز بدان اشاره کردیم خاک هایی با زهکشی خوب مناسب این گیاه می باشند. برای آنکه گیاه در هنگام جوانه زنی دچار سرمازدگی نشود بهتر است بذر ها را ۴ الی ۶ هفته قبل از شروع فصل سرما بکارید. توجه داشته باشید که هنگام کاشت، بذر هارا در عمق خاک فرو نبرید و تنها تا حدی که خاک روی بذر هارا بپوشاند خاک را بر روی بذرها بریزید. پس از آنکه بذرها را درون بستر کاشت قرار دادید کمی آن را آبیاری نمایید. اکنون می توان برای تسریع عمل جوانه زنی از محفظه ی پلاستیکی برای ایجاد شرایط گلخانه ای استفاده نمود. حال گلدان را در پشت یک پنجره آفتابگیر قرار دهید.

برای آنکه بذرهای پامپاس به جوانه تبدیل شوند، به ۶ الی ۸ ساعت آفتاب ۱۸ الی ۲۳ درجه سانتیگراد نیاز است. به طور روزانه اما کم بستر کاشت را آبیاری نمایید و اجازه ندهید که کاملا خشک شود. میزان آبیاری در این مرحله بسیار مهم و حساس بوده و اگر بیش از اندازه باشد، سبب پوسیدگی و گندزدگی بذرها قبل از جوانه زدن خواهد شد. پس از گذشت ۷ الی ۱۴ روز جوانه ها بیرون زده و رشد می کنند. بهترین زمان برای انتقال پامپاس های جوان به محیط بیرون هنگامیست که طول آن ها به ۸ الی ۱۰ سانتیمتر رسیده باشد. حداکثر طول علف های پامپاس ۳ متر بوده، از همین رو محیطی با فضای باز کافی برای آن ها درنظر بگیرید که هم نور خوبی دریافت کند و هم از دسترس کودکان خارج باشد تا از رسیدن آسیب به آن ها جلوگیری شود.

برای رشد هرچه بهتر و سریعتر نهال های تازه می توان از کودهای موجود و یا پیت ماس تازه استفاده نمود. می توان از این کودها ۴ مرتبه در سال استفاده نمود تا رشد بهتری به علف ها دهد. پامپاس های جوان را به فاصله ۲.۵ متری از یکدیگر بکارید تا فضای کافی برای رشد داشته باشند.
همچنین پس از گذشت ۲ سال می توان علف های پامپاس جوان را هرس نمود.
برای آنکه در اطراف این نهال ها علف های هرز نروید و همچنین رطوبت محیط اطراف آن ها حفظ شود، از پوست درخت استفاده نمایید. در روز های اولیه رشد نهال های جدید آبیاری را افزایش دهید و رفته رفته آن را به هفته ای ۱ مرتبه کاهش دهید.

 

توجه : برای آنکه از رشد بی رویه آن ها جلوگیری شود، قبل از آنکه گل ها دانه دار شوند آن ها را جدا نمایید تا بذر ها در محیط پخش نشوند.

 

بذر علف پامپاس

بذر علف پامپاس

 

 

  • پرورش و تکثیر علف پامپاس از طریق تقسیم بوته

هنگامی که علف پامپاس شما حجیم شد، می توان از این روش استفاده نمود. معمولا پس از گذشت ۴ الی ۶ سال می توان تقسیم بوته را انجام داد. بهترین زمان برای این کار روزهای پایانی زمستان تا روزهای ابتدایی فصل بهار می باشد.

 

 

آفات و بیماری های علف پامپاس

  • علف پامپاس به ندرت بیمار می شود. بیشترین خطری که این گیاه را تهدید می کند مشکلات ناشی از آبیاری بیش از اندازه همراه با زهکشی نامناسب است که موجب پوسیدگی ساقه ها و ریشه های گیاه و در نهایت از بین رفتن آن خواهد شد.

 

  • آفت هایی که به این علف علاقه مند بوده و آن را مورد حمله قرار می دهند آفاتی مانند کنه ها و شپشک ها و ملخ ها هستند. درصورت مشاهده آن ها می توان از سموم مخصوص هریک از آن ها استفاده نمود.

 
آفات و بیماری های علف پامپاس

آفات و بیماری های علف پامپاس

 

آفات و بیماری های علف پامپاس

 

 

جمع آوری شده توسط تیم گل